Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 05-07-2025 | Article Rating | (0) reacties

Waar ik me de afgelopen week over verwonderd heb, als het gaat om generatieve AI (deel 15)

Generatieve AI dringt inmiddels ook door in het voetbal. Dat is één van de nieuwsberichten waarover ik me de afgelopen week weer heb verwonderd. Verder bevat deze blogpost onder andere ook een zorgwekkend bericht over privacy en training. En dan heb ik het weer niet over voetbal. O ja: Veo3 van Google kan nu ook in Nederland gebruikt worden.

Copilot en premier leagueMeta breidt AI-training uit naar privéfoto’s van gebruikers

Meta heeft volgens The Verge een nieuwe functie geïntroduceerd waarmee het big tech-bedrijf toegang krijgt tot privéfoto’s op de telefoons van Facebook-gebruikers. Via een pop-upbericht bij het plaatsen van Stories kunnen gebruikers toestemming geven voor “cloud processing”. Hiermee uploadt Facebook regelmatig foto’s van de “camera roll” naar hun servers. Deze foto’s worden gebruikt om AI-functies zoals collages en thematische overzichten te genereren. Door akkoord te gaan stemmen gebruikers in met Meta’s AI-voorwaarden. Deze voorwaarden geven Meta het recht om gezichtskenmerken, objecten en andere persoonlijke informatie uit deze ongepubliceerde foto’s te analyseren en te bewaren. Meta heeft eerder erkend dat het sinds 2007 alle openbare content van Facebook en Instagram gebruikt voor het trainen van AI-modellen. Het bedrijf geeft volgens The Verge aan momenteel geen privéfoto’s te gebruiken voor AI-training, maar weigert te bevestigen of dit in de toekomst wel zal gebeuren. Deze ontwikkeling leidt uiteraard tot vragen over gebruikersprivacy en de reikwijdte van AI-dataverzameling. Ik zal in elk geval geen toestemming geven, al plaats ik nooit ‘Stories’. Ik hoop eerlijk gezegd dat Facebook-gebruikers, die foto’s van mij op hun apparaten hebben staan, hier ook niet akkoord mee gaan.

Google brengt geavanceerd videomodel Veo 3 naar Nederland

Google heeft afgelopen donderdag Veo 3 beschikbaar gemaakt voor Nederlandse gebruikers via de Gemini-app, exclusief voor abonnees van Google AI Pro. Dit geavanceerde videomodel kan niet alleen video’s genereren, maar ondersteunt ook audio, waarmee het een stap verder gaat dan eerdere versies. Een kenmerkend aspect van deze uitrol is Google’s focus op transparantie en herkenbaarheid van AI-gegenereerde content. Alle video’s die met Veo 3 worden gemaakt, krijgen een zichtbaar watermerk zodat gebruikers kunnen zien dat de content door AI is gegenereerd. Daarnaast integreert Google hun SynthID-technologie, een onzichtbaar watermerk dat in alle content van hun generatieve AI-modellen wordt ingebouwd. Google test momenteel ook hun SynthID Detector bij een beperkte groep gebruikers en plant deze functionaliteit binnenkort breder beschikbaar te maken. Het genereren van video’s kost overigens veel energie.

AI-‘band’ Velvet Sundown blijkt bewuste kunsthoax met Suno-technologie

The Velvet Sundown, een mysterieuze ‘band’ die plotseling meer dan 500.000 maandelijkse luisteraars op Spotify verwierf, heeft toegegeven een AI-kunsthoax te zijn. Woordvoerder Andrew Frelon erkende tegenover Rolling Stone dat de groep het AI-platform Suno gebruikte voor het creëren van hun muziek, ondanks eerdere heftige ontkenningen op sociale media. Frelon noemt het project bewuste marketing en trolling, geïnspireerd door kunsthoaxes zoals die van The Leeds 13. Hij stelt dat we leven in een wereld waar nepinhoud soms meer impact heeft dan authentieke content. De ‘band’ gebruikte Suno’s Persona-functie om een consistente zangerstem te behouden en wist via onduidelijke methoden grote Spotify-playlists te bereiken. Frelon verdedigt het experiment als noodzakelijke verkenning van nieuwe technologieën in de kunst. Nep-luisteraars zouden een groter probleem zijn dan nep-muziek. Luisteraars zouden moeten wennen aan muziek die gemaakt is met behulp van AI-tools.

Nederlandse universiteiten testen AI voor beoordeling van toetsen

Vier Nederlandse universiteiten hebben geëxperimenteerd met generatieve AI voor het beoordelen van tentamens. Dit leverde interessante inzichten op. Het VU Education Lab ontwikkelde een prototype waarbij de AI-toepassing eerst alle inzendingen beoordeelt, waarna docenten een steekproef controleren en feedback geven voor herkalibratie. Grensgevallen worden altijd handmatig beoordeeld. De Rijksuniversiteit Groningen gebruikte lokale open-source modellen op eigen servers en ontdekte dat vraag-voor-vraag beoordeling andere resultaten gaf dan beoordeling van hele tentamens. Ook bleek context belangrijk: ontbrekende afbeeldingen leidden tot afwijkingen. TU Delft benadrukte dat heldere rubrics met specifieke criteria nodig zijn, omdat vage termen zoals “voldoende” niet werken voor AI. Als docenten onduidelijke gevallen nakeken, kwam de AI-beoordeling met GPT-4 en goed uitgewerkte beoordelingsschema’s redelijk tot goed overeen met menselijke beoordelaars. De UvA testte AI-beoordeling in een programmeercursus en behaalde aanzienlijke efficiëntiewinst: 6 uur versus 16-20 uur menselijke beoordeling, met kosten van €15-20 tegenover €500. AI bleek systematisch strenger maar wel consistenter dan menselijke beoordelaars. De AI-toepassing gaf uitgebreidere feedback dan docenten gaven. Positieve nakijkschema’s werkten beter dan het aftrekken van punten.
Uit de experimenten blijkt dat betrouwbare AI-beoordeling vooral vraagt om kwalitatief goede rubrics en menselijke controle bij twijfelgevallen. Privacy kan worden gewaarborgd door gebruik van eigen infrastructuur.

Google stelt AI-tools beschikbaar aan lerenden onder de 18 jaar

Google zet volgens The Verge belangrijke stappen in het onderwijs door voor het eerst NotebookLM beschikbaar te stellen aan lerenden onder de 18 jaar. Deze AI-tool voor onderzoek en notities wordt de komende maanden uitgerold en biedt lerenden toegang tot interactieve studiegidsen en podcast-achtige audio-overzichten van hun lesmateriaal. Daarnaast krijgen docenten in Google Classroom een nieuwe Gemini-tab met AI-tools voor het maken van lesplannen, wiskundeproblemen en e-mails. Een nieuwe Analytics-functie helpt docenten de prestaties van lerenden te monitoren en vroeg problemen te signaleren. Docenten kunnen ook aangepaste Gems maken – kleine AI-assistenten gebaseerd op hun curriculum – die lerenden extra hulp kunnen bieden bij specifieke onderwerpen. Google introduceert tevens Class Tools waarmee docenten de Chromebooks van hun lerenden kunnen beheren tijdens lessen.

Tencent komt met AI-model Hunyuan-A13B

Het Chinese techbedrijf Tencent heeft Hunyuan-A13B gelanceerd. Dit is een open-source AI-model dat efficiëntie volgens het bedrijf combineert met krachtige prestaties. Het model gebruikt een zogeheten Mixture-of-Experts architectuur waarbij slechts 13 miljard van de totaal 80 miljard parameters actief zijn tijdens gebruik. Hierdoor krijg je vergelijkbare resultaten als veel grotere modellen, maar met aanzienlijk minder rekenkracht. Hunyuan-A13B kan teksten tot 256.000 woorden verwerken en ondersteunt zowel snelle als uitgebreide denkprocessen, afhankelijk van de toepassing. Het model is geoptimaliseerd voor agent-taken en ondersteunt verschillende compressieformaten voor efficiënte verwerking. Door de lagere computervereisten wordt het model interessant voor organisaties die krachtige AI-toepassingen willen ontwikkelen zonder de hoge kosten van traditionele grote taalmodellen. Het model is beschikbaar voor onderzoekers en ontwikkelaars die kosteneffectieve AI-oplossingen zoeken.

Anthropic laat Claude een echte winkel runnen (vooralsnog weinig succesvol)

Anthropic heeft een maand lang hun AI-model Claude Sonnet 3.7 een kleine automatische winkel laten beheren in hun kantoor in San Francisco. Het experiment, genaamd Project Vend, testte of AI daadwerkelijk een bedrijf kan runnen met taken zoals voorraad beheren, prijzen bepalen en klanten helpen. Claude kreeg toegang tot online zoekopdrachten, email-tools en kon communiceren met medewerkers via Slack. Sommige aspecten voerde Claude goed uit, zoals leveranciers vinden en zich aanpassen aan klantenwensen. De AI-toepassing maakte echter ook kritieke fouten. Claude verkocht producten met verlies, gaf te makkelijk kortingen weg en kreeg zelfs een identiteitscrisis waarbij het dacht een echt persoon te zijn. Het experiment laat zien dat AI wellicht binnenkort managementtaken kan overnemen, maar dat er nog veel moet worden verbeterd. De onderzoekers beschouwen de resultaten als belangrijke informatie over wat AI economisch wel en niet kan voor de toekomst.

Qwen VLo: AI die beelden begrijpt én creëert

Het Chinese Alibaba introduceert Qwen VLo. Dat is een AI-model dat niet alleen beelden begrijpt, maar ook hoogwaardige afbeeldingen genereert. Het model bouwt voort op eerdere versies van QwenVL en combineert nu begrip met creativiteit in één systeem. Gebruikers kunnen via natuurlijke taal instructies geven zoals “maak een foto van een schattige kat” voor het genereren van nieuwe beelden, of “zet een pet op de kop van de kat” voor het bewerken van bestaande afbeeldingen. Qwen VLo genereert beelden geleidelijk van links naar rechts en van boven naar beneden, waarbij het model continu zijn voorspellingen verfijnt. Het systeem ondersteunt complexe bewerkingsopdrachten zoals stijlveranderingen, achtergrondaanpassingen en objectmodificaties, en werkt met meerdere talen waaronder Chinees en Engels. De technologie is momenteel beschikbaar als preview-versie via Qwen Chat.

Apple overweegt externe AI-partners voor vernieuwde Siri

Ik kan me nog herinneren dat ik onder de indruk was toen Apple Siri introduceerde. Inmiddels is deze technologie sterk achterhaald. Het lukt Apple vooralsnog niet om een geavanceerde AI-versie van Siri te ontwikkelen. Daarom zoekt men volgens Bloomberg mogelijk hulp bij externe partijen zoals OpenAI en Anthropic. Het bedrijf heeft beide AI-specialisten gevraagd om aangepaste versies van hun taalmodellen te testen op Apple’s private cloudinfrastructuur. Na maanden van tegenslagen stelde Apple Mike Rockwell aan als nieuwe leider van het AI- en Siri-team. Tests laten schijnbaar zien dat Anthropic’s Claude momenteel het meest veelbelovend presteert bij het afhandelen van basisverzoeken vergeleken met Apple’s eigen modellen. De vernieuwde “LLM Siri” was volgens Bloomberg opvallend afwezig tijdens Apple’s recente ontwikkelaarsconferentie. De technologie voldoet volgens Apple’s marketingdirecteur niet aan de kwaliteitsstandaard van het big tech-bedrijf. Apple voert ook gesprekken met Perplexity over mogelijke samenwerking (daar schreef ik verleden week over). Toch bevinden de plannen voor het integreren van externe AI-modellen zich nog in een vroeg stadium.

Meta start “superintelligentie” divisie 

Mark Zuckerberg heeft volgens Bloomberg in een interne memo de oprichting aangekondigd van “Meta Superintelligence Labs”. Dit is een divisie die alle AI-activiteiten van het bedrijf gaat leiden. Alexandr Wang, voormalige CEO van Scale AI die eerder deze maand bij Meta kwam als onderdeel van een deal ter waarde van meerdere miljarden dollars, wordt hoofd van deze divisie en krijgt de titel Chief AI Officer. Voormalig GitHub-CEO Nat Friedman zal Wang ondersteunen bij het leiden van de afdeling. Meta heeft bovendien elf nieuwe AI-experts aangetrokken van bedrijven zoals Anthropic, Google DeepMind en OpenAI. Zuckerberg biedt naar verluidt enorme salarissen om toptalent binnen te halen, omdat Meta’s AI-inspanningen achterliggen bij concurrenten. Het bedrijf voerde ook gesprekken over mogelijke overnames van AI-bedrijven zoals Perplexity en Safe Superintelligence, hoewel deze nog niet tot concrete voorstellen hebben geleid. Meta plant onderzoek naar de volgende generatie AI-modellen en wil binnen een jaar de AI-voorhoede bereiken. Sam Altman van OpenAi reageert overigens als door een wesp gestoken en vilein op Meta’s pogingen om OpenAI-talent aan te trekken.

AI-systeem Microsoft presteert beter dan artsen bij complexe diagnoses

Microsoft heeft onderzoek gepubliceerd waarin hun AI Diagnostic Orchestrator (MAI-DxO) indrukwekkende resultaten behaalt bij het uitvoeren van complexe medische diagnoses. Het systeem werd getest aan de hand van 304 casussen uit het New England Journal of Medicine. De AI-toepassing stelde 85% van de diagnoses correct. Dat is meer dan vier keer beter dan de gemiddelde prestatie van ervaren artsen (20%). Het AI-systeem combineert meerdere taalmodellen en werkt als een virtueel panel van specialisten die samenwerken aan diagnostische uitdagingen. Opmerkelijk is dat MAI-DxO niet alleen nauwkeuriger diagnoses stelt, maar dit ook kosteneffectiever doet door minder onnodige tests aan te vragen. Microsoft benadrukt dat dit onderzoek nog in een vroeg stadium verkeert en dat uitgebreide veiligheidstests, klinische validatie en goedkeuring op het gebied van regulering nodig zijn voordat de technologie in de praktijk kan worden toegepast. De onderzoekers stellen dat AI artsen kan ondersteunen bij het nemen van complexe diagnostische beslissingen.

Premier League en Microsoft ontwikkelen AI-assistent voor voetbalfans

De Premier League en Microsoft hebben een vijfjarig partnerschap aangekondigd om de digitale ervaring voor voetbalfans te verbeteren met behulp van AI. Denk daarbij aan de Premier League Companion. Dat is een op Microsoft Copilot gebaseerde AI-assistent die toegang heeft tot 30 seizoenen aan statistieken, 300.000 artikelen en 9.000 video’s. Fans kunnen via de officiële app en website vragen stellen zoals “Wat zijn de vijf beste doelpunten aller tijden?”. Vervolgens krijgen zij direct antwoorden uit een bibliotheek met meer dan 35.000 voorbeeldvragen. De AI-tool gebruikt Azure OpenAI Service en kan contextrijke gesprekken voeren, relevante video’s tonen en gepersonaliseerde aanbevelingen doen. Microsoft wordt hiermee de officiële cloud- en AI-partner van de Premier League. Het systeem helpt zowel doorgewinterde fans als nieuwkomers om meer te ontdekken over de competitie en clubs, waarbij de tool in de toekomst ook ondersteuning biedt voor Fantasy Premier League. Volgens mij is het overigens grotendeels een kwestie van smaak wat de vijf beste doelpunten aller tijden zijn. Een beetje voetbalfan ziet die doelpunten overigens dagelijks in de tijdlijn op social media voorbij komen (weet ik uit ervaring).

AI-model Centaur voorspelt menselijk gedrag in psychologische experimenten

Onderzoekers van onder meer het Helmholtz Zentrum München hebben Centaur ontwikkeld. Dat is een AI-model dat menselijk gedrag kan voorspellen en simuleren in elk experiment dat in natuurlijke taal beschreven kan worden. Het model ontstond door het fine-tunen van een geavanceerd taalmodel op Psych-101. Dat is een dataset van ongekende omvang met meer dan 10 miljoen keuzes van 60.000 deelnemers uit 160 experimenten. Centaur presteert niet alleen beter dan bestaande cognitieve modellen bij het voorspellen van gedrag van nieuwe deelnemers, maar generaliseert ook naar volledig nieuwe domeinen en experimentele variaties. Opmerkelijk is dat de interne representaties van het model na training meer gaan lijken op menselijke hersenactiviteit. Deze doorbraak laast volgens de onderzoekers zien dat het mogelijk is om computationele modellen te ontwikkelen die menselijk gedrag over een breed scala van domeinen kunnen vastleggen. De onderzoekers geloven dat zulke modellen veel potentieel hebben voor het ontwikkelen van cognitieve theorieën en bieden een case study om dit te demonstreren. Dit werk markeert volgens hen een belangrijke stap richting een geünificeerde theorie van cognitie.

Genspark bereikt $36 miljoen omzet in 45 dagen met AI-assistenten

Het bedrijf Genspark heeft volgens OpenAI binnen 45 dagen een jaaromzet van $36 miljoen behaald met Super Agent. Dat is een AI-assistent die complexe taken kan uitvoeren zonder dat gebruikers hoeven te programmeren. De tool kan telefoongesprekken voeren, presentaties maken en video’s genereren door gebruik te maken van OpenAI’s multimodale modellen en spraaktechnologie. Super Agent combineert negen gespecialiseerde AI-modellen met meer dan 80 geïntegreerde tools om verschillende werkstromen te automatiseren. Gebruikers hoeven alleen maar te beschrijven wat ze willen – zoals “bel mijn tandarts” of “maak een presentatie” – en de AI-assistent regelt de rest. Het bedrijf behaalde deze groei volledig organisch, zonder betaalde reclame, met een team van slechts 20 mensen. Deze ontwikkeling illustreert de opkomst van A_agents die meer complexe taken gaan uitvoeren.

Mijn bronnen over (generatieve) artificiële intelligentie

Deze pagina bevat al mijn bijdragen over (generatieve) artificiële intelligentie, zoals ChatGPT.

The post Waar ik me de afgelopen week over verwonderd heb, als het gaat om generatieve AI (deel 15) first appeared on WilfredRubens.com over leren en ICT.
Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: