Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 15-04-2004 | Article Rating | (0) reacties

De Associatie kiest voor individualisering van examens via Internet

Sinds 1 maart 2004 verzorgt Andriessen en Partners de examens via Internet voor de Stichting Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens, kortweg “de Associatie”. In het eerste jaar zullen ongeveer 10.000 examens op deze nieuwe wijze worden afgenomen. Daarnaast kunnen kandidaten ook zelf het examen, de tijd en de locatie, reserveren via Internet.

De Associatie is een onafhankelijke examenorganisatie voor de financieel-economische sector. Cinop heeft recent bevestigd dat de Associatie examens afneemt op MBO en HBO niveau. In 2005 zal de Associatie ruim 100.000 examens per jaar verzorgen voor 60.000 kandidaten. In het begin wordt ongeveer 10% van de examens via Internet afgenomen.

We vroegen Theo van Boekel, directeur van de Associatie, waarom hij gekozen heeft voor reservering en examinering via Internet. Volgens hem was het geen kwestie van kiezen: “Het is onafwendbaar. Een consequentie van individualisering van de samenleving is individualisering van leertrajecten en dat leidt weer tot individualisering van examens.
We hebben in het verleden geprobeerd om inschrijfformulieren in te scannen, maar dat was door de noodzaak van handmatige nabewerking een dood spoor. Internet is dus op dit moment de enige technologie waarmee we én examentrajecten kunnen individualiseren én de noodzakelijke efficiencyslag kunnen bewerkstelligen”.

De kennismaking tussen de Associatie en Andriessen en Partners (toen nog Approbare) begon als stom toeval. De Associatie had een vragenbank nodig van waaruit examens gegenereerd konden worden. Via via kwam toen het contact tot stand dat langzamerhand steeds intensiever geworden is.

Het gaat niet zozeer alleen om de beste techniek, hoewel die nu aan onze eisen voldoet. Andriessen en Partners voelt ons aan, dat is veel belangrijker. De techniek is altijd maakbaar.”

Op het gebied van innovatie wil de Associatie in de toekomst ook examens met open vragen flexibiliseren. Het op afstand kunnen examineren zonder fysiek toezicht door een toezichthouder, maar waarbij gebruik wordt gemaakt van irisscans en web-cams voor identificatie lijken echter veel verder weg. Wel ontstaat de wens naar examens “on-demand”. Niet vooraf inschrijven, maar je creditcard meenemen naar de examenlocatie en daar direct examen doen. Zaken als elektronisch nakijken zullen er wel komen, maar die vernieuwen het proces niet essentieel; wel zal er sprake zijn van efficiencyverbetering.

Op de vraag tenslotte of er überhaupt toekomst is voor examens moet van Boekel lachen: “Zolang mensen een onafhankelijke verklaring van deskundigheid vragen, blijven examens bestaan. Wel worden ze minder aanbodgestuurd en veel meer vraaggestuurd. De behoefte uit de markt zal meer en meer de inhoud van het examen bepalen”.

Profiel Andriessen en Partners
Vakgericht opleiden en examineren via Internet is al ruim 8 jaar de kernactiviteit van Andriessen en Partners. In Nederland is dit bedrijf toonaangevend op het gebied van online education en examination voor met name de financiële- en zakelijke dienstverlening. Andriessen en Partners verzorgt het gehele opleidingstraject, van aanmelding tot en met certificering. De opleiding, examinering, registratie en administratie: alles loopt probleemloos via Internet. Via Internet heeft Andriessen en Partners al meer dan 40.000 cursussen verzorgd en ruim 60.000 examens afgenomen. De online diensten voldoen aan de hoogste eisen als het gaat om informatiebeveiliging (BS7799) en kwaliteit (ISO 9001). Klanten van Andriessen en Partners zijn o.a. Stichting Nederlandse Associatie Praktijkexamens, ElsevierBaard, Stichting Examens Assurantiebedrijf, SVMNIVO, SNS Bank, CDA, Rabobank, ING, Holland Casino, KAS BANK.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

27-09

Technieken en tools voor microlearning

Door: Wilfred Rubens (redactie)

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van de Redactie 16-12-2022

e-Learning na de pandemie

Hoe zal e-learning zich ontwikkelen, nu de Corona-pandemie geleidelijk afneemt.