Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 15-07-2004 | Article Rating | (0) reacties

E-learningpakket Veiligheidsscholing voor hele energiebranche

In opdracht van het O&O-Fonds ( Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Energie- en Nutsbedrijven) heeft een projectgroep samen met TinQwise, ontwikkelbureau voor e-learningproducten, afgelopen jaar een e-learningpakket op het gebied van veiligheidsscholing NEN-EN 50110 ontwikkeld. Deze projectgroep, die bestaat uit de vertegenwoordigers van de energiedistributie- en energieproductiebedrijven, leverde de vakinhoudelijke bijdrage voor het totstandkomen van het pakket. Resultaat is een gemeenschappelijk pakket met een uniforme opleidingsinhoud op de wezenlijke onderdelen.

Het pakket is nu gereed om verspreid te worden en de komende maanden zullen 8500 technische medewerkers van de verschillende bedrijven met het pakket opgeleid worden.
Hans Kemper, KAM-adviseur van Nuon Infraservices en projectleider van de projectgroep, aan het woord over de aanleiding en de ontwikkeling van dit BEI-pakket (Bedrijfsvoering Electrische Installaties):

Waarom ben jij zo enthousiast over de inzet van e-learning bij veiligheidsscholing NEN-EN 50110?
Laat ik beginnen met de vaststelling dat veiligheidsscholing altijd een combinatie moet zijn van theorie en praktijk. Dat betekent dat praktijkinstructies en -opleidingen altijd nodig blijven naast een theoretische opleiding. De theoretische opleiding kan gebeuren op de klassieke wijze, de combinatie van docent en leerlingen, samen in een klaslokaal. Daar is niets mis mee, maar vraagt veel tijd (ook reistijd) en huisvesting, terwijl het vaak niet de favoriete bezigheid is van medewerkers die normaliter buiten aan het werk zijn.
Met een e-learningpakket kan iedere medewerker zich de theorie eigen maken in het voor hem of haar juiste tempo en op het voor hem of haar juiste tijdstip, terwijl de docenten minder belast worden. Dat laatste is vooral van belang als er in korte tijd moet worden omgeschoold, zoals bij de wijziging van veiligheidsnormen. Bovendien is het met een
e-learningpakket mogelijk om de studie buiten kantooruren te volgen.

Wat is volgens jou de belangrijkste winst van één opleidingspakket met veiligheidsscholing voor de hele energiesector?
De belangrijkste winst is dat we dezelfde taal gaan spreken. Dit is in de eerste plaats belangrijk op de grenzen van de verschillende infrastructuren van de bedrijven. Onveilige situaties als gevolg van misverstanden of verschillende regelgeving kunnen zo worden vermeden. Een voordeel is ook dat de medewerkers breder inzetbaar worden.
Ook voor de aannemers die voor bedrijven werken, is het beter. Een branchecertificaat is het paspoort om toegang te krijgen tot de verschillende bedrijven, met name tot de bedrijfsspecifieke opleiding. Die bedrijfsspecifieke opleiding blijft nodig door de verschillen in infrastructuren, organisaties en bedrijfseigen procedures, maar is beperkt van omvang omdat de basis branchebreed uniform is. Tenslotte is er natuurlijk ook een efficiëntievoordeel: iedereen werkt met dezelfde lesstof.

TinQwise
TinQwise is een onderwijskundig bureau dat succesvol e-learningmethodes ontwikkelt. Klanten zijn onder andere ABN AMRO, ECT, Kenteq, Koninklijke Landmacht , KLM, ING Groep, KOC Nederland, KLM, SVH en Nuon. Voor meer informatie over TinQwise en haar diensten kunt u contact opnemen met Iris Koolen, 035-538 56 56 / 06-150 164 85, iriskoolen@tinqwise.nl, www.tinqwise.nl.

O&O-fonds
Het O&O-fonds is een door werkgevers- en werknemersorganisaties bestuurde stichting.
Om de inzetbaarheid van medewerkers te optimaliseren draagt het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Energie- en Nutsbedrijven bij aan investeringen in opleidingsactiviteiten.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 07-05-2022

Hoe de pandemie ons leren veranderde

De corona pandemie heeft een grote invloed op onze manier van leren. Helma van den Berg deelt haar mening.