Columns

Een overzicht van columns geschreven door de redactie en medewerkers van aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van e-Learning.nl | 29-06-2013 | Article Rating | (1) reacties

Taalles, zonder verplichte toetsen

Taalles, zonder verplichte toetsen Is een schilderij van Rembrandt of van een leerling? Waarom vragen we ons dat na 400 jaar na regelmatig af. Minder vreemd dan het misschien lijkt. In de 17e eeuw onderwees Rembrandt z’n leerlingen het schildersvak in z’n atelier: 1-op-1 op de werkplek. Dat we achteraf de meester en zijn gezel niet altijd uit elkaar kunnen halen, zegt iets over de kracht van deze manier van leren. 

Leren waar het gebeurt

30 jaar geleden werd ik opgeleid tot talendocent. Maar dan op z’n onderwijs, met geplande lessen, boeken, grammatica, oefeningen, woordjes en het ergste van alles: verplichte toetsen. De taal spreken, dat leerde ik pas tijdens m’n vakantiewerk: tussen de native speakers, waarbij ik ter plekke gecorrigeerd werd, vaak met een hoop humor. Dat ging leuk, en veel sneller! Werkplekleren leverde 
ook hier het meeste rendement.

E-learning modules?

En toen kwam de internetrevolutie. We bedachten webbased e-learning modules met woordjes, grammatica, filmpjes en nazegoefeningen. En het ergste van alles: verplichte toetsen. Zo een taal leren spreken? Ik ben er niet eens aan begonnen…

Livemocha.com: e-leren waar het gebeurt

Een tijdje geleden ontdekte ik Livemocha (www.Livemocha.com). Een social community met mensen die een taal willen leren. Geniaal, want in ieder buitenland zit wel iemand die Nederlands wil leren. En in Nederland zijn er heel veel mensen die zijn of haar taal willen leren. Die mensen brengt Livemocha bij elkaar. Je zoekt een meester die jou zijn of haar taal leert en je wordt desgewenst zelf de meester 
die jouw taal gaat onderwijzen. Een grote verzameling wederzijdse meesters en gezellen als het ware. Die elkaar precies leren wat ze nodig hebben en willen leren. Zonder boeken, grammatica, e-learning modules en … zonder verplichte toetsen. Maar vaak met humor. En met een hoog leerrendement. 

Dus voor de vakantie nog gauw even je taal bijspijkeren? Maak een account aan op 
www.livemocha.com zou ik zeggen! E-learning zoals op de werkplek. En het is nog gratis ook.

Over de auteur:

Jeroen Krouwels is directielid van PAT Learning Solutions en mede oprichter van de branchevereniging voor leertechnologie.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Joost Elshoff
Van Joost Elshoff | 28-07-2013
Een mooie oplossing, waar ik eerder ook al van had gehoord. Er komen langzaam maar zeker steeds meer van dit soort innovatieve platforms voor het leren van een vreemde taal op, meestal met ondersteuning van gevestigde spelers op de markt. LiveMocha is een product van Rosetta Stone, die toch al lang leidend is in de wereld van de online taaltraining (ook met grammatica en nazegoefeningen).
Laatst kwam ik ook Linguistadores.com tegen, wat ook een veelbelovend platform lijkt te worden.
Je vraagt je wel af, of hiermee dan ook echt het einde in zicht is van de traditionele talencursussen en talenscholen.
Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

Meest gelezen columns

15-04

Gepersonaliseerd leren heilige graa...

Door: Wilfred Rubens (redactie)
25-10

Kanttekeningen bij het monitoren va...

Door: Wilfred Rubens (redactie)