Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.
AI is al behoorlijk ver in het maken van e-learnings. Op basis van een heldere opdracht en/of wat materialen van jou, zijn er AI-tools die een e-learning maken. Binnen een paar minuten ligt er al een aardige basis. Daar kan je met al je handigheid in Articulate Storyline niet tegenop! Natuurlijk zitten er zeker haken en ogen aan.
Zo’n AI-tool maakt geen e-learning die direct perfect is. Je zult de inhoud nog steeds moeten aanpassen aan de specifieke leerdoelen, doelgroep en de context waarin je het wilt gebruiken. Maar het geeft wel een vliegende start. Ik merkte dat vooral de interactiviteit van sommige tools me verraste: interactieve quizzen, oefeningen en zelfs video’s kunnen automatisch gegenereerd worden.
In deze blog laat ik je vier ’typen’ tools zien die ik heb uitgeprobeerd. Met als doel om je wat mee te nemen in deze wereld van generatieve AI. En om je te stimuleren er eens mee te experimenteren. Nu kan de opbrengst je wellicht nog wat tegenvallen, maar bedenk eens waar we over 2 of 3 jaar staan?
Ik laat je zien hoe ze werken, van het invoeren van een simpele prompt tot het opleveren van een volledige e-learning module. Bij elke tool beschrijf ik wat sterke en minder sterke kanten. Want ze verschillen in look & feel, de input die je geeft, interactieve mogelijkheden, mate waarin je de gegenereerde e-learning kunt aanpassen en hoe intuïtief de tool is. De vier tools zijn:
De eerste course-generator-tool die ik probeerde was Nolej. Inmiddels zo’n anderhalf jaar geleden. Aantrekkelijk aan deze tool is dat je hem voedt met een link, een video of een bestand en dat is het vertrekpunt van de e-learning. Als eerste zet Nolej jouw bestand om in leesbare brokjes. Gebruik je een video als basis, dan schrijft Nolej de video uit. Op basis daarvan maakt de tool een reeks interactieve oefeningen: quiz, kruiswoordpuzzel, sleepoefening, flashcards. Alles kun je vervolgens bewerken.
Hierboven vind je een voorbeeld van een e-learning op basis van ons artikel ‘met AI van persona tot evaluatie’. Ik heb het niet bewerkt.
Deze tool stelt je drie vragen: welke rol heb je, wie is je doelgroep en waar gaat de e-learning over? Op basis daarvan stelt de tool 5 titels voor. Je kiest er 1 en de tool maakt een uitgebreide inhoudsopgave. Deze kan je bewerken en vervolgens schrijft de tool de tekst. In de gratis versie krijg je 2 AI afbeeldingen. Om de e-learning af te sluiten voeg je een quiz toe met open en gesloten vragen.
MindSmith zou je kunnen zien als een combinatie van de twee voorgaande tools. Je geeft een korte omschrijving van de inhoud en een schets van je doelgroep. Vervolgens kun je documenten toevoegen en geef je aan of je wil dat Mindsmith het document zo nauwkeurig mogelijk volgt of dat de AI-tool wat vrije ruimte heeft. Dan gaat MindSmith voor je aan de slag, dit duurt even. Maar… je krijgt een e-learning bestaande uit slides, uitklapmenu’s, flashcards, schuifoefeningen, gesloten vragen en afbeeldingen die stukjes tekst ondersteunen.
Misschien een wat vreemde eend in de bijt, deze Inncivio, maar met deze tool richt je je eigen leeromgeving in. Met het oog op leren in het werk vind ik dit een heel interessante ontwikkeling. Hoe werkt het? Na inloggen krijg je eerst een paar vragen over wie je bent, wat voor werk je doet en waar je je op richt in je werk. Vervolgens benoem je 3 pijnpunten of uitdagingen in je werk. Op basis daarvan stelt de tool een persoonlijke leeromgeving samen. Dan geef je aan welke vaardigheid je verder wilt ontwikkelen. Ik gaf aan dat ik wel beter wil worden in het ontwikkelen van heldere en concrete leerdoelen. Vervolgens krijg je 3 microlearnings voorgelegd waar je op basis van verschil in inhoud uit kan kiezen. Heb je dat gedaan, dan kan je nog bepalen of je een tekst wil lezen, luisteren, een video wil bekijken, of met flashcards aan de slag ga. Ben je klaar met de module? Dan doe je een quiz om te toetsen of je de vaardigheid in de vingers hebt.
Het experimenteren met AI-tools voor e-learning is verrassend eenvoudig en kan je veel tijd besparen. Maar zoals je hebt kunnen zien, heeft elke tool zijn eigen sterke en zwakke punten. Ik ben ook zeker niet compleet met dit overzicht. Er zijn nog meer tools om e-learnings mee te maken: Create AI Course, Learning Studio, Coassemble, Course AI,
Het is duidelijk dat AI een start biedt, maar dat de uiteindelijke kwaliteit nog altijd afhankelijk is van jouw eigen aanpassingen en creativiteit. Ga vooral zelf experimenteren met deze tools. Het mooie is dat je snel iets op poten hebt staan, maar dat je ook de mogelijkheid hebt om er verder op door te bouwen. Wie weet waar AI over een paar jaar staat—misschien maakt het tegen die tijd wel e-learnings die nauwelijks nog aanpassingen nodig hebben! Voor nu blijft het een handig hulpmiddel, met ons ontwikkelaars als belangrijke (of: belangrijkste?) schakel in het ontwerpproces.
Naam (verplicht) Naam Is Verplicht
E-mail (verplicht) E-mail Is Verplicht Ongeldig E-mailadres
Commentaar Is Verplicht
Bericht mij via e-mail over vervolg commentaar