Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 01-12-2005 | Article Rating | (0) reacties

Online Educa 2005: mobile learning

Drie presentaties, van zeer verschillende aard over mobile learning. De eerste presentatie ging over http://www.machm-it.org, een non profit organisatie die een "nieuwe leercultuur" wil promoten en waar je onder meer online kunt experimenteren met mobile learning. De derde presentatie was van Microsoft. Via www.windowsmobiletraining.com leveren zij werkplek ondersteuning over mobiele technologie. Maar de tweede presentatie was verreweg het meest boeiend.

De Belgisch-Zwitserse hoogleraar Pierre Dillenbourg (één van de belangrijkste theoretici op het gebied van samenwerkend leren met behulp van ICT) hield een kritisch verhaal over mobile learning. Hij sprak de hoop uit dat we geen saaie computer based trainingen mobiel gaan aanbieden. Zijn kanttekeningen bij mobile learning hebben voornamelijk te maken met zijn visie op leren. Leren doe je samen met anderen. Door bijvoorbeeld conflicten op te lossen, te argumenteren, zaken uit te leggen of te onderhandelen over oplossingen. En kan dat door informatie in kleine eenheden te "broadcasten" via kleine beeldschermen, met kleine toetsenborden?

Volgens Dillenbourg is verder de fysieke omgeving van invloed op hoe wij leren: "We don't live in a virtual world". Je kunt niet "anywhere" leren, maar "somewhere". De context waarbinnen je je bevindt, bepaalt of en hoe je kunt leren. Deze context verleent ook betekenis aan wat je leert. Dat beperkt de mogelijkheden van mobile learning. In vijf minuten iest leren terwijl je op de bus wacht? Een leeromgeving ontwerpen, is ook een fysieke ruimte ontwerpen (aldus Dillenbourg).

Een prima bijdrage, die illustreert dat je smart phones en PDA's bijvoorbeeld wel kunt gebruiken voor werkplekondersteuning, maar waarschijnlijk veel minder voor verdiepende manieren van kennisconstructie.

Meer informatie over de Online Educa?

Wilfred Rubens, rubens@e-learning.nl


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.