Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 22-11-2004 | Article Rating | (0) reacties

Eerste branchevereniging voor e-learning en kennisoverdracht in Nederland opgericht: de NVKE

Op 15 december a.s. wordt de Nederlandse Vereniging voor Kennismanagement en E-learning (NVKE) landelijk gelanceerd in Amsterdam op een bijeenkomst bij een van de initiatiefnemers, Tele’Train BV.

De NVKE is opgericht als gezamenlijk platform en branchevereniging voor organisaties en individuele professionals die als gebruiker of als leverancier zijn betrokken bij het gebruik van of de toepassing van kennismanagement en/of e-learning.

De markt voor e-learning voor het bedrijfsleven groeit sterk (50% per jaar sinds 2003, bedraagt zo’n € 300 mln op jaarbasis in Nederland) sinds de opkomst van nieuwe softwaretools welke alle gebaseerd zijn op de nieuwste mediatechnieken volgens de Microsoft standaarden. Enkele jaren geleden ging de aandacht nog sterk uit naar e-learning-technieken op scholen en de bijbehorende infrastructuur. Tegenwoordig wil het bedrijfsleven eveneens snel in te zetten en flexibel toe te passen leer- en trainingsoplossingen. Enerzijds kan kennis dan beter gedeeld en behouden worden binnen het bedrijf met sterk wisselende personeelsbestanden en anderzijds kunnen medewerkers/sters sterker gemotiveerd worden door op de individu toegespitste kennismanagement-toepassingen.

Om in deze sterk turbulente markt transparantie te bieden en een platform te zijn voor vragers en aanbieders van educatieve oplossingen welke gebruik maken van de laatste technieken, is de NVKE opgericht.

Initiatiefnemer en bestuurslid drs LTC Filippini van Tele’Train: “Als aanbieder van innovatieve en praktische trainingsoplossingen focussen wij sinds 2 jaar sterk op e-learning-oplossingen. Door de enorme toevloed aan mogelijkheden en de subsidietrajecten van de overheid op technologie en leren is het noodzakelijk transparantie in deze markt te scheppen en een aanspreekpunt te creëren voor de marktpartijen, overheid en subsidieverstrekkers.”

Een van de doelen van de NVKE is de Minister van Economische Zaken, Laurens-Jan Brinkhorst, en de Europese Commissaris voor Informatiemaatschappij en Media, Viviane Reding, een kanaal en instrument te bieden voor de concrete invulling van de door de Europese Raad op 23 maart 2000 in Lissabon vastgestelde ambitie om Europa per 2010 de meest concurrerende kenniseconomie ter wereld te maken.

In maart 2004 luidde Romano Prodi in zijn jaarlijkse Commissierapport over de Strategie van Lissabon immers de alarmbel: “De lidstaten schijnen niet te beseffen dat 2010 niet meer zo erg veraf is. Vier jaar na Lissabon is het duidelijk dat we onze tussentijdse doelstellingen niet zullen halen.” Op grond van zijn ervaringen en onderzoek tot heden, meent Charles van der Hoog, voorzitter van de NVKE en auteur van het boek “E-learning voor managers”: “Politici lijken wel te worstelen met 19e eeuwse denkmodellen en instituties waar zijzelf ook niet bijzonder gelukkig mee zijn. De bedachte middelen en kanalen om de ambitie Lissabon 2000 te bereiken werken soms eerder vertragend dan versnellend. Het bedrijfsleven van 2004 zit bijvoorbeeld te springen om hulp en leiding op e-learning-gebied maar de Europese programma’s op dit punt gaan eigenlijk uit van structuren uit 1890. Daarmee kun je een 21e eeuwse maatschappij niet vooruithelpen. Het is daarom niet verbazingwekkend dat de Werkgroep Wim Kok, die de progressie inzake Lissabon 2000 moest evalueren, onlangs moest constateren dat er een groot verschil is tussen de ambitie en wat feitelijk wordt gedaan. Onze vereniging vormt een brug over die kloof.”

Inmiddels is in kaart gebracht waar de meeste organisaties in deze branche mee kampen. NVKE ontwikkelt hiervoor i.s.m. haar leden oplossingen. Het kennis-platform wat op deze manier ontstaat is een uitgelezen mogelijkheid om een voorsprong te nemen op de concurrentie van buiten Europa.

De informatiebijeenkomst van de NVKE vindt op 15 december plaats aan de Willemsparkweg 191 te Amsterdam tussen 16:00 en 18:00 uur. Reserveren is nog mogelijk. Kijk voor meer informatie op www.nvke.nl.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 07-05-2022

Hoe de pandemie ons leren veranderde

De corona pandemie heeft een grote invloed op onze manier van leren. Helma van den Berg deelt haar mening.