Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van TinQwise | 20-06-2017 | Article Rating | (0) reacties

Vijf keer profijt van je ex-medewerker

Vijf keer profijt van je ex-medewerker

In voorbereiding op het event van TinQwise over on- en offboarding, verrichte Femke Gielis, strateeg bij TinQwise, onderzoek naar met name offboarding. Moet je als organisatie tijd, geld en moeite over hebben voor goede offboarding? Of is het onzin om te investeren in mensen die toch bij je weggaan? Voor Femke is het glashelder: offboarding loont. Femke vatte kort maar krachtig samen hoe je van je vertrekkende medewerker maar liefst vijf keer profijt hebt.

1. Je ex-medewerker is je visitekaartje

Onderzoek wijst uit dat bedrijven met een slechte reputatie 10% meer loonkosten betalen. Juist vertrekkende medewerkers laten overal hun mening over je bedrijf horen, en dat heeft invloed op je reputatie. Meningen – al dan niet gefundeerd – krijgen steeds meer impact door social media. Maar ook: je omgang met medewerkers die vertrekken beïnvloedt het commitment van medewerkers die blijven. Hoe positiever jij bent over degene die weggaat, hoe positiever de achterblijvers over jouw bedrijf zijn.  

2. Je ex-medewerker is je accountmanager

De kans is groot dat je ex-medewerker op één of andere manier verbonden blijft met je bedrijf: hij of zij wordt zelf klant, partner of leverancier óf verwijst potentiele klanten, partners en leveranciers door naar jou. Het loont daarom om op goede voet te blijven staan met je ex-medewerker en dus ook met zijn of haar netwerk. En besef: met dank aan – wederom – social media zijn netwerken van mensen nog nooit zo groot geweest als nu.

3. Je ex-medewerker is je recruiter

Je ex-medewerker heeft heel veel kennis van en ervaring met je organisatie en is daarmee een perfecte recruiter voor nieuwe collega’s. Niemand weet beter welke vaardigheden nodig zijn voor een functie dan degene die de functie vervuld heeft. Positief uit elkaar gaan loont! Onderzoek van Linked In wijst uit dat maar liefst 33% van de mensen een functie afwijst als degene die de functie voorheen vervulde er negatief praat.

4. Je ex- medewerker is je leermeester

Je kunt veel van je vertrekkende medewerker leren. Door een goed exitgesprek te voeren verzamel je waardevolle feedback over je organisatie. Waar voorheen een medewerker misschien het zwijgen ertoe deed uit angst om zijn of haar baan te verliezen, durft hij nu vrijuit te praten en twijfels te uiten. Hoe meer je zorg draagt voor een respectvol en transparant gesprek wat twee richtingen op gaat, hoe meer je over je eigen organisatie kan leren. 

 5. Je ex-medewerker is je spiegel

Vanuit het perspectief van de organisatie is offboarding vaak maar één van de vele HR taken. Vanuit de medewerker gezien is werk echter een geïntegreerd onderdeel van zijn/haar leven. Goed werkgeverschap tot en met het einde van de samenwerking bepaalt het emotionele en professionele welzijn van je medewerker. Doe je dat goed, dan geniet je maximaal van alle bovenstaande voordelen. En - niet onbelangrijk - je doet recht aan de goede reputatie van je bedrijf.  

You never get a second chance to make a last impression
Leer meer op de themapagina van TinQwise over on- & offboarding.

Voor input voor dit artikel zijn interviews gehouden met circa 50 mensen en onderstaande bronnen geraadpleegd:

TLNT, 2015: 'The power of departing employees or why offboarding is critically important'.
PWnet, 2017: 'Waarom aandacht voor offboarding belangrijk is'.
HBR.org, 2016: 'A bad reputation costs company at least 10 more per hire'.
LinkedIn, 2015: 'Bedrijven met slechte reputatie betalen 10% meer loonkosten'.
Walsh B., Volini E. (2017). 'Rewriting the rules for the digital age. Deloitte University Press.'


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Vacatures in de markt

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.