Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 07-12-2023 | Article Rating | (0) reacties

De belangrijkste tekortkomingen van blockchaintechnologie

Blockchain-technologie is bekend geworden dankzij crypto-geld zoals de Bitcoin. De onderliggende technologie kan echter voor veel meer doeleinden worden gebruikt. De verwachtingen waren en zijn dan ook hooggespannen. Volgens Bernard Marr heeft blockchain-technologie echter vijf belangrijke tekortkomingen.

BlockchainDe werking van blockchain-technologie is lastig uit te leggen. Ik heb de betaalde versie van ChatGPT daarom gevraagd om een omschrijving op Nederlands C1 niveau: “Blockchain-technologie is een geavanceerde methode om gegevens digitaal op te slaan en te beheren, vooral bekend door de opkomst van cryptocurrencies zoals Bitcoin. Het is een soort gedecentraliseerd digitaal grootboek dat records of “blokken” van gegevens bevat. Deze blokken zijn met elkaar verbonden en beveiligd door cryptografie, wat betekent dat ze versleuteld zijn om veiligheid en privacy te garanderen.

Een belangrijk kenmerk van blockchain is dat het gedecentraliseerd is. Dit betekent dat in plaats van dat gegevens worden opgeslagen op één centrale server, ze worden verdeeld over een netwerk van computers. Elke computer in het netwerk heeft een kopie van de gehele blockchain, waardoor het systeem zeer transparant en resistent tegen manipulatie is. Wanneer een blok aan de keten wordt toegevoegd, moet het door meerdere computers in het netwerk worden gevalideerd. Zodra een blok is toegevoegd, kan het niet meer worden gewijzigd of verwijderd, wat bijdraagt aan de betrouwbaarheid van de gegevens.

Een ander belangrijk element van blockchain is het gebruik van ‘smart contracts’. Dit zijn zelfuitvoerende contracten met de afspraken direct geschreven in code. Ze functioneren automatisch wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, wat de efficiëntie verhoogt en de noodzaak van tussenpersonen vermindert.

Vanaf de opkomst met Bitcoin tot de ontwikkeling van slimme contracten, non-fungible tokens (NFT’s) en gedecentraliseerde financiën (DeFi), wordt blockchain geprezen als een baanbrekende innovatie met mogelijke toepassingen in talrijke industrieën.

Dit is best een goede omschrijving. Mijn persoonlijke digitale assistent somde ook nog wat uitdagingen op en wees op de evoluerende fase waarin de technologie zich bevindt. Voor de uitdagingen en tekortkomingen wil ik echter naar Marr’s artikel teruggaan. Volgens hem zijn de grootste problemen van deze technologie:

  1. Schaalbaarheid. Blockchain-netwerken kunnen traag en inefficiënt zijn vanwege de hoge computationele vereisten die nodig zijn om transacties te valideren. Beperkingen in transactiecapaciteit leiden vaak tot opstoppingen en hoge transactiekosten.
  2. Energieverbruik. Het valideren van transacties op een blockchain-netwerk vereist veel computerkracht, en dus veel energie. Er zijn wel blockchain-toepassingen die alternatieve mechanismen gebruiken, die aanzienlijk minder energie verbruiken.
  3. Veiligheid. De beveiligingsmaatregelen van blockchain worden vaak als sterke punten van de technologie beschouwd. Toch is ook de beveiliging van blockchain-netwerken niet zonder uitdagingen. Marr wijst op inbreuken op beveiliging en hackaanvallen. Dit kan leiden tot financiële verliezen en aantasting van de integriteit van het netwerk. Verder zijn gevallen bekend van (enorme) fraude met cryptocurrency. Bedrijven werken wel aan het verbeteren van de beveiliging van blockchain-netwerken en applicaties.
  4. Complexiteit. Blockchain is een complexe technologie die een hoog niveau van technische expertise vereist om te implementeren en te onderhouden. Dit kan de wijdverspreide adoptie van blockchain-technologie belemmeren. Inspanningen om deze kwestie aan te pakken hebben onder meer betrekking op de ontwikkeling van gebruiksvriendelijke interfaces en educatieve bronnen die de complexiteit van blockchain vereenvoudigen. Ik wil hier aan toevoegen dat deze technologie erg lastig uit te leggen is. Ik hoef nu bijna niemand meer uit te leggen wat ChatGPT is. Bij blockchain-technologie moet je steeds een bijdrage starten met uitleg. Als mensen een online module moeten volgen om te kunnen vertellen wat deze technologie doet, dan zal de adoptiegraad nooit heel hoog worden.
  5. Interoperabiliteit. Dit is het vermogen van verschillende blockchain-netwerken om met elkaar te communiceren en te interacteren. Ondanks de beloftes blijken veel verschillende blockchainplatforms, elk met hun eigen protocollen en normen, vaak niet goed met elkaar samen te werken. Volgens Marr kan dit gebrek aan interoperabiliteit leiden tot inefficiënties en fragmentatie. Vergelijk dit eens met internettechnologie of de mobiele telefoons. Dankzij uniforme protocollen, standaarden en afspraken zijn deze technologieën in betrekkelijk korte tijd breed omarmd.

Een zesde belemmering voor de adoptie van blockchain-technologie voor leren, opleiden en onderwijs is m.i. ook het ontbreken van duidelijke gebruikerscases waar blockchain-technologie meerwaarde heeft ten opzichte van andere technologieën. De duidelijkste gebruikerscase is het op een veilige en transparante manier kunnen vastleggen van erkende (micro)certificaten.

Of kennen jullie nog andere gebruikerscases van blockchain-technologie voor leren, opleiden en onderwijs?

The post De belangrijkste tekortkomingen van blockchaintechnologie first appeared on WilfredRubens.com over leren en ICT.
Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: