Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 11-12-2023 | Article Rating | (0) reacties

Kansen van “immersive learning” voor leren en ontwikkelen

Volgens Bill Brandon neemt de toegankelijkheid van virtual reality en augmented reality -die beiden “immersive learning” mogelijk maken- toe. Deze technologieën hebben een aantal belangrijk voordelen die kansen bieden voor leren en ontwikkelen (en m.i. ook onderwijs).

VR-headsetSamengevat komen de voordelen op het volgende neer:

  • Deze technologieën brengen gebruikers in een “flow”, bieden context, bevorderen emotionele betrokkenheid, en stimuleren actieve deelname. Dit kan tot effectief leren leiden.
  • Deze technologieën verminderen het risico op letsel, vergroten de onmiddellijke feedback en vergemakkelijken het volgen van de voortgang van leren en het identificeren van moeilijkheden.
  • Deze technologieën stellen je in staat leren aan de dagelijkse realiteit te relateren.
  • Er is sprake van het bieden van consistente, schaalbare leerervaringen.
  • VR-training is geschikt voor situaties met hoge stress, noodprocedures en waar training zelf gevaarlijk kan zijn. Je ziet VR dan ook toegepast worden in de gezondheidszorg, op het gebied van onderhoud en reparatie van apparatuur, veiligheid, compliance training, verkoopvaardigheden, en persoonlijke ontwikkeling. Volgens Brandon kunnen deze technologieën ook worden ingezet voor zaken als coaching, feedback, omgaan met intimidatie of pesten, en het oplossen van moeilijke conflicten.

Volgens Brandon is echter nog steeds sprake van scepsis van gezaghebbende experts op het gebied van leren. Zij benadrukken met name de onhandige vorm en het uiterlijk van de apparaten, die vooral voor VR worden gebruikt, en de hoge kosten (ook al zijn VR en AR beter betaalbaar geworden).

Op langere termijn bieden VR en AR volgens de auteur zelfs kansen om de traditionele didactische manieren van leren te vervangen. Dat komt omdat je continue feedback kunt krijgen, en de leeromgeving zich steeds kan aanpassen op basis van het leergedrag.

Mijn opmerkingen

De focus van Bill Brandon lijkt toch echt op VR te liggen. Augmented reality is meer toegankelijk, maar minder “immersief”. Voordelen en beperkingen van VR zijn minder van toepassing op AR. Verder kun je ook met behulp van andere leertechnologieën continue feedback krijgen en kan de leeromgeving zich aanpassen aan het leergedrag. Als leertechnologieën AI integreren, zal hier in toenemende mate sprake van zijn. De voordelen van met name VR ten opzichte van andere leertechnologieën worden daardoor kleiner. De toepassing van VR zal m.i. beperkt blijven tot specifieke gebruikerscases -zoals oefenen in gevaarlijke situaties- tot dat de apparaten waarmee we deze toepassingen gaan gebruiken handiger in gebruik en goedkoper worden.

The post Kansen van “immersive learning” voor leren en ontwikkelen first appeared on WilfredRubens.com over leren en ICT.
Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: