Columns

Een overzicht van columns geschreven door de redactie en medewerkers van aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van HiHaHo | 03-11-2015 | Article Rating | (0) reacties

E-learning bullshit bingo

E-learning bullshit bingo Ze zijn er in allerlei vormen: bullshit bingo’s. De bedoeling van het spel is om tijdens een vergadering of een presentatie een aantal populaire buzz-woorden te ontdekken.

Meestal zijn het woorden die voor de spreker en de verschillende toehoorders verschillende betekenissen kunnen hebben. Het zijn woorden die eigenlijk altijd vergezeld moeten gaan van een uitleg. Dat wil zeggen, een definitie van wat er exact met de term en in deze specifieke context wordt bedoeld.

Uitdaging
Ik daag je uit om onderstaande lijst met 25 veel gebruikte woorden de komende tijd te gebruiken en telkens als u een bullshit-/buzz-woord hoort vallen deze aan te vinken en er achter te noteren wat je denkt dat de spreker hier precies mee bedoelt. Check vervolgens je aanname door de spreker hierop te bevragen. Had je gelijk, dan heb je 1 punt verdiend. 
Ik vertrouw nu volledig op je eerlijkheid: begin 2016 verloot ik een prachtige Samsung 8” tablet (ter beschikking gesteld door Icademy.nl en HiHaHo.com) aan degene die mij via email kan melden hoe hij aan 10 punten is gekomen.


Bullshit woord

Spreker/tekst

Ik denk dat bedoeld werd

Wat werkelijk bedoeld werd

Punt

E-learning

 

 

 

O

Blended Learning

 

 

 

O

Social Learning

 

 

 

O

Adaptive Learning

 

 

 

O

Engaging

 

 

 

O

Gamification

 

 

 

O

Behavioral Change

 

 

 

O

ROI – Return on Investment

 

 

 

O

Interactive

 

 

 

O

SCORM

 

 

 

O

Compatible

 

 

 

O

LMS – Learning

 

 

 

 

Man. System

 

 

 

O

70 20 10

 

 

 

O

Reinforcement

 

 

 

 

Performance Support

 

 

 

O

Attention Span

 

 

 

 

Authoring tool

 

 

 

O

Learning Path

 

 

 

O

BYOD – Bring Your Own Device

 

 

 

 

SME – Subject Matter Expert

 

 

 

O

Storytelling

 

 

 

O

Big Data

 

 

 

O

Video

 

 

 

O

Brain Based Learning

 

 

 

O

MOOC

 

 

 

O

Certificate or Badge

 

 

 

O


De termen zijn hierboven zijn in het Engels. Uiteraard geldt dat je ook alert moet zijn op de Nederlandse vertalingen hiervan.

Communiceer je zelf met bullshit woorden?
Je kunt de lijst natuurlijk ook gebruiken om je eigen presentaties tegen het licht te houden. Gebruik je woorden waarvan de betekenis niet 100% eenduidig is. Verduidelijk ze dan of gebruik een beter woord.

Tenzij dat juist je bedoeling is natuurlijk, want soms kan het best handig zijn dat je iets zegt of schrijft waar interpretatiemarge in zit …


Hans de Graaf (48) is spreker, trainer en auteur op het gebied van resultaatgerichte besluitvorming (www.braintweaker.com). Hans is tevens oprichter van Icademy (www.icademy.nl) en HiHaHo Video Enrichment (www.hihaho.com).


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

Meest gelezen columns