Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Sibrenne Wagenaar | 17-03-2025 | Article Rating | (0) reacties

Maak leren in je werk leuk met een persoonlijk AI-leerplan

Je wilt iets nieuws leren, maar waar begin je? De stap van ‘ik wil dit leren’ naar daadwerkelijk aan de slag gaan, kan best groot zijn. Zeker als het gaat om leren in het werk, waar de dagen vaak vol zitten en ruimte voor ontwikkeling niet vanzelf ontstaat. Zelf ben ik niet zo van de strakke leerdoelen, maar dat maakt het soms ook lastig om focus te houden of een duidelijke richting te kiezen. Ik vind het fijn om te merken dat ik vooruitgang boek, maar vaak begin ik op een rustige dag enthousiast aan mijn leer-voornemen, om het toch best snel te laten verwateren. Misschien omdat het niet concreet genoeg was, of omdat ik geen duidelijke stappen had bedacht. En in de waan van de dag schiet leren er dan makkelijk bij in.

Daar heb ik nu echt een fijne oplossing voor gevonden, en die deel ik graag met je: een persoonlijk leerplan maken met Chat|GPT. Misschien fijn voor jezelf om ook eens mee te experimenteren? En misschien zie je ook mogelijkheden om het in jouw organisatie aan collega’s aan te reiken in het kader van persoonlijke ontwikkeling en leren in het werk?

Mijn plan: kritische blik ontwikkelen

Ik heb met ChatGPT een plan gemaakt om ‘mijn kritische blik’ verder te ontwikkelen. Het jaarthema van Ennuonline is ‘kritische blik’ hè. Dus oefenen met het vormen van mijn mening als ik een artikel, boek of blog lees. En dit ook uitdragen in mijn werk en in gesprekken die ik heb met collega’s en vrienden.

De prompt die ik heb gebruikt, vind je hieronder.

En hier kun je meekijken in mijn leerplan. Het vraagt even nadenken over hoe je zelf leert en waar je leerplan aan moet voldoen. Voor mij werkt het om elke week een focus te hebben en dat uitgewerkt naar 5 kleine opdrachtjes die op elkaar voortbouwen. Jij hebt misschien andere wensen?

Een voorbeeld prompt:

Je prompt kan zijn: “Je bent mijn leercoach. Help me met het maken van een leerplan om ergens beter in te worden. Stel me eerst 3 vragen. Begin met de eerste vraag, wacht op mijn antwoord en stel dan de volgende vraag. Als ik alle vragen heb beantwoord, geef je een voorstel voor een leerplan. Belangrijk is dat de activiteiten in het leerplan klein zijn en dat ik ze in mijn werk kan oppakken. Dit zijn de drie vragen: #1 Waar wil je beter in worden? #Wat maakt het belangrijk voor je? En #3 wat zijn een paar leervormen die je prettig vindt? Beschrijf in het leerplan eerst wat de belangrijkste vaardigheden zijn die ik moet leren. Geef me vervolgens een stappenplan voor de komende 4 weken. Geef per week aan wat ik bereikt kan hebben aan het eind van die week. Maak de stappen klein en praktisch. Gebruik bij het plan de techniek van gespreide herhaling.”

Exprimenteer eens met de prompt en dan zonder en met ‘zoeken op Internet’. Bij mij levert het twee verschillende leerplannen op. Inhoudelijk vind ik het leerplan boeiender als ik het zonder Zoeken op Internet laat maken, maar met Internet heb ik werkende linkjes naar bronnen.

En dan: de kunst van het volhouden

Naast dat een taalmodel je kan helpen bij het opstellen van een leerplan, kan het ook goed fungeren als leercoach. De echte uitdaging zit natuurlijk in volhouden en bijsturen waar nodig. Ook hier kan je een taalmodel bij inzetten! Wat kun je doen?

Kort reflecteren op je voortgang

Je kan elke dag even reflecteren op je ontwikkeling met een taalmodel. ChatGPT kan je met alle gemak elke dag een reflectievraag stellen. Een prompt die ik hiervoor wel heb gebruikt is: “Ik heb opdracht 1 van week 1 gedaan. Kan je me een reflectievraag stellen die me helpt om daarop terug te kijken en de opbrengst te oogsten? Wacht op mijn antwoord. Geef vervolgens op basis van mijn antwoord aan of ik door kan met de volgende opdracht of dat er wat aanpassing van mijn plan nodig is.”

De reflectievraag die ik kreeg was:  Tijdens het lezen van het artikel, welke specifieke technieken heb je toegepast om de hoofdpunten te identificeren, en hoe hebben deze technieken je geholpen om de kernboodschap van de tekst beter te begrijpen?

Ik had vooral gewerkt met arceren van kernboodschappen en wilde eigenlijk nog wel wat meer oefenen met verschillende vormen van notities. Daarop gaf ChatGPT me een korte uitleg van 4 technieken en een aanvullende opdrachten om eerst daar eens mee te oefenen.

Elke dag een reminder ontvangen

Deze tip werkt alleen (nog) in de betaalde versie van ChatGPT, maar vind ik wel heel leuk. Je kunt namelijk een taak inplannen. Je maakt dan een leerplan en je plant dan als taak dat je elke dag 1 opdracht krijgt. Hierin kan je lekker creatief zijn. Misschien wil je daarbij een leuke aanmoediging? Een stukje inhoud uitgewerkt? Een linkje naar een online plek waar je je voortgang wilt bijhouden (denk aan een Notion pagina). Je krijgt dan op de dag en tijd die jij hebt ingesteld een mailtje met daarin een link naar ChatGPT. Daar vind je de ‘opdracht van de dag’.

Je voortgang visueel maken

Werk jij graag met een habittracker of motiveert het je om ‘groene vinkjes’ te verzamelen? Om zo je voortgang zichtbaar te maken? Experimenteer dan eens met Claude of Lovable. Beiden tools waarin je een interactieve app kan maken. Zo heb ik mijn leerplan voor kritisch denken laten uitwerken door Lovable, zie hier het resultaat.

 

Wil je meer?

Enthousiast over het gebruik van AI voor leren in het werk? Er zijn nog veel meer toepassingen te bedenken en in onze workshop Werkplekleren en AI kom je daar alles over te weten!


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: