Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.
Recent onderzoek laat zien dat steeds meer lerenden GenAI, zoals ChatGPT, inzetten voor hun opdrachten. Docenten maken zich zorgen dat dit ten koste gaat van het leerproces. Rebecca Mace en collega’s pleiten in ‘We shouldn’t sleepwalk into a “tech knows best” approach to university teaching’ voor het toepassen van praktische strategieën die docenten helpen om opnieuw na te denken over beoordelen, en die GenAI gebruiken als een hulpmiddel voor samenwerking bij het leren.
Mace cs refereren aan een onderzoek waaruit blijkt dat het gebruik van GenAI door lerenden steeg van 53% in 2023-2024 naar 88% in 2024-2025. Onderwijsinstellingen reageren hier verschillend op. Sommige instellingen moedigen het gebruik actief aan, terwijl anderen het zien als fraude. Mace cs hebben daarentegen een overzicht samengesteld van activiteiten waarbij je generatieve AI effectief inzet in het onderwijs. AI-toepassingen worden dan gebruikt als bemiddelaar, hulpmiddel, begeleider of kennispartner die het leerproces ondersteunt. Deze vier categorieën tonen volgens de auteurs hoe AI niet alleen content genereert, maar ook ideeën en inzichten bij lerenden naar boven haalt:
1. Analyse en kritisch denken met behulp van AI
2. AI ter ondersteuning van schrijf- en academische vaardigheden
3. Creatief en interactief leren met AI
4. AI voor inclusiever onderwijs
Het is volgens de auteurs belangrijk GenAI niet te zien als een middel om snel antwoorden te krijgen, maar als een hulpmiddel dat lerenden aanzet tot kritisch nadenken. Dit sluit aan bij het idee van onderzoekers zoals Hudd, die schrijven zien als het proces van het selecteren, verbinden en analyseren van informatie.
GenAI helpt volgens Mace cs dan bij het ontwikkelen van vaardigheden die docenten al langer belangrijk vinden: kritisch denken, creativiteit en zelfstandig redeneren. Het doel is om de autonomie van lerenden te vergroten met behulp van GenAI en niet om afhankelijk te worden van technologie.
Mijn opmerkingen
Op zich zijn dit interessante strategieën, die overigens wel eisen stellen aan de docent zodat -bijvoorbeeld- ook kwalitatief goede voorbeeldteksten gegenereerd worden. Daar komt bij dat sommige strategieën niet altijd wenselijk zijn. Het hoeft niet altijd wenselijk te zijn dat een lerende geschreven tekst omzet in spraak of omgekeerd. De stoplichtmethode is dan handig om met lerenden te kijken naar de wenselijkheid van strategieën.
Mijn bronnen over (generatieve) artificiële intelligentie
Deze pagina bevat al mijn bijdragen over (generatieve) artificiële intelligentie, zoals ChatGPT.
Naam (verplicht) Naam Is Verplicht
E-mail (verplicht) E-mail Is Verplicht Ongeldig E-mailadres
Commentaar Is Verplicht
Bericht mij via e-mail over vervolg commentaar