Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Sibrenne Wagenaar | 18-03-2024 | Article Rating | (0) reacties

Tool van de maand: Animaties maken met Vyond AI

Heb je ooit gedroomd van het maken van je eigen animaties, maar voelde je je net zo verloren als een pinguïn in een woestijn? Je kijkt naar animatiesoftware of ziet animaties gemaakt met Powerpoint en denkt: “dit laat ik toch maar snel aan een expert over…”

Dan heb ik iets moois voor je: Vyond met generatieve Artificial Intelligence (AI)! In deze blog deel ik met jou mijn eerste poging en wat tips. My first Vyond is een uitnodiging voor een LOSMakers meetup geworden, in 10 minuten gemaakt. Bekijk deze eerst even.

Hoe werkt Vyond AI?

Nou .. super makkelijk!

Je maakt een gratis account aan bij Vyond. Dan heb je toegang tot alle functies om uit te proberen. Het is daarmee heel simpel om Vyond AI zelf eens uit te proberen. Daarna:

  • klik je op CREATE
  • kiest voor CREATE WITH AI. De functie is nog in Beta en zal dus alleen nog maar beter worden.
  • Je krijgt een tekstbox te zien. Daar kun je je prompt ingeven. Dit kan ook al in het Nederlands.
  • Kies een template. Je kunt als eerste kiezen tussen een dialoog, een monoloog of een vertelling.
  • Klik op Optional settings. Daar kun je de taal kiezen, maar ook de vibe en het format.
  • CREATE VIDEO!

Let op- gebruik Quick edit

Je kunt de tekst van de karakters nog zelf aanpassen naar je eigen smaak. Let op dat je dit doet via Quick Edit. Dan kun je namelijk in het tekst vak ernaast de tekst aanpassen. Als je gaat voor Edit is het heel ingewikkeld en moet het wel kunnen maar is het mij niet gelukt.

Lees voor de uitleg van Edit de blogpost van Isabelle Langeveld

 

Wat kost Vyond AI?

Na het gratis uitproberen was ik enthousiast en heb een maand een betaalde versie genomen: Essentials voor 49 dollar. Bij een jaarabonnement wordt de prijs overigens lager. Je kunt namelijk je gratis uitprobeersels ook niet exporteren zonder betaalde account.

Echter, pas na het betalen ontdekte ik dat je dan alleen Engelse AI animaties kunt maken, en dat andere talen pas vanaf Professional en duurder starten, dus vanaf 179 dollar per maand. Dit staat uitgelegd in de multilangual script uitleg.

Het gekke is dat je bij het Essentials abonnement een Engelse animatie via  editen in Text-to-Speech wel weer vertalen naar een Nederlandse tekst en stem. Dat is echter nog wel omslachtig.

Ik heb hier een ticket voor ingediend en krijg nu wel een gratis upgrade naar Professional. Echter, ik hoop dat ze het verschil in prijs tussen Engels en andere talen gaan aanpassen.

Animaties kunnen goed werken voor leeropbrengst bij dynamische processen

Voor we allemaal animaties gaan maken is het wel goed om te kijken naar het effect. Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van animaties en avatars op leren.  Animaties kunnen effectief kunnen zijn omdat ze helpen bij het visualiseren van moeilijk voor te stellen, dynamische processen. Ze kunnen de cognitieve belasting verminderen door informatie op een versimpelde manier te presenteren. Een voorbeeld: in deze studie onder 565 studenten bleek dat het gebruik van 3D-modellen en animaties de intrinsieke motivatie van de leerlingen om natuurkunde te leren groter maakt. Ze waren meer  geïnteresseerd, deden actiever mee en begrepen het ook beter. Dan hebben we het waarschijnlijk wel over visualisaties van natuurkundige processen zoals dat suiker smelt bij voorzichtig verwarmen en weer stolt bij afkoelen. Dit is echter geen dialoog monoloog of een vertelling. Bij Vyond kun je voorlopig alleen uit deze drie formats kiezen.

Een goede animatie vermijdt cognitieve overload

Echter, super logisch: er zijn goede en slechte animaties. Te veel informatie in animaties kan namelijk ook leiden tot cognitieve overbelasting. De drie valkuilen bij video zijn: te veel informatie, niet aansluiten bij de kijker en teveel laten gebeuren. Nu is een animatie vaak wel rustig maar aansluiten bij de kijker moet je toch zelf bewaken door het script en vooronderzoek (en goede prompts). De multimedia principes van Mayer gelden natuurlijk ook voor animaties, denk aan tekst op de juiste plek bij de uitleg zetten. Connie Malamed rapporteert over onderzoek waarin blijkt dat ook veel animaties deze principes niet goed toepassen. Er was bijvoorbeeld te veel tekst en te weing signaling – dat is de kijker helpen naar het juiste te kijken. Hier zul je dus zelf op moeten letten- niet te veel en niet te lang.  Daarbij kan de Vyond dialoog zich wel goed lenen voor een gesprek waar je als kijker in mee wordt genomen, meer dan in een monoloog.

Kijk uit met talking heads

Werkt een monoloog? Wat zegt onderzoek over sprekende personen (“talking heads”)? In het artikel “Like it or learn from it: Effects of talking heads in educational videos” door Christina Sondermann en Martin Merkt onderzoeken ze het effect van de talking head in video’s. Voor het testen van de video’s in het onderzoek werden verschillende onderwerpen gebruikt, verdeeld over vier categorieën: geografie, biologie, natuurkunde, en geschiedenis. Interessant: het onderzoek toont aan dat video’s mét een sprekende persoon slechter presteren qua leren in vergelijking met video’s zonder. Echter, deelnemers beoordeelden de leerervaring wel hoger en  kozen vaker voor video’s met een sprekende persoon wanneer ze zelf mochten kiezen. De sprekende persoon zorgde voor meer verbinding.

Het kan dus goed zijn om te mixen, een talking head met bijvoorbeeld slides, foto’s en visuele uitleg. Vanuit dat oogpunt is het goed dat je ook teksten kunt toevoegen in de Vyond templates en kan het interessant zijn om Vyond vertelling templates uit te proberen.

Conclusies

Vyond AI is erg leuk speelgoed voor basis animaties, maar in het Nederlands nog erg duur met 179 dollar per maand. Het is mooi dat er al een standaard dialoog voor je wordt gemaakt op basis van jouw prompt en die kun je zelf ook aanpassen.

Je kunt momenteel alleen de aangeboden templates werken, een monoloog, dialoog of vertelling. Wil je bijvoorbeeld een uitleg maken hoe je een kettingzaag gebruikt dan kan dit nog niet met Vyond AI.

Wellicht kun je bij een je ontwerp van een animatie de mix opzoeken met AI video met zelf gemaakte animatie. Een AI dialoog afgewisseld met bijvoorbeeld een uitleg van de kettingzaag. Je kunt ook een AI talking head met bijvoorbeeld slides, foto’s en visuele uitleg mixen. Best of both worlds…

 


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: