Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 13-09-2002 | Article Rating | (0) reacties

IDC: Mobiliteit grootste drijfveer gebruik internettechnologie West-Europa

Mobiliteit blijkt de belangrijkste reden te zijn voor het gebruik van
internettechnologie door middelgrote organisaties. Op afstand veilig en snel toegang kunnen hebben tot het internet en het bedrijfsnetwerk zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. Dit blijkt uit de resultaten van IDC's Fastracker onderzoek naar middelgrote ondernemingen in West-Europa, dat voor het derde achtereenvolgende jaar in opdracht van Cisco Systems is uitgevoerd. Door de inzet van internettechnologie zagen middelgrote ondernemingen in het onderzoek hun winstgevendheid het afgelopen jaar gemiddeld met 22 procent stijgen.

Cijfers Nederland
Als het gaat om bedrijven met een website en pc's die zijn aangesloten op het web gaat Nederland aan kop in West-Europa. Met een website- en internetpenetratie van 69 procent vervult Nederland een voortrekkersrol. Het percentage 'Fastrackers' - bedrijven met een sterke internetinfrastructuur en organisatiebrede applicaties op het web - is het afgelopen jaar in Nederland gestegen tot 32,6 procent, waarmee voorop gelopen wordt op West-Europa als geheel waar gemiddeld 20,9 procent werd gescoord. De Nederlandse Fastrackers investeren, in vergelijking met de andere landen, gemiddeld meer in ICT. De totale bestedingen voor initiatieven op internet blijken ook hoger te liggen. In Nederland is daarnaast een sterkere verschuiving waar te nemen naar de inzet van geavanceerde internetmogelijkheden, als online klantenservice en online bestellen.

Voorbeeld van een Nederlands bedrijf waar de winst door de implementatie van internettechnologie toenam, is Dekker Olifanta B.V. Deze leverancier in sportkleding en -accessoires vergrootte de marge met 15 procent door het de medewerkers mogelijk te maken op afstand toegang te hebben tot het bedrijfsnetwerk. Het plaatsen van orders door bijvoorbeeld buitendienstmedewerkers en thuiswerkers is daardoor niet afhankelijk van plaats of tijd.

Europa voorop met mobiele werkers
Vooral de inzet van mobiele technologieën heeft in West-Europa bijgedragen aan de productiviteitsgroei onder middelgrote ondernemingen. Door het gebruik van mobiele telefoons, laptops, draadloze netwerken, handhelds en snelle en veilige toegang tot internet kunnen medewerkers onderweg en op afstand werken. Ruim de helft van de organisaties in het kwalitatieve deel van het Fastracker onderzoek gaf aan binnen de komende twaalf maanden te
willen investeren in mobiele oplossingen. Het aantal mobiele werkers is de afgelopen periode al sterk gegroeid door deze mogelijkheden. Van 4,1 miljoen Europese, mobiele werkers in 2001 naar 5,1 miljoen dit jaar; een toename van ruim 24 procent. Naar verwachting zet door de groei van mobiele technologie dit cijfer door naar 10,2 miljoen in 2005. IDC verwacht een stijging in het aantal Europese thuiswerkers van 2,5 dit jaar naar 4,3 miljoen in 2005.

Een verschuiving van ICT-besluitvorming naar een hoger managementniveau geeft aan dat er in West-Europa een groeiend bewustzijn is over de marktvoordelen die ICT kan opleveren. Andrew Walton, Business Analyst Consulting bij IDC zegt hierover: "Het onderzoek geeft een toegenomen strategisch begrip van het internet op bestuursniveau aan. Wij zien hierin een grotere waardering van de toegevoegde waarde die nieuwe oplossingen hebben". Nico Verspaget, Directeur Business Development & Marketing, Cisco Systems Nederland, voegt hieraan toe: "Ondanks dat het afgelopen jaar ook
voor de middelgrote ondernemingen uitdagend was, is er een grote acceptatie van internet en mobiele oplossingen ontstaan. Het IDC-rapport laat zien dat de behoefte aan grotere efficiëntie hierbij een belangrijke drijfveer is geweest en het komende jaar een centrale rol zal spelen bij de vraag naar mobiel internet'.

Over Fastracker 2002
Voor het derde achtereenvolgende jaar heeft IDC (International Data
Corporation), marktleider op het gebied van ICT-onderzoek en -advies, in opdracht van Cisco Systems een onderzoek uitgevoerd onder 1.236
ondernemingen met 20 tot 499 werknemers. IDC heeft Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk in het onderzoek betrokken. De bedrijven in het onderzoek maken allen gebruik van ICT-toepassingen, wat inhoudt dat ze tenminste één PC gebruiken. Het onderzoek onderscheidt de mate waarin ICT-oplossingen worden toegepast in vier groepen: 'Fastrackers', 'Enthusiasts', 'Sentitives' en 'Laggards'. Uitleg van de gebruikte termen:
- Fastrackers zijn bedrijven die intensief gebruik maken van
internettechnologie. Zij investeren boven gemiddeld in internetgerelateerde ICT.
- Enthusiasts zijn bedrijven die gebruik maken van basistechnologie op het gebied van Internet. Ze hebben een positieve houding ten opzichte van vernieuwende technologie en hoge verwachtingen als het gaat om de implementatie ervan. Ze worden door hun omgeving, zoals klanten en leveranciers verzocht online zaken te doen.
- Sensitives zijn bedrijven die internettechnologie in de onderneming hebben geïntegreerd. Investeringen hierin maakten in 2000 een belangrijk deel uit van de ICT-uitgaven. De afnemende economische groei heeft hun investeringen in internettechnologie in 2001 geremd.
- Laggards zijn bedrijven die alleen basis internetoplossingen gebruiken.
Voor de toekomst is de ontwikkeling van standaard internetinfrastructuur gepland. De investeringen die deze groep doet in internettechnologie is een kleiner deel van de ICT-uitgaven dan gemiddeld.

Over Cisco Systems
Cisco Systems Inc. (NASDAQ: CSCO) is wereldwijd marktleider op het gebied van netwerkoplossingen voor Internet. Het hoofdkantoor is gevestigd in San Jose, Californië. In Nederland is Cisco gevestigd in Amsterdam. Cisco heeft ruim 35.500 werknemers en realiseerde in boekjaar 2002 een totale omzet van 18,9 miljard dollar. Cisco Systems International BV, eigendom van Cisco Systems Inc., is de leverancier voor Cisco apparatuur in Europa. Nieuws en informatie is beschikbaar via http://www.cisco.nl.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 07-05-2022

Hoe de pandemie ons leren veranderde

De corona pandemie heeft een grote invloed op onze manier van leren. Helma van den Berg deelt haar mening.