Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 24-06-2003 | Article Rating | (0) reacties

Open Universiteit maakt eerste educatieve dvd

Tot op heden gebruikte de OUNL video en cd-rom ter verheldering, verbreding en verdieping van de schriftelijke leerstof. Met de dvd wordt daar een nieuw medium met nieuwe mogelijkheden aan toegevoegd.

De dvd hoort bij de cursus Sociale psychologie, een cursus die naar verwachting tussen de zevenhonderd en duizend studenten trekt. De Open Universiteit biedt de studenten naast de traditionele cd-rom en videoband gratis een dvd aan. Daarop zijn de programma's van de beide traditionele media samengebracht. Het gaat om een programma over Aidsvoorlichting en over de mens als proefkonijn in psychologische experimenten. In ruil voor de dvd wordt studenten gevraagd om mee te werken aan een evaluatie.
De dvd is ontwikkeld door het Onderwijstechnologisch expertisecentrum (OTEC) in samenwerking met de faculteit Psychologie van de Open Universiteit. Doel van deze pilot is de mogelijkheden van het medium te verkennen. Op basis van de ervaringen van docenten en studenten wordt beoordeeld hoe de dvd en in de toekomst de dv-rom het best kunnen worden ingezet in het academisch afstandsonderwijs. De pilot loopt tot september.

Didactische voordelen
Het medium dvd biedt, naast bekende voordelen als betere beeld- en geluidskwaliteit en grotere opslagcapaciteit, ook een aantal nieuwe didactische mogelijkheden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om grotere stukken video op te knippen in losse scènes. Daardoor zijn fragmenten sneller beschikbaar én krijgen student en docent meer vrijheid om de volgorde van fragmenten te bepalen. Je kunt een commentaarstem of symbolen afwisselend wel en niet gebruiken. En de dvd biedt meer mogelijkheden voor het toevoegen of weglaten van ondertiteling en geluid, wat een belangrijke verbetering is voor het afstandsonderwijs aan gehoorgestoorden en anderstaligen.

Het aantal huishoudens in Nederland met een dvd-speler neemt in hoog tempo toe. Medio 2002 was dat 11 procent, in februari 2003 lag dit percentage op 26. Omdat de dvd ook kan worden afgespeeld op de pc ligt het werkelijk aantal dvd-gebruikers op dit moment naar schatting rond de 50 procent van de huishoudens.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.