Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 31-10-2004 | Article Rating | (0) reacties

Trends in Amerikaans ict en onderwijs-beleid: open source, WiFi en security

Steeds meer Amerikaanse universiteiten staan open voor de mogelijkheden van open source. Dat blijkt uit de resultaten van het Campus Computing Project, een jaarlijkse studie naar de rol van ict in het Amerikaanse hoger onderwijs. Voorzitter Kenneth Green presenteerde de resultaten voor 2004 op Educause.

Green kenschetste de houding van universiteiten en hogescholen ten opzichte van open source als 'affirmative ambivalence'. Meer dan de helft van de 516 in het kader van het onderzoek ondervraagde instellingen gaf aan in het ict-beleid rekening te houden met de toenemende populariteit van open source. Als het gaat om het daadwerkelijk gebruiken van open source is men echter terughoudend; nog geen derde van de ondervraagden vindt dat open source de vergelijking met hun huidige ict-applicaties kan doorstaan.

Het Campus Computing Project brengt jaarlijks in kaart welke issues binnen het beleid van ho-instellingen prioriteit krijgen. Dit jaar staat 'security' bij de meeste instellingen boven aan het lijstje, gevolgd door de integratie van ict in het onderwijs. Ook het tegengaan van illegaal downloaden heeft bij veel instellingen prioriteit; driekwart heeft richtlijnen ontwikkeld voor het delen van digitale content binnen universteitsnetwerken.

"Instellingen doen hun best om illegaal downloaden tegen te gaan," aldus Green. Meestal gebeurt dit onder druk van de muziek- en filmindustrie. Zij zouden echter eens verder moeten kijken dan de universiteitsnetwerken, vindt hij, want die worden ten onrechte als broeinesten voor illegaal downloaden gezien. "Het echte probleem ligt bij de huishoudens, die ook steeds vaker over breedband beschikken. Daar wordt veel meer illegaal gedownload dan op de univeristeitscampussen."

Ook draadloze netwerken (WiFi) krijgen steeds meer aandacht van de beleidsmakers. Meer dan de helft van de instellingen geeft aan plannen te hebben voor de aanleg van een draadloos netwerk, een ruime verdubbeling ten opzichte van drie jaar geleden. Volgens Green zijn de voordelen van WiFi duidelijk, vooral voor de studenten. "Maar toch is het belangrijk na te denken over wat we precies willen met WiFi. Wat zijn draadloze netwerken meer dan alleen maar handig? En reëel is de angst van de docent om in een wireless klaslokaal de controle te verliezen over waar zijn studenten mee bezig zijn?"


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.