Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van The Competence Group (TCG) | 12-09-2006 | Article Rating | (0) reacties

Verwachtingen van minister Hoogervorst worden ingelost!

Vijf ziekenhuizen hebben een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met The Competence Group (TCG), ontwikkelaar van e-learningconcepten. Doel van de samenwerking is digitale lesprogramma’s te ontwikkelen rond de zogenoemde “Voorbehouden en Risicovolle Handelingen” en deze breed voor de zorg- en opleidingssector toegankelijk te maken. Aan de samenwerking nemen naast TCG deel: St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein en Mesos Medisch Centrum (samen de Antonius Mesos Groep), Kennemer Gasthuis, Medisch Centrum Alkmaar, VieCuri Medisch Centrum Noord-Limburg en het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk. Dat instellingen en een commercieel bedrijf samen optrekken om in de zorg grotere efficiency te bewerkstelligen, is volledig in lijn met het beleid dat de overheid voor ogen staat.

 

In zorginstellingen is het doorgaans niet de arts zelf die een infuus inbrengt. Dat wordt overgelaten aan een verpleegkundige die daartoe bevoegd is. Dat geldt ook voor tientallen andere verrichtingen, in de medische wereld bekent onder de verzamelnaam Voorbehouden en Risicovolle Handelingen. Hoewel TCG meer dan 40 zorginstellingen van e-learning en andere vormen van kennisoverdracht voorziet, is het fenomeen van e-learning in de gezondheidszorg nog een betrekkelijk jonge ontwikkeling. Het samenwerkingsverband staat dus aan de basis van een enorme omslag in de wijze van het verwerven en borgen van (nieuwe) kennis en certificering in de gezondheidszorg.

 

Voor Ingrid Rustemeijer van het Kennemer Gasthuis zijn de voordelen van e-learning evident. Zij spreekt van een “moderne, aantrekkelijke, efficiënte, plaats- en tijdonafhankelijke methode van kennisoverdracht en kennisborging.” E-learning maakt een definitief einde aan de grote pakken papier en de droge leerstof in statische boeken. Carin l’Ami, Hoofd opleiding en training van het Rode Kruis Ziekenhuis vult hierop aan: “De Wet BIG schrijft (permanente) scholing voor aan medewerkers in de zorg. Een digitale leergang Voorbehouden en Risicovolle Handelingen sluit daar uitstekend op aan. Verpleegkundigen, arts-assistenten en co-assistenten frissen door middel van zelfstudie via de computer oude kennis op of verdiepen zich in nieuwe lesstof. Aansluitend behalen ze in het skillslab de benodigde punten voor hun BIG-registratie.”

 

Ook het Medisch Centrum Alkmaar heeft zich op pragmatische gronden bij de coöperatie aangesloten. Hoofd opleidingen Harm Landman: “E-learning leidt niet alleen tot besparing van kosten en tijd; deze co-productie laat tevens zien hoe instellingen in de gezondheidszorg van elkaars expertise gebruik kunnen maken.” Woordvoerder van het VieCuri Medisch Centrum, Marc Konings (samen met TCG initiatiefnemer van het samenwerkingsverband) is evenmin afkerig van een voortrekkersrol in de vrijage met een commercieel bedrijf: “Het gaat om het resultaat. Het is in het belang van elke zorginstelling dat het kennisniveau van de beroepsgroep continu op een zo hoog mogelijk niveau wordt gehouden. Daar is elke professional in principe zelf verantwoordelijk voor, maar instellingen zullen beleid moeten maken ten aanzien van de wijze waarop de continue deskundigheidsbevordering via e-learning moet plaatsvinden.” Frans Klomp van de Antonius Mesos Groep voegt hieraan toe dat “het initiatief uitstekend aansluit op vele andere initiatieven in de zorg, waarbij het digitaal werken en leren gestimuleerd en gefaciliteerd wordt.” De modules die in het samenwerkingsverband worden ontwikkeld zijn concreet, duidelijk en uitdagend.

 

De zes samenwerkende partijen zien voor de toekomst dat elke instelling in de gezondheidzorg zijn eigen digitale leerportaal gaat inrichten. Algemeen directeur Toon Rijken van TCG ziet daarbij een groei in de breedte en in de diepte: “Een leerportaal zal niet beperkt blijven tot de modules Voorbehouden en Risicovolle Handelingen. Protocollen, procedures, applicaties, bediening van apparatuur: elke module die kennis opfrist en nieuwe wetenschappelijke inzichten overbrengt, kan men in het leerportaal onderbrengen en desgewenst als naslag benutten.”

 

De in IJsselstein gevestigde onderneming TCG adviseert, begeleidt en ondersteunt organisaties bij het doorvoeren van rendementsverbeteringen. Zij doet dit onder andere door het vastleggen en inzichtelijk maken van processen, het invoeren van kwaliteitssystemen, implementatie van kennis- en documentmanagement en het opleiden en motiveren van medewerkers, met name via e-learning.

 

Voor meer informatie kunt u bellen met:

The Competence Group BV

De heer J. Pille, innovatiemanager/voorzitter Stuurgroep

Lorentzlaan 3

3401 MX  IJsselstein

T +31 (0)30 256 56 25

F +31 (0)30 256 56 26


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.