Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 21-05-2025 | Article Rating | (0) reacties

DEI-aanbod binnen Amerikaanse leermanagementsystemen in gevaar?

De meeste leermanagementsystemen (LMS) die Nederlandse instellingen en arbeidsorganisaties gebruiken, komen uit de Verenigde Staten. Bekende voorbeelden zijn Canvas van Instructure en Cornerstone OnDemand. Deze systemen vallen onder Amerikaanse wetgeving. Dit kan gevolgen hebben, die we niet hebben voorzien toen we kozen voor deze LMS-en.

LMS en verbod op DEI-programma'sIn de Verenigde Staten is momenteel een beweging gaande tegen Diversity, Equity & Inclusion (DEI) programma’s (diversiteit, gelijkheid en inclusie). Federale agentschappen moeten bijvoorbeeld alle DEI-gerelateerde initiatieven stopzetten. Daarnaast heeft de Amerikaanse regering bedrijven en overheden geïnformeerd dat zij DEI-programma’s moeten beëindigen als zij zaken willen blijven doen met de federale overheid. Bedrijven als Amazon, Google, Meta, McDonald’s, Deloitte, KPMG en PwC pasten hun beleid aan om geen risico te lopen op het verliezen van overheidsopdrachten. Onderwijsinstellingen worden gekort op subsidies als zij DEI-programma’s niet stopzetten en onderwijsaanbod op dit gebied niet aanpassen. Bibliotheken moeten boeken over DEI verwijderen. Overheidswebsites worden aangepast.

Deze ontwikkeling roept m.i. ook vragen op voor instellingen en arbeidsorganisaties die Amerikaanse leermanagementsystemen gebruiken. Deze organisaties bieden immers via een leermanagementsysteem modules aan over onderwerpen als gendergelijkheid, slavernijgeschiedenis en racisme – thema’s die onder ‘DEI’ vallen.

Hoewel leermanagementsystemen volgens mij vooralsnog niet direct in het vizier van de Amerikaanse regering staan, kunnen ook zij onder druk komen om aanbod over diversiteit, gelijkheid en inclusie te verwijderen. Dit geldt niet trouwens alleen voor Amerikaanse systemen zoals Canvas en Cornerstone OnDemand, maar mogelijk ook voor niet-Amerikaanse systemen zoals Brightspace (van het Canadese D2L), LearningPool, Moodle of itslearning. Deze laatsten zouden verplicht kunnen worden soortgelijke maatregelen kunnen nemen om toegang tot de Amerikaanse markt te behouden.

Voor Nederlandse organisaties kan dit betekenen dat leermateriaal over DEI-onderwerpen uit hun leermanagementsysteem moet verdwijnen. Dit staat haaks op Nederlandse publieke normen en waarden, waar diversiteit en inclusie nog steeds een belangrijk deel van uit maakt (ook al zijn er partijen en groepen in onze samenleving die daar helaas anders over denken).

Is het overdreven om je hier druk over te maken? Wordt de soep niet zo heet gegeten als deze wordt opgediend? Microsoft heeft deze week de e-mail van de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag geblokkeerd na Amerikaanse sancties ten aanzien van dit Strafhof. De VS heeft twee weken geleden een einde aan het diversiteitsbeleid van de gemeente Stockholm geëist. Ik sta nergens meer versteld van, als het gaat om Donald Trump en consorten.

Volgens mij is het belangrijk om je als afnemer van een LMS bewust te zijn van dit risico. Ook als het gaat om EdTech -en niet alleen big tech- zouden we een strategie moeten hanteren waarbij we minder afhankelijk zijn van Amerikaanse bedrijven en van de politieke ontwikkelingen in dat land. Dit risico onderstreept het belang van digitale soevereiniteit op het gebied van ‘EdTech’.

Op korte termijn lijkt het me zinvol om met LMS-aanbieders in gesprek te gaan over dit thema en risico’s (bijvoorbeeld in SURF-verband). ‘Bottom line’ is dat jij als organisatie zelf de baas bent over jouw programma’s, inclusief de programma’s die gaan over ‘DEI’.

Als ik aanbieder was van een LMS, zou ik er voor zorgen dat ik ook onder jurisdictie zou vallen van een democratisch land waarvan een overheid jou niet afperst omdat je bepaalde publieke waarden belangrijk vindt. Door activiteiten naar Europa te verplaatsen, kun je  wellicht ontsnappen aan binnenlandse politieke druk. We hebben dit ook al eerder aan de hand gehad. Ik weet van een LMS-aanbieder die servers naar Europa heeft verplaatst toen het Verenigd Koninkrijk voor de Brexit koos.

De huidige situatie nodigt in elk geval ook uit tot een breder gesprek over welke waarden we als samenleving belangrijk vinden in als het gaat om leren en ontwikkelen, opleiden en onderwijs, en hoe we die waarden kunnen beschermen tegen politieke invloeden van buitenaf.

The post DEI-aanbod binnen Amerikaanse leermanagementsystemen in gevaar? first appeared on WilfredRubens.com over leren en ICT.
Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: