Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 18-05-2005 | Article Rating | (0) reacties

Medische e-learning in Uganda primeur in Afrika

De Nederlandse non-profitorganisatie HEALTHeFoundation heeft in samenwerking met TinQwise het e-learningpakket ‘HIVeDucation’ ontwikkeld: een digitaal lesprogramma over aidspreventie en –behandeling voor gezondheidswerkers in landen waar de aids-epidemie het hardst toeslaat. HEALTHeFoundation droeg zorg voor de inhoud en expertise van de gehele opleiding; TinQwise zorgde voor de didactiek en productie van de e-learningcomponenten.

Het opleidingsmateriaal van HIVeDucation is ontwikkeld voor én door gezondheidswerkers. Deelnemers leren alle aspecten van het HIV/aids ziektebeeld te herkennen, diagnoses te stellen, behandelingen uit te voeren, aids-remmers toe te dienen en om te gaan met bijverschijnselen van deze zware medicatie… Omdat het een interactieve opleiding is, kunnen cursisten online of per mail vragen stellen aan een team van vakspecialisten. De inhouden van het totale cursusprogramma worden jaarlijks na een evaluatie geüpdate. Het totale e-learningpakket omvat thuisstudiemogelijkheden via de pc, klinische casestudies, ‘e-begeleiding’, toegang tot vakliteratuur, webworkshops en een afgesloten forum waar deelnemers terecht kunnen voor medisch advies van collega’s.

HIVeDucation is kort geleden geïntroduceerd in Uganda: de eerste deelnemersgroep heeft het opleidingsprogramma inmiddels afgerond. Bijna alle 44 deelnemers hebben nu een certificaat op zak dat door de overheid wordt erkend. Dat betekent dat zij kunnen gaan werken in HIV/aids centra en ziekenhuizen van de overheid. Deze erkenning is zeker in een land als Uganda van groot belang, omdat hier structureel gebrek is aan gekwalificeerd gezondheidspersoneel.

In de kleine en middelgrote steden van een Afrikaans ontwikkelingsland als Uganda staat niets deelname aan een medische e-cursus in de weg. Bijna alle deelnemers aan de eerste cursus in Uganda hebben met beperkte computerkennis een berg aan praktische kennis verworven en de opleiding succesvol afgerond. Het is dus een vooroordeel te denken dat computers en internet alleen maar horen bij het rijke Westen. Natuurlijk zijn er plattelandsdorpen in Uganda waar toegang tot het internet wél slechts zeer beperkt mogelijk is. Daarom voorziet HEALTHeFoundation in memoriesticks zodat deelnemers ook offline aan de cursus kunnen werken.

Naast Uganda draait het programma nu in Thailand. Vanuit andere ontwikkelingslanden is inmiddels ook grote belangstelling getoond. De verwachting is dat het programma de komende jaren wordt uitgebreid en geschikt wordt gemaakt om wereldwijd te introduceren.

Zie voor meer informatie over de opzet en inhoud van de opleiding www.hiveducation.net of neem contact op met Cynthia Friebel, cynthiafriebel@tinqwise.nl.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

02-02

Leren met puzzels

Door: Let’s Learn!

Achtergronden aanbieders

Vacatures in de markt

Column

0 reacties
Van de Redactie 16-12-2022

e-Learning na de pandemie

Hoe zal e-learning zich ontwikkelen, nu de Corona-pandemie geleidelijk afneemt.