Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van SkillsTown | 19-06-2017 | Article Rating | (0) reacties

Hoe maak je medewerkers bewust van hun eigen loopbaan?

Hoe maak je medewerkers bewust van hun eigen loopbaan?

Het is een trending topic de laatste jaren: de AOW-leeftijd gaat steeds verder omhoog. Dit zorgt bij sommige organisaties voor problemen. Want hoe ga je om met medewerkers die hun fysiek zware werk niet meer kunnen uitvoeren, maar die nog niet tegen de pensioenleeftijd aanzitten? We spraken met Reini Verboom-van Schaik, personeelsadviseur bij de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed (NAK), over hun generatiegerichte ontwikkelbeleid. Met behulp van de digitale leermiddelen van SkillsTown maken ze de medewerkers bewust van hun eigen loopbaan.

Investeren in je toekomst
De NAK is zich zeer bewust van het belang van een brede ontwikkeling van medewerkers. Reini schetst een beeld van de organisatie:

“Een derde van onze medewerkers is 56 jaar of ouder. Veel daarvan hebben een fysiek zware baan, waarbij ze dagelijks door velden moeten lopen. Sommigen houden dat tot hun pensioen vol, maar anderen lukt dat vanwege fysieke problemen niet. En dan blijkt vaak dat het lastig is om een andere functie voor deze mensen te vinden. Ze zijn experts in hun vakgebied, maar hebben zich in veel gevallen niet breder dan hun vakgebied ontwikkeld”.

Dat was een van de redenen voor Reini om een onderzoek te starten naar een generatiegericht ontwikkelbeleid. Ze vertelt: “Het doel van dit ontwikkelbeleid is medewerkers bewust maken van hun eigen loopbaan. Het is belangrijk dat je al op je dertigste – wanneer je nog veerkrachtig bent – nadenkt over je talenten. Bedenk waar je goed in bent, hoe je deze talenten breder kan ontwikkelen en hoe je ze in de toekomst kan gebruiken. Een brede ontwikkeling van vaardigheden is gewoon een must, zeker in een wereld die zo snel verandert. Dit willen we onze medewerkers ook meegeven.”

Digitale leermiddelen
Een manier om medewerkers breed te laten ontwikkelen, is het gebruik van online leren. Reini: “We zagen vanuit onze HRM-afdeling de trend opkomen van een leven lang leren. Daar wilden we op inspelen. Digitale leermiddelen zullen in de toekomst sowieso steeds belangrijker worden, vandaar onze keuze voor online leren. Wel merkten we tegelijkertijd dat we hier als organisatie nog niet klaar voor waren. Er is echt een verandering van mindset nodig binnen de organisatie. Medewerkers moeten zich gaan realiseren dat het in hun eigen belang is om te blijven ontwikkelen.”

“Dit gaat natuurlijk niet vanzelf”, licht Reini toe. “We hebben een ontwikkelprogramma opgezet om de bewustwording onder medewerkers te vergroten. Zo organiseren we bijvoorbeeld eens per jaar een kennissessie waar mensen zich op vrijwillige basis voor kunnen aanmelden. In deze sessies laten we mensen nadenken over ‘wie ben ik’ en ‘wat is mijn rol binnen de organisatie?’ We merken dat deze sessies een gesprek op gang brengen binnen de organisatie en dat er bewustwording ontstaat met betrekking tot eigen gedrag. Na zo’n sessie hoor je collega’s erover napraten en dat vind ik mooi.”

Duidelijke kaders stellen
Alleen bewustwording is niet genoeg. Medewerkers moeten ook in actie komen en het leren en ontwikkelen daadwerkelijk oppakken. Reini vertelt wat hierbij belangrijk is.

“Leidinggevenden spelen een belangrijke rol bij het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling. Om mensen tot actie aan te sporen, moeten er duidelijke kaders worden vastgesteld. Je kunt als organisatie wel allerlei cursussen aanbieden, maar als het niet duidelijk is wat er gedaan moet worden, gebeurt er niks.”

Daarnaast is het belangrijk dat het leren een duidelijk doel heeft. Reini ziet dit binnen de NAK terug: “We zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van een nieuw klantportaal. En opeens zie je volop beweging ontstaan, want er is een doel en zelfs een deadline. De essentials van SkillsTown zijn een mooi middel om het doel te bereiken. De opgedane kennis kan direct in de praktijk worden toegepast. We zien dus dat mensen wel gebruik maken van online leren, maar alleen als het nut ervan duidelijk is.”

Tip: de organisatie top-down organiseren
Reini heeft nog een tip voor andere organisaties die bezig zijn met het opzetten van een ontwikkelbeleid.

“Je moet als organisatie een visie op leren ontwikkelen en de organisatie daarop inrichten. Dit doe je deels door de juiste middelen beschikbaar te stellen en deels door als leidinggevende de medewerkers te stimuleren. Organisaties zeggen vaak dat medewerkers een eigen verantwoordelijkheid hebben, maar je moet top-down een  duidelijk kader leggen. Als je als organisatie niet faciliteert en niet duidelijk bent in wat je wilt van je medewerkers, dan gaan de medewerkers hier niet op acteren. Ze willen ten slotte weten waar ze goed aan doen.”

Ook online leren stimuleren binnen jouw organisatie? Kies voor een eigen Academie met een breed aanbod aan e-learnings, webinars en essentials. Ontdek de voordelen van een eigen academie voor jouw organisatie.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

02-02

Leren met puzzels

Door: Let’s Learn!

Achtergronden aanbieders

Vacatures in de markt

Column

0 reacties
Van de Redactie 16-12-2022

e-Learning na de pandemie

Hoe zal e-learning zich ontwikkelen, nu de Corona-pandemie geleidelijk afneemt.