En dan: de kunst van het volhouden
Naast dat een taalmodel je kan helpen bij het opstellen van een leerplan, kan het ook goed fungeren als leercoach. De echte uitdaging zit natuurlijk in volhouden en bijsturen waar nodig. Ook hier kan je een taalmodel bij inzetten! Wat kun je doen?
Kort reflecteren op je voortgang
Je kan elke dag even reflecteren op je ontwikkeling met een taalmodel. ChatGPT kan je met alle gemak elke dag een reflectievraag stellen. Een prompt die ik hiervoor wel heb gebruikt is: “Ik heb opdracht 1 van week 1 gedaan. Kan je me een reflectievraag stellen die me helpt om daarop terug te kijken en de opbrengst te oogsten? Wacht op mijn antwoord. Geef vervolgens op basis van mijn antwoord aan of ik door kan met de volgende opdracht of dat er wat aanpassing van mijn plan nodig is.”
De reflectievraag die ik kreeg was: Tijdens het lezen van het artikel, welke specifieke technieken heb je toegepast om de hoofdpunten te identificeren, en hoe hebben deze technieken je geholpen om de kernboodschap van de tekst beter te begrijpen?
Ik had vooral gewerkt met arceren van kernboodschappen en wilde eigenlijk nog wel wat meer oefenen met verschillende vormen van notities. Daarop gaf ChatGPT me een korte uitleg van 4 technieken en een aanvullende opdrachten om eerst daar eens mee te oefenen.
Elke dag een reminder ontvangen
Deze tip werkt alleen (nog) in de betaalde versie van ChatGPT, maar vind ik wel heel leuk. Je kunt namelijk een taak inplannen. Je maakt dan een leerplan en je plant dan als taak dat je elke dag 1 opdracht krijgt. Hierin kan je lekker creatief zijn. Misschien wil je daarbij een leuke aanmoediging? Een stukje inhoud uitgewerkt? Een linkje naar een online plek waar je je voortgang wilt bijhouden (denk aan een Notion pagina). Je krijgt dan op de dag en tijd die jij hebt ingesteld een mailtje met daarin een link naar ChatGPT. Daar vind je de ‘opdracht van de dag’.