Columns

Een overzicht van columns geschreven door de redactie en medewerkers van aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 14-09-2009 | Article Rating | (2) reacties

De top-10 van e-learning tools

Slapeloze nachten, omdat de tool niet doet wat de verkoper beloofde. Het hoort tot de bagage van iedere e-learning praktikant. Vandaar dat ik een beetje hyper word als een ‘leader’ aankomt met een lijstje van de 10 beste tools. Ik hoop dan dat je tegen die tools alleen maar hoeft te praten, maar dat is naief.  

De top-10 lijstjes op Google maken duidelijk, dat je als doorsnee gebruiker niet voldoende nerd bent om alle tools meteen te kunnen plaatsen. De meest doorwrochte top 10 is die van Jane Hall. Zij inventariseert de lijstjes van andere e-learning professionals en de tools met de hoogste scores staan bovenaan.

Twitter staat dit jaar ongenaakbaar op de eerste plaats, gevolgd door Delicious, Google Reader, Google Docs,  Slideshare, You Tube, Wordpress, Skype, Google Search en Audicity, een geluidseditor en recorder. Op het eerste oog toch geen e-learning tools, zou ik 5 jaar geleden hebben gezegd. Dat Moodle als eerste ‘e-learning tool’ slechts op de 16e plaats staat, is echter toch wat teleurstellend.

De makkelijkste verklaring is dat de ‘e-learning tools’ zo slecht zijn, dat ze permanent verdrongen worden door iets beters. Een andere is dat het gebruik van internettechnologie zo geintegreerd raakt, dat aparte e-learning tools hun bestaansrecht aan het verliezen zijn. Een mogelijke verklaring is dat onderwijsmensen zo gewend zijn geraakt aan de technologie, dat ze het zelf wel uit kunnen zoeken.

Om u niet helemaal in onzekerheid achter te laten, wil ik u mijn top-10 verklappen. Kenmerken zijn: een no-nerd selectie van iemand uit het e-learning domein, die Leren 2.0 helemaal ziet zitten. Het aardige van selecties is, dat ze nooit kloppen, dus uw hoeft zich niet te schamen als uw lievelingstool er niet bij staat! 

Google Search, Google Docs, Delicious, i-Tunes, Skype, SharePoint, Drupal, Adobe connect, PowerPoint, Wikipedia & Wiki spaces.

Pieter de Vries


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Pascal Timmermans
Van Pascal Timmermans | 14-10-2009
Hoi Pieter, altijd leuk die top 10 lijstjes. Op de lijst van jane Hall stonden ook nog een paar onbekende voor mij, die ga ik eens downloaden en onderzoeken, bedankt hiervoor. Het is natuurlijk maar net vanuit welke vakgebied je het bekijkt, als ontwikkelaar van e-learning content (applicatietrainingen en simulaties voor de 1e en 2e- lijns gezondheidszorg) ziet mijn top 10 van authoring tools en services er als volgt uit: 1. Adobe Flash (Interacties, animaties en actionscripting) 2. Adobe Captivate (Screencapturing) 3. Adobe Dreamweaver (HTML, XML en JavaScript) 4. Audiacity (Audiobewerking) 5. Notepad (code bewerken) 6. Adobe RoboHelp - Helpbestanden (HTML & JAVA) 7. Stock Exchange (sxc.hu) - gratis stock foto archief 8. Microsoft Gallery Live (dgl.microsoft.com) - gratis cliparts downloaden 9. FileZilla - gratis FTP client 10.Google Analytics - gratis webanalyse tool Met vriendelijke groet, Pascal Timmermans
Patrick Rood
Van Patrick Rood | 27-12-2009
Zonder tools, geen services (geen leven). (Goede) Tools, mensen en processen heb je nodig voor tevreden klanten. Tool leveranciers zijn overigens de succesvollen in de e-learning industrie (en consulting volgt, met services o.b.v. de tools). Maar goed, succes verder.
Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

Meest gelezen columns

09-10

Retentie en AI

Door: Let’s Learn!