Columns

Een overzicht van columns geschreven door de redactie en medewerkers van aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Anton de Boer | 07-01-2015 | Article Rating | (0) reacties

Interactieve video, makkelijk zat

Interactieve video, makkelijk zat

“Waarom moet ik leren hoe ik met educatieve software moet werken,” vroeg Eelko Huizing zich af in zijn column ‘Leersoftware is lastig en lelijk’. Anton de Boer reageert door te stellen dat voor het maken van een interactieve video geen investering nodig is in het leren van het programma.

 

Betrek de deelnemer bij wat hij aan bewegende beelden ziet. Dat is wat interactieve video doet. Het toevoegen van interacties vergroot de betrokkenheid van de deelnemer en daarmee de communicatieve waarde van de gebruikte video(‘s).

 

De waarde van acties in een online leeromgeving is evident. Vergelijkbare actieve elementen zijn nu ook zeer eenvoudig aan een (bestaande) video toe te voegen. Dat biedt mogelijkheden zoals: een andere begin en/of eindtijd van een video; het stellen van (verwerkings-)vragen; pauzeren van de video; springen naar een specifiek fragment; teksten en/of afbeeldingen toevoegen; of een hotspot invoegen. Al deze acties zorgen ervoor dat de aanvakelijk passieve video actief wordt Dit leidt tot een veel grotere betrokkenheid van de deelnemers, tot toename van juiste informatieoverdracht, tot controle op het leerproces en vergroting van het leerrendement. Gedragsverandering is het gevolg.

 

Veranderingen in leefomgeving

 

De YouTube-generatie is opgegroeid met passief bewegend beeld; er wordt niet om een interactie gevraagd. Er is een belangrijk verschil tussen deze YouTube-generatie en de (wat oudere) TV-generatie. De YouTube-generatie voegt zelf ‘interactiviteit’ toe. Is de video niet interessant genoeg, dan wordt er direct ‘gezapt’ naar de volgende video. De TV-generatie is geduldiger. Interactieve video betrekt daarentegen alle deelnemers bij ‘de les’.

 

De ontwikkeling van een platform waarmee interactieve video in een online leeromgeving direct toepasbaar is, vraagt specifieke kennis. Niet alleen moet het technisch ‘compatibel’ zijn (SCORM en Tin Can), maar bovenal gemakkelijk in gebruik.  Zoals Eelko Huizing in zijn column schreef: “Docenten en leerlingen mogen een leeromgeving verwachten die niet alleen functioneel voldoet, maar ook fijn is om mee te werken”. Dit uitgangspunt was de basis van het ontwerp van HiHaHo.com, een omgeving voor het maken van interactieve video’s. Het toevoegen van interacties aan een video, gemaakt op dit platform, heeft direct een publiceerbare interactieve video tot resultaat. De gebruiker is direct in staat een interactieve video in een bestaande leeromgeving (LMS) te plaatsen. En dat is precies waar Huizing in zijn column om vroeg.

 

Anton de Boer (64) is senior consultant Kennis Centrum Online leren (kcol.nl/) en directeur bij icademy.nl/zakelijk/; winnaar van de Nationale Succesfactor 2014 in de branche online leren.

E-mail: anton@icademy.nl

 


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

Meest gelezen columns

09-10

Retentie en AI

Door: Let’s Learn!