Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 10-02-2003 | Article Rating | (0) reacties

e-HRM is de hype voorbij

Er wordt heel erg veel geschreven over e-HRM. De vakbladen staan er mee vol. Maar ook buiten het eigen vakgebied gaan de HR ontwikkelingen niet ongemerkt voorbij. Voor alle bedrijfsdisciplines wordt informatie- en communicatietechnologie steeds belangrijker. Termen als ERP, SCM en CRM zijn ondertussen gemeengoed in directiekamers. Met e-HRM telt de HR-functie nu ook mee in dat rijtje; de professionalisering van het vakgebied krijgt een push, de instrument gedreven integrale aanpak wordt versterkt, de aansluiting op bedrijfsdoelstellingen wordt inzichtelijker, de klantgerichtheid (lees: medewerkers en lijnmanagers) neemt toe, HR kan nu strategische ken- en stuurgetallen opleveren, etc. HR wordt volwassen en beweegt zich steeds richting de kern van de organisatie.

Tot zover de beloftes van e-HRM. Maar wat gebeurt er in de praktijk? Hoeveel organisaties in Nederland werken al met e-HRM en hoe ver zijn de daar mee? En wat speelt er in de hoofden van HR-functionarissen? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de soorten e-HRM toepassingen? Beantwoording van deze vragen is van belang om een goed beeld te krijgen van de werkelijke ontwikkelingen in HR Nederland en toont aan of e-HRM echt aansluit bij een behoefte van de markt.

De sectie e-HRM van de NVP heeft een enquête uitgevoerd onder de leden van de NVP. Als beroepsvereniging heeft de NVP een onafhankelijke en objectieve positie. Uniek aan dit onderzoek is dat binnen één onderzoek gekeken is naar de 7 e-HRM hoofdtoepassingen en dat naast de stand van zaken van de toepassing ook onderzocht is hoe de interesse in het onderwerp is ontwikkeld. Het doel vanuit de sectie is tweeledig. Ten eerst het opzetten van een e-HRM antenne. De huidige enquête is de start voor een jaarlijkse reeks. Ten tweede het peilen van de concrete behoefte aan activiteiten bij de leden van de sectie.

e-HRM is een breed terrein met een grote variëteit toepassingen. Om daar meer grip op te krijgen heeft de sectie e-HRM bovendien een Elektronische Brainstorm Sessie belegd met 22 HR-managers, consultants en specialisten uit de praktijk. Doel van deze sessie was de kernbegrippen van e-HRM te definiëren, de belangrijkste toepassingen in het vakgebed te typeren en aan de hand daarvan te inventariseren waar de belangrijkste valkuilen en aandachtspunten liggen bij de implementatie.

(c) Nederlandse Vereniging Personeelbeleid, sectie e-HRM 2002 of Personeelbeleid 11, november 2002, "Onderzoek e-HRM" door Johan Hageman, Erik van der Linden en Floris van de Loo.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Vacatures in de markt

Column

0 reacties
Van de Redactie 16-12-2022

e-Learning na de pandemie

Hoe zal e-learning zich ontwikkelen, nu de Corona-pandemie geleidelijk afneemt.