Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 27-12-2004 | Article Rating | (0) reacties

Geen lager btw-tarief voor e-learning

Dit schrijft Wijn in een brief aan de Tweede Kamer die deze week openbaar is gemaakt.

Nederland kent voor het leeuwendeel van de aangeboden goederen en diensten een btw-tarief van 19 procent. Voor een beperkt aantal goederen en diensten geldt een verlaagd tarief van 6 procent.

Goederen die hiervoor in aanmerking komen zijn in Nederland onder meer dagbladen, weekbladen en boeken. Volgens de staatssecretaris heeft de branche in het verleden al gepleit voor verruiming van het lage btw-tarief naar elektronische informatiedragers, zoals cd's, cd-rom's en dvd's.

"Afgezien van het feit dat de richtlijn dit momenteel niet toestaat, is er van onze kant ook op gewezen dat er onvoldoende overeenkomst met boeken is om een gelijkstelling van het btw-tarief te rechtvaardigen", schrijft Wijn in zijn brief.

In juli vorig jaar is door de Europese Commissie een voorstel ingediend dat beperkte uitbreiding van de lijst met goederen en diensten met het lage tarief mogelijk maakt. De Nederlandse prioriteit ligt hierbij echter 'geheel bij het behoud van het verlaagde btw-tarief voor arbeidsintensieve diensten', schrijft Wijn.

"Het richtlijnvoorstel voorziet er niet in dat elektronische informatiedragers worden opgenomen, mede omdat dat voor deze producten gemakkelijk zou kunnen leiden tot grensoverschrijdende concurrentieverstoring."

Een andere belemmerende factor is volgens de staatssecretaris dat er bij de behandeling van de btw-richtlijn met 'betrekking tot e-commerce met moeite een akkoord is bereikt' om het algemene tarief te laten gelden voor alle elektronisch aangeboden diensten.

"Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het voor raadpleging beschikbaar stellen van elektronische schoolboeken via internet. Het lijkt moeilijk laatstbedoelde diensten, zo die al goed zijn te onderscheiden, nu te laten vallen onder het verlaagde tarief."


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Vacatures in de markt

Column

0 reacties
Van de Redactie 16-12-2022

e-Learning na de pandemie

Hoe zal e-learning zich ontwikkelen, nu de Corona-pandemie geleidelijk afneemt.