Een overzicht van columns geschreven door de redactie en medewerkers van aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.
Ze zijn er in allerlei vormen: bullshit bingo’s. De bedoeling van het spel is om tijdens een vergadering of een presentatie een aantal populaire buzz-woorden te ontdekken. Meestal zijn het woorden die voor de spreker en de verschillende toehoorders verschillende betekenissen kunnen hebben. Het zijn woorden die eigenlijk altijd vergezeld moeten gaan van een uitleg. Dat wil zeggen, een definitie van wat er exact met de term en in deze specifieke context wordt bedoeld. Uitdaging Ik daag je uit om onderstaande lijst met 25 veel gebruikte woorden de komende tijd te gebruiken en telkens als u een bullshit-/buzz-woord hoort vallen deze aan te vinken en er achter te noteren wat je denkt dat de spreker hier precies mee bedoelt. Check vervolgens je aanname door de spreker hierop te bevragen. Had je gelijk, dan heb je 1 punt verdiend. Ik vertrouw nu volledig op je eerlijkheid: begin 2016 verloot ik een prachtige Samsung 8” tablet (ter beschikking gesteld door Icademy.nl en HiHaHo.com) aan degene die mij via email kan melden hoe hij aan 10 punten is gekomen.
Bullshit woord
Spreker/tekst
Ik denk dat bedoeld werd
Wat werkelijk bedoeld werd
Punt
E-learning
O
Blended Learning
Social Learning
Adaptive Learning
Engaging
Gamification
Behavioral Change
ROI – Return on Investment
Interactive
SCORM
Compatible
LMS – Learning
Man. System
70 20 10
Reinforcement
Performance Support
Attention Span
Authoring tool
Learning Path
BYOD – Bring Your Own Device
SME – Subject Matter Expert
Storytelling
Big Data
Video
Brain Based Learning
MOOC
Certificate or Badge
De termen zijn hierboven zijn in het Engels. Uiteraard geldt dat je ook alert moet zijn op de Nederlandse vertalingen hiervan. Communiceer je zelf met bullshit woorden? Je kunt de lijst natuurlijk ook gebruiken om je eigen presentaties tegen het licht te houden. Gebruik je woorden waarvan de betekenis niet 100% eenduidig is. Verduidelijk ze dan of gebruik een beter woord. Tenzij dat juist je bedoeling is natuurlijk, want soms kan het best handig zijn dat je iets zegt of schrijft waar interpretatiemarge in zit …
Naam (verplicht)
E-mail (verplicht)
Website
Bericht mij via e-mail over vervolg commentaar