Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Marcel de Leeuwe (redactie) | 28-04-2023 | Article Rating | (0) reacties

25 Jaar e-Learning vakmanschap in 25 minuten!

Al heel veel jaren geniet ik volop van het congres Next Learning. Ik mag meedenken over de inhoudelijke invulling en lever ook ieder jaar een bijdrage aan het programma. Ik beloofde op 18 april een sessie te verzorgen én een digitaal naslagwerk te maken met bruikbare tips. Die deel ik ook in deze post.

Dit jaar dacht ik om de lessen en ervaring te delen die ik gedurende 30 jaar heb opgedaan in ons mooie e-Learning vakgebied. Er waren 25 minuten sessies beschikbaar dus dat is een mooie uitdaging. Hoe minder tijd je hebt, hoe langer en moeilijker de voorbereiding is. Ik ben met de presentatie en het maken van het naslagwerk zo’n 3 dagen bezig geweest. Het was best een klus om te bedenken wat mij optimaal helpt in ieder e-Learning project. Ik ben wel blij met het resultaat.

 

Waar heb ik bij elk project weer ontzettend veel aan?

Bij het inventariseren van alle geleerde lessen ontstond er wel een structuur en fasering waar ik blij mee was. Ik kwam uit op de metafoor van een reis. En de modellen, inzichten en methodieken die ik bespreek zijn bruikbaar bij zowel een e-Learning project waarin je een didactisch concept ontwerpt en ontwikkelt maar ook bij een een selectietraject voor een e-Learning systeem/tool.

De verschillende onderwerpen heb ik vervat in de volgende overzicht (metafoor reis):

Onderdelen van de e-Learning reis

Ik licht hier even uit waar de onderdelen uit bestaan en de details vind je in het digitale naslagwerk.

  • Je vertrekpunt
    Voordat je start moet je weten wat jouw uitgangspunten zijn voor je ontwerp. Deze punten geven richting aan je keuzes gedurende je hele project. Biedt veel houvast en duidelijkheid. Het learning manifesto is hier een erg bruikbaar middel.
  • Eindbestemming
    Het helpt ontzettend om te weten waar je wil eindigen. Dit doe ik in gesprek met de opdrachtgever en graag gebruik ik daarbij het Achtveldeninstrument van Kessels & Smit. Dan wordt het gewenste eindresultaat zichtbaar en toetsbaar.
  • Vervoermiddel
    Hoe ga je vervolgens op reis? Op welke manier organiseer je je e-Learning project? Hier maak ik graag gebruik van een meer agile werkwijze om een project te organiseren. SAM, Scrum of Design Thinking maar natuurlijk ook Learning Hackatons zorgen voor een energie, grote betrokkenheid van het team en een kwalitatief goed resultaat.
  • Routehulp
    Als je op reis bent dan is het handig om ondersteund te worden. Dat doe ik graag door modellen zoals ‘5 Moments of Need’ maar ook inzichten van Clark & Mayer en anderen.
  • Bagage
    Wat nemen we mee op reis? Hier denk ik goed na over de leerervaring die wordt ontworpen en ook welke technologie we kunnen inzetten om het eindresultaat te bereiken.
  • Genieten
    Als we klaar zijn moet je het goed vieren én het resultaat en de dingen die je hebt geleerd delen door het geven van presentaties, het schrijven van artikelen of boeken of het schrijven van een blogpost 😉

 

Digitaal naslagwerk

In 25 minuten kun je enkel de kern vertellen met je presentatie (zie slides) en daarom heb ik met Articulate Rise een mini module gemaakt met extra bronnen zodat je echt kunt verdiepen in de dingen die mij in het verleden en in huidige projecten heel erg helpen/hebben geholpen. Je kunt hem openen op je laptop maar ook op je smartphone.

Bekijk de module hier

Een deze is natuurlijk uitgebracht onder Creative Commons licentie dus voel je vrij om te delen en als je toevallig ook een Articulate licentie hebt dan stuur ik je met plezier het Rise project zodat je het zelf kunt bewerken, aanpassen en binnen je eigen werkcontext inzetten.


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: