Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Sibrenne Wagenaar | 13-02-2024 | Article Rating | (0) reacties

Maak een chatbot om je workshop of les nog beter te maken

In de leergang en workshops Ontwerpen met Ai gaan we aan de slag met het bedenken van goede werkvormen met generatieve AI. Een toffe werkvorm is de deelnemers in gesprek brengen met een chatbot. Je kunt denken aan het oefenen van een sollicitatiegesprek, een gesprek met een kamerlid voor een debat, of een taal oefenen. Maar ook bijvoorbeeld aan programmeerconcepten toepassen.

In deze blogpost laat ik eerst een aantal voorbeelden zien. Want je gaat het pas zien als je het doorhebt!

Een gesprek oefenen

Wat je misschien niet weet is dat je een taalmodel een rol kunt geven, bijvoorbeeld wethouder van een grote gemeente. De bot gaat dan een hele dialoog aan vanuit deze rol. Daarmee is een taalmodel perfect om een gesprek te oefenen. Zo oefen ik af en toe mijn Zweeds lessen. Een ander voorbeeld:  een bot waarbij deelnemers kunnen oefenen met open en gesloten vragen. Het obstakel is dat de bot wel van kletsen houdt en ook bij gesloten vragen nog uitgebreid antwoord geeft :). Denk ook aan het oefenen van een sollicitatiegesprek. Of meer outside-the-box:  een gesprek met een wethouder die graag een rotonde wil terwijl jij als expert weet dat dit niet de beste oplossing is. Zie het als een rollenspel.

brandweer sessie

Een chatbot die alle vragen in een afgebakend kennisdomein kan beantwoorden 

Krijg je veel dezelfde inhoudelijke vragen tijdens een leergang of je workshops? Dan kun je een bot maken waarin je zelf informatie toevoegt en die bijna alle vragen kan beantwoorden. Zo heb jij meer tijd hebt om je te concentreren op individuele begeleiding, of om even lekker te ontspannen :). Wij hebben Bo weet raad ontwikkeld over blended leren en gevoed met ons boek en onze blogs. Probeer het maar eens uit. 

 

Een bot als coach

Een chatbot kan ook een coach zijn. Je geeft de bot dan de coach instructie mee. Als je dit eens wilt uitproberen als coachee kun je in gesprek met Chattybot die vragen over liefde en relaties beantwoordt. Maar je kunt zelf ook een coach bot maken. Werk je bijvoorbeeld met een bepaalde methodiek? Dan kun je die als instructie meegeven. Hier een voorbeeld van een prompt.

Jij bent een coach die zorgt voor mijn succes. Je biedt uitdaging, inzicht, mooie vragen en reflectie. Ik wil dat je me op deze manier door deze zes vragen leidt: stel de eerste vraag, wacht op mijn antwoord. Stel dan de volgende vraag. Ga pas naar de volgende vraag als ik heb geantwoord. Stel niet alle vragen in één keer. Voeg gaandeweg uitdagingen en inzichten toe. En zorg ervoor dat je elke vraag één voor één doorneemt en op mijn antwoord wacht voordat je naar de volgende vraag gaat

Vraag 1. [Hoe voel je je vanochtend?] Vraag 2. [Wat is je intentie voor vandaag?] Vraag 3. [Je hebt toegezegd te gaan experimenteren met starten van bijeenkomsten door verbinding te maken met jouw intentie, hoe ging dat en wat heb je geleerd?] Vraag 4. [Wat zou je beter kunnen doen?] Vraag 5. [Hoe ga je het geleerde toepassen op je volgende experiment] Vraag 6. [Wanneer ga je het doen?]

Op deze site kun je trouwens een whitepaper aanvragen over de opkomst van chatbots bij coaching

In gesprek met een expert of held

Natuurlijk kun je ChatGPT ook vragen om in een rol te stappen. Wist je dat Character.ai na ChatGPT de meest gebruikte toepassing is van generatieve AI? Op deze site kun je in gesprek met Socrates, Freud of Elon Musk.

Je kunt deelnemers vragen om in gesprek te gaan met Elon Musk, maar dat kan ook met iemand als Joseph Kessels of Bob Mosher of andere held. Denk aan Ghandi voor vredesactivisten. Natuurlijk kunnen de antwoorden niet direct aan hen toegeschreven worden maar het is wel een leuke manier om in hun gedachtengoed te duiken. Kloppen de antwoorden?

Een bot met slimme reflectievragen

Een bot is ook een geweldige hulp bij het reflecteren. Je kunt de vragen meegeven waarop je wilt reflecteren. Bij de Getting Things Done methodiek heb je een dagelijkse en een wekelijkse reflectie. Dit kun je in een eigen GPT zetten en vragen om een samenvatting aan het einde van de reflectie.

Zelf heb ik ervaring met Beau de Biechtbot. Beau stelt vragen waardoor je dieper na gaat denken waarom iets niet liep zoals je had verwacht. Het helpt je iets dieper na te denken. Lees deze blogpost van Wilfred Rubens over reflectie met een bot (al gaat het daar over een scripted bot en niet een AI bot).

De feedback bot

Patti Shank heeft het goed samengevat: oefenen (practice) en feedback zijn cruciaal voor het leren van een skill. Met een bot kun je ook feedback geven automatiseren, wat fijn is omdat feedback geven vaak tijdrovend is. Je kunt de bot een rubric meegeven waarop het de bijdrage kan beoordelen. Als alternatief kun je ook een expert beoordeling van een casus meegeven met de vraag het antwoord te vergelijken. Als je hier een bot voor maakt kunnen deelnemers zelf hun werk delen en feedback ontvangen.

Zo hebben wij de prompt verbeteraar gemaakt. Deelnemers geven hun prompt en krijgen daarn tips hoe ze hun prompt kunnen verbeteren. Wat mij overigens wel opvalt is dat de feedback vaak positief is ingestoken. Binnen het onderwijs is er de StudyBuddy die helpt overhoren op basis van een tekst die je zelf deelt.  

Technische opties

Een chatbot werkvorm is zo bedacht maar de technische uitvoering is nog niet zo een, twee, drie voor elkaar. Ga je je deelnemers een prompt geven om in hun eigen account van een taalmodel toe te passen? Met tools als GPT’s, Fastbots.ai, en Zapier zijn er betere manieren. Er zo’n 5 opties:

  1. Geef deelnemers de prompt mee en laat ze zelf inloggen in hun favoriete taalmodel. Het nadeel is natuurlijk dat niet iedereen een account heeft of wil maken.
  2. Gebruik een No code tool. Wij hebben gekozen voor Fastbots.ai, maar er zijn veel alternatieven. Je hebt dit een no code bot heel snel in de lucht zonder programmeerkennis. Eerlijk is eerlijk, daarna moet je wel finetunen. We moeten Bo aan de achterkant trainen maar nemen daar niet voldoende tijd voor. Een alternatief is met Zapier Interfaces een bot bouwen waarbij je aan de achterkant instructies meegeeft. Dit is voorlopig gratis.
  3. Je kunt een GPT bouwen in de betaalde versie van ChatGPT. Het grote nadeel is dat je deze alleen kunt delen met mensen die ook een betaalde versie van ChatGPT hebben. De verwachting is wel dat deze GPTs voor iedereen beschikbaar worden.
  4. Er is nu ook de mogelijkheid om een assistent te bouwen in Huggingface. Bekijk Beau maar eens. Het viel mij wel op dat veel van de aangeboden modellen veel slechter werken in een dialoog dan GPT4.0
  5. Je kunt ook een bot (zelf of laten) programmeren en dan via de API verbinden met ChatGPT. Dit is een interessante optie als je een bot wilt ontwikkelen die je veel gaat inzetten. Zo kun je hem helemaal naar je eigen wens inrichten.

Hoe zet je het goed in?

Het effectief inzetten van een bot in een les of training vergt een zorgvuldige planning en een duidelijk begrip van wat je wilt bereiken. Hier zijn enkele stappen en tips om je te helpen een succesvolle bot te ontwikkelen.

1. Wat is het leerdoel van de Bot?

Voordat je begint, moet je duidelijk definiëren hoe je wilt dat de bot deelnemers helpt. Wil je dat de bot vragen beantwoordt, coacht, of een rollenspel biedt? Het doel bepaalt hoe je de bot in de les inzet.

2. Kies je tool

Er zijn veel tools beschikbaar voor het maken van bots, zoals Fastbots.ai voor snelle en efficiënte bot-creatie, en platforms zoals Dialogflow voor meer aangepaste interacties. Kies een tool die past bij je doel, zie ook de technische opties hierboven.

3. Ontwerp de instructie en materialen

Je gaat je bot instrueren. Geef een heldere opdracht. Zorg ervoor dat de bot ook kan omgaan met onverwachte antwoorden of vragen.

4. Test en Verfijn

Voordat je de bot live zet, is het cruciaal om de bot zelf of met een aantal gebruikers te testen. Gebruik deze feedback om de dialogen en functionaliteiten van de bot te verfijnen. Zo werkte Beau prima in de betaalde versie van ChatGPT maar wel minder in de modellen van Huggingface.

5. Denk aan de AVG

Zorg ervoor dat de bot voldoet aan privacywetgeving en ethische richtlijnen. Dit omvat het communiceren van hoe gegevens worden verzameld, gebruikt en opgeslagen. Dit moeten we nog toevoegen aan Bo weet raad.

Ps. De afbeeldingen in deze blog zijn gemaakt met Adobe Firefly.  


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: