Columns

Een overzicht van columns geschreven door de redactie en medewerkers van aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 12-06-2005 | Article Rating | (0) reacties

Keep it simpel

In de afgelopen 4 artikelen zijn een aantal selectie criteria aan de orde geweest die u kunt gebruiken bij de selectie van het juiste hulpmiddel. Ondanks het feit dat een learning management systeem niet als een primair systeem in de organisatie zal worden aangemerkt is een onderbouwde keuze toch belangrijk. Er zijn natuurlijk wel meer criteria te bedenken, zoals bijvoorbeeld

  • clickt het tussen u en de leverancier;
  • wijze van implementatie (b.v. projectmanagement);
  • ervaring in vergelijkbare projecten (referenties);
  • gebruikte technologie (b.v. Java versus .NET);
  • kosten;
  • aanvullende services van de leverancier (content development, consultancy, etc).

Belangrijk blijft dat u een objectieve keuze kunt maken.

In dit deel van de serie artikelen wil ik ingaan op een door ons bewezen methode van implementatie. Daarbij moet worden opgemerkt dat ik me bewust beperk tot het LMS-deel en niet in ga op de hele set van consultancy services daaromtrent zoals: elearning strategie, ondersteuning bij de inkoop van cursussen, en ontwikkeling van on-line cursussen. Dergelijke zaken staan buiten de scope van het implementeren van een LMS. Verder wil ik benadrukken dat de implementatie zo simpel als mogelijk zou moeten zijn. Het is tenslotte geen 'rocket science'.

Belangrijk voor de implementatie van het LMS is vooraf duidelijk vast te stellen wat de doelstelling en scope van het project is. Waarom een LMS? Kunt u die vraag voldoende beantwoorden? Waarom niet gewoon een website met een link naar de cursussen?
Onderdelen van uw antwoord hierop zijn bijvoorbeeld:

  • Tracking & Tracing cursisten;
  • Gestructureerd aanbeiden van cursussen in catalogi;
  • Workflow ondersteuning bij het geven van toestemming (process ondersteuning);
  • Rapportages.

Ten aanzien van de scope van het project moet u aangeven wat is inbegrepen in het project en wat niet. Voorbeelden om uitspraken over te doen zijn:

  • Integratie met andere systemen? Zo ja, welke systemen en op welke gebieden moet er data-uitwisseling plaatsvinden (denk daarbij aan in-bound en out-boud informatiestromen);
  • Maatwerk. Wilt u het systeem van begin af aan maatwerk hebben of gaat u het eerst gebruiken en pas na verloop van tijd bepalen of er maatwerk moet plaatsvinden;
  • Installatie in-huis of gehost door een leverancier of derde partij;
  • Te gebruiken database en wellicht de aanschaf daarvan;
  • Wat te doen met historische training informatie.

Heeft u eenmaal de datum bepaald waarop u het systeem operationeel wilt hebben, kunt u samen met de leverancier uw plan opstellen. Afhankelijk van de scope kan de doorlooptijd van de installatie en implementatie alles zijn tussen 1 week en meerdere maanden. Uitgaande van het feit dat u gedurende de implementatie ook uw normale activiteiten wilt blijven doen kan ik een eenvoudige model voorstellen:

Week 1: installatie van het systeem en uploaden van test data/ curussen
Week 2: training van de sleutelfunctionarissen die belast worden met het beheer van en administratie in het systeem (b.v. systeemadministrateur, trainingscoördinatoren, etc)
Week 3: operationeel maken van het systeem en testen (bijvoorbeeld configureren, uploaden content, aanmaken van gebruikers)

De uitkomst van een dergelijk project is dat een werkend systeem met alle gebruikers en content gereed is voor gebruik.

Dit is een simpel en eenvoudig uit te voeren model. Let wel dit is project doorlooptijd. De training voor systeem administrateurs zou iets van 3 dagen kunnen beslaan. De installatie bijvoorbeeld minder dan een dag deel (EKP van NetDimensions is te installeren binnen 1 uur) en het gereed maken voor operationeel gebruik is o.a. afhankelijk van het volume aan content dat u op he tsysteem wilt uploaden. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld geladen worden door gebruik te maken van CVS files (inclusief de organisatie structuur waarin gebruikers werken). Dat kost hooguit een paar minuten.

Een goede voorbereiding zou zelf tot het navolgende dag indeling van een eerste dag e-learning kunnen leiden:

MT vergadering 9:00 tot 11:00 uur
Installeer & configureer EKP Bronze 11:00 tot 13:00 uur
Lunch met afdelingshoofden 13:00 tot 14:00 uur
Upload gebruikers, installeer e-learning cursussen & maak bekend dat er nieuwe leer programma's zijn en nodig gebruikers uit te starten 14:00 tot 15:30 uur
Draai eerste gebruikers rapportage(s) uit. 17:00 uur
Evalueer en stel bij vanaf dag 2 17:15 uur


Bouko Noor
Manager Business Development - Europe
NetDimensions
bouko.noor@netdimensions.com


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

Meest gelezen columns

09-10

Retentie en AI

Door: Let’s Learn!