Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 26-03-2002 | Article Rating | (0) reacties

Hogeschool Zuyd eerste HBO met CCNP-Currriculum van Cisco Systems

Cisco Systems breidt in Nederland het Cisco Networking Academy programma (CNAP) uit met het Cisco Certified Network Professional (CCNP)-curriculum voor HBO-instellingen en universiteiten. In het schooljaar 2002-2003 start Hogeschool Zuyd als eerste hogeschool een specialisatie binnen de informaticaopleiding waarvan het CCNP-curriculum deel uit maakt. Het curriculum leert studenten complexere netwerken te ontwerpen, bouwen en onderhouden en gaat in op het signaleren en oplossen van mogelijke netwerkproblemen. Het curriculum is ontwikkeld door Cisco Systems en wordt ingezet in de nieuwe vierjarige opleidingsvariant `Netwerk Infrastructuur Design`, die opleidt tot ingenieur in netwerkontwerp en -onderhoud. De faculteit Techniek van de hogeschool nam al in 2000 Cisco`s basisprogramma voor netwerkontwerp, -aanleg en -onderhoud, CCNA (Cisco Certified Network Associate), op in de tweejarige Kort-HBO opleiding `Netwerkbeheer`. Het lesprogramma van CCNP is qua niveau een stap hoger dan CCNA en is geschikt voor hbo`s en universiteiten. Aanleiding voor de start met het CCNP-programma voor Hogeschool Zuyd is de goede ervaring met CCNA en de toenemende vraag naar netwerkspecialisten bij bedrijven en instellingen.

Ruim 350 studenten hebben het eerste semester van het CNAP gevolgd, dat een vast onderdeel is van de propedeuse van de opleiding Informatica. De 100 studenten die de richting Netwerkbeheer kozen, hebben het CCNA-programma voltooid. Volgens Joep Aerts, docent informaticaopleidingen aan Hogeschool Zuyd en coördinator van de te starten opleidingsvariant, is het veelzeggend dat bijna alle geslaagden een baan kregen bij het bedrijf van hun stage; een teken dat het met de toepasbaarheid van de opleiding goed zit. De studenten zijn enthousiast over de multimediale manier van leren. De afwisseling van e-learning, praktijk en docentbegeleiding past prima in het onderwijsprogramma.

Het lesprogramma van het CNAP is opgebouwd uit verschillende modules. De eerste vier modules samen vormen het basisprogramma en zijn tevens de stof voor het CCNA-examen. CCNA maakt 6 van de 42 studiepunten uit in het tweede jaar van de afstudeerrichting `Netwerkbeheer` van het Kort-HBO-programma. In de derde en vierde jaren van de nieuwe opleiding wordt de CCNP-lesstof aangeboden. Hiermee zijn in deze twee jaar 15 studiepunten te behalen. Het totaal aantal te behalen punten bedraagt de gebruikelijke 42 per jaar.

Ervaring uit de praktijk - John Rademakers
John Rademakers, student aan de Hogeschool Zuyd, is één van de leerlingen die aankomende september doorstroomt. Hij rondde afgelopen januari de tweejarige Kort-HBO opleiding `Netwerkbeheer` af en begint in september met het derde jaar van de nieuwe vierjarige opleiding, waarvan Cisco`s CCNP-programma onderdeel uitmaakt. Om de tussenliggende maanden te overbruggen, is hij bij de hogeschool in dienst gekomen als netwerkbeheerder. John koos na een algemeen jaar `informatica` voor de netwerkvariant, omdat hij de programmaonderdelen uitdagender en afwisselender vond dan die van de programmeervariant. Tot afgelopen januari liep John stage bij A2 Networks (http://www.a2-networks.com). Hij onderzocht voor deze netwerkspecialist de mogelijkheden, kosten en eventuele problemen die bedrijven tegenkomen bij de implementatie van 10 gigabit ethernet over nieuwe en bestaande glasvezel infrastructuren. Na zijn stage werd hem door A2 Networks een vaste baan aangeboden. De keus om door te gaan met studeren en (nog) niet in te gaan op hun aanbod, heeft onder meer te maken met de ing.-titel en de Cisco-certificaten van de vervolgopleiding en de daarbij behorende toekomstperspectieven.

Beeldmateriaal van John is te vinden op: http://www.edelman-dlv.nl/cgi-bin/pers/beeldkl_dlv.pl?KL63&&nieuws/algemeen

Over Hogeschool Zuyd
Hogeschool Zuyd is een Euregionale kennispoort voor hoger beroepsonderwijs, tot stand gekomen uit een fusie van de Hogeschool Maastricht en de Hogeschool Limburg. Met 47 opleidingen, locaties in Heerlen, Maastricht en Sittard en meer dan 12.000 studenten en ruim 1.200 medewerkers behoort de Hogeschool Zuyd tot de tien grootste hogescholen van Nederland. Meer informatie is beschikbaar op http://www.hszuyd.nl.

Over het Cisco Networking Academy Programma
Het Cisco Networking Academy programma (CNAP) is een multimediaal lesprogramma dat studenten leert om netwerken te ontwerpen, bouwen en onderhouden. Deelnemers kunnen op elke gewenste locatie, op een zelfgekozentijdstip en in hun eigen tempo de e-learning opleiding volgen. Naast praktijkoefeningen bevat het programma webgebaseerde educatieve content, online tests, functionaliteiten om prestaties van studenten te volgen en training en ondersteuning voor docenten. Na het volgen van het programma kunnen studenten het CCNA (Cisco Certified Network Associate) -examen en daarna CCNP (Cisco Certified Network Professional)-examen afleggen, voor een internationaal erkend certificaat.

Over Cisco Systems
Cisco Systems Inc. (NASDAQ: CSCO) is wereldwijd marktleider op het gebied van netwerkoplossingen voor internet. Het hoofdkantoor is gevestigd in San Jose, Californië. In Nederland in Cisco gevestigd in Amsterdam. Cisco heeft ruim 38.000 werknemers en realiseerde in boekjaar 2001 een totale omzet van 22,29 miljard dollar. Nieuws en informatie is beschikbaar op http://www.cisco.nl.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 07-05-2022

Hoe de pandemie ons leren veranderde

De corona pandemie heeft een grote invloed op onze manier van leren. Helma van den Berg deelt haar mening.