Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Sibrenne Wagenaar | 13-11-2023 | Article Rating | (0) reacties

Tool van de maand: Afbeeldingen maken met generatieve AI

Heb je ooit urenlang gezocht naar de juiste afbeelding voor je e-learning, artikel of blog? Om uiteindelijk genoegen te nemen met iets ‘mwah’? Heb jij ook het idee dat je alle stockfoto’s al eens gehad hebt?  :). Die dagen zijn voorbij nu we met generatieve AI zelf afbeeldingen kunnen maken.

Generatieve Artificial Intelligence (AI) is een technologie waarmee AI zelf iets kan creëren op basis van tekst, niet alleen teksten maar ook afbeeldingen. Met tools als DALL-E3 (nu ook geintegreerd in betaald versie van ChatGPT), Stable Diffusion (Open source), Bing Create en Adobe Firefly kun je los met je eigen creativiteit. Creativiteit en technologie ontmoeten elkaar in een dans van pixels.

Maar…

Zo makkelijk is het nog niet. Bij mijn allereerste probeersel was de spontane reactie van collega’s: wat een engerd! In deze blog geef ik je zeven tips om tot betere resultaten te komen.

Tip 1: Gebruik een taalmodel zoals ChatGPT om je afbeeldingsprompt te maken

Het schrijven van een prompt (instructie) voor een afbeelding vraagt fantasie en beeldend schrijven. Een matige prompt is: “maak een illustratie van een docent in de klas die overweldigd is door ChatGPT“. ChatGPT helpt mij dit om te turnen in: “Beeld een middelbare schoolklas af waarin de docente voor het bord staat, zichtbaar overweldigd en verbaasd. Haar ogen zijn groot en haar mond staat open van verbazing. Rond haar zijn leerlingen zittend aan hun bureaus, allemaal enthousiast en geconcentreerd kijkend naar hun laptops en tablets. Op elk scherm is een duidelijk zichtbaar logo van ChatGPT. Sommige leerlingen typen ijverig, terwijl anderen met brede glimlachen naar hun schermen staren. De klas is levendig en vol energie, met papieren en boeken overal verspreid, maar de focus is duidelijk op de technologie. De docente probeert aandacht te krijgen, maar wordt overspoeld door de technologische revolutie in haar klas.”

Om dit zelf te kunnen schrijven moet je dus de situatie heel levendig beschrijven. Of roep gewoon de hulp in van een taalmodel zoals ChatGPT. 

Tip 2: Maak een cartoon

Bedenk eens een cartoon. Een illustratie vind ik zowiezo sneller gelukt dan een foto. Een cartoon gaat best goed. Na een netwerkdag waarin we leerden programmeren in Python en we nog wel eens vast liepen leek het me leuk daar een cartoon over te maken. De sessie vond plaats bij de brandweer. Zie hier de cartoon.

brandweer sessie

Tip 3: Upload een voorbeeld

Deze tip heb ik van Jean-Luc Laval: je kunt ook gewoon een voorbeeld van een afbeelding opladen (in de betaalde versie van ChatGPT). Je kunt vragen of de nieuwe afbeelding in dezelfde stijl kan, je kunt ook vragen of het taalmodel de stijl kan beschrijven.

De stijl van Kamagurka is: “The cartoon you’ve shared has a distinct, simplistic drawing style. It employs flat colors without shading and uses bold, irregular outlines to define shapes and characters. This style is reminiscent of modern doodle art or minimalist comic strips, where the focus is more on the humor or message rather than on detailed artwork. The figures are drawn with exaggerated features and proportions, which is a common technique in caricature to add a playful and humorous effect. The background is quite sparse, with only a few elements like the palm tree to set the scene, emphasizing the dialogue and the characters’ expressions”

Hij heeft de stijl nog niet helemaal te pakken. Misschien ook maar gelukkig voor Kamagurka.

Tip 4: Speel met verschillende stijlen

Behalve een voorbeeld kun je ook een stijl meegeven. Toen ik vroeg om een Cartoon in de stijl van Charles Schulz mocht dat niet. Ik kreeg wel tips om zijn stijl na te bootsen. De stijl van Matisse Marlene Dumas lukte ook niet goed.  Qua stijl kun je wel denken aan bijvoorbeeld: Hyperrealistisch, Abstract, Monochromatisch of Illustratie in Van Gogh-stijl. Bij Stable Diffusion zijn veel stijlen al uitgedacht en kun je zelf kiezen, bijvoorbeeld uit Art Nouveau, Punk, Graffiti etc. Een stijl kan ook zijn de stijl van een fotograaf, denk aan Erwin Olaf (het tweede voorbeeld).

Tip: voor een echte foto look kun je toevoegen—style raw

Tip 5: Geef een camera standpunt mee

Het helpt als je zelf van fotografie of video houdt, dan weet je waarschijnlijk iets van camera standpunt: een close up, een breedhoek etc. Deze instructies kun je allemaal meegeven. Ben je geen fotograaf? In deze cheatsheet vind je een aantal  voorbeelden van standpunten.

Dit zijn bijvoorbeeld 3 kinderen op de glijbaan met instructie close up en op ooghoogte. De foto eronder is gemaakt met de instructie breedhoek en bird eye’s view.

Tip 6: Camera instellingen en belichting

Deze vind ik zelf het moeilijkst – je moet eigenlijk terug denken aan je handmatige camera instellingen met een spiegelreflex camera. Als je daar ervaring mee hebt kun je daar aan terug denken, geef bijvoorbeeld je camera, lens en de sluitertijd mee als instructies. Of geef specifieke licht instructies mee zoals:  ‘Golden Hour’

Voorbeelden: “Gebruik een 16k-camera met hoge resolutie met een beeldverhouding van 16:9, een ruwe stijl en een kwaliteitsinstelling van 2. –ar 16:9 –v 5.2

Opgenomen met Agfa Vista 400, natuurlijk licht –seed 1 –v 5

Het plaatje hiernaast is gemaakt met: Een giraffe op de savanne in Kenya. Golden hour. Opgenomen met Agfa Vista 400, natuurlijk licht –seed 1 –v 5

Tip 7: Bewerk na

Als je het Perfecte Plaatje kijkt dan ken je de term nabewerking wel! Ook bij generatieve afbeeldingen kan het handig zijn om zelf na te bewerken, bijvoorbeeld met Photoshop, Adobe of Picmonkey. Je kunt dan zelf tekst toevoegen want (generatieve AI is nog niet heel goed in tekst goed toevoegen. Je kunt ook een eventuele zesde vinger aan een hand weghalen….

Bonus: hoe maak je een serie

Je kunt op verschillende manieren een serie maken. Je kunt bij de betaalde versie van ChatGPT de GenID van een afbeelding opvragen en meegeven aan het volgende plaatje. Je kunt ook meteen vragen om een reeks afbeeldingen in DallE.In Adobe Firefly is er nu de generative match, dan kun je een voorbeeld afbeelding opladen. Dat vind ik het beste werken. Er is de GTP Superdescribe (die overigens voor mij nog niet echt goed dezelfde stijl geeft). 

Maak een reeks van 6 afbeeldingen. De setting is een medewerker in gesprek met een manager. In de eerste afbeelding zitten ze samen aan tafel. In de tweede afbeelding zijn ze in een pittig gesprek. Zo ontwikkelt het zich gedurende de afbeeldingen. In de laatste afbeelding schudden ze elkaar de hand..”

Kunstzinnig Prompten: de stockfoto voorbij

Je ziet dat je veel verschillende afbeeldingen kunt maken, te gebruiken voor blogs, artikelen of als onderdeel van online leren. Het vraagt vooral om zelf goed bedenken wat je zou willen zien. Het is eigenlijk net als schilderen – ga verven met een prompt. Ik vind het fijn dat ik niet meer afhankelijk ben van stock foto’s.

Het prompten van een afbeelding is wel een kunst. Het gaat om het ontwikkelen van je eigen stijl van het maken van afbeeldingen, net als bij schilderen. Wat past bij jou? Dit vraagt om regelmatig doen en steeds bedenken of je het mooi vindt of niet.

Loop je vast in inspiratie? Soms helpt het om met Google images eerst te zoeken en dan te bedenken wat je anders zou willen in het beeld. Maar je kunt je ook laten verrassen door een prompt gemaakt door een taal model en dan aanpassen. Ook leuk: probeer eens een heel stripverhaal te maken, of vraag je deelnemers om beelden te maken als uitdrukking van hun ervaringen en ideeën.

Ps. De afbeeldingen in deze blog zijn gemaakt DALL-E3 , Stable Diffusion, Bing Create en Adobe Firefly.  Andere leuke tools: illustroke waarmee je tekeningen kunt laten maken en Scribble diffusion waar je ook een eigen schets kunt maken die dan wordt omgezet in een beeld


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: