Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 21-09-2023 | Article Rating | (0) reacties

Technieken en tools voor microlearning

eLearning Industry besteedt in twee bijdragen aandacht aan het fenomeen ‘microlearning’. Als je de irritante juichende toon voor lief neemt, dan bevatten beide bijdragen best zinvolle informatie.

3D render of a nugget with an open book on it, on a dark blue background, digital art
DALL.E: 3D render of a nugget with an open book on it, on a dark blue background, digital art

Bij microlearning biedt je volgens de auteur van de eerste bijdrage leerervaringen in korte, efficiënte delen aan. Pleitbezorgers stellen dat microlearning leidt tot meer succesvolle leeruitkomsten. Dit is overigens niet bewezen. Een voordeel van microlearning zou zijn dat het de kans op afleiding van de lerende geringer is, en dat lerenden in staat zijn content in een gestaag tempo te bestuderen, waardoor digitale vermoeidheid wordt tegengegaan. De eerste bijdrage van eLearning Industry beschrijft drie manieren om microlearning te gebruiken:

1. Leer-“nuggets”. Dit zijn korte, krachtige leerervaringen van minder dan tien minuten die een hoogwaardige gebruikerservaring bieden. Ze moeten visueel aantrekkelijk en relevant zijn en ‘voelen’ als digitale tools en ervaringen waar lerenden al mee bekend zijn.

2. “Zoeken en Leren”. Hierbij wordt de kracht van zoeken gebruikt. Het gaat erom de juiste content te cureren zodat lerenden snel vinden wat ze nodig hebben. Tools zoals Filtered kunnen helpen bij het cureren.

3. Het gebruik van “nibbles” (‘hapjes’): Extreem korte, krachtige leerervaringen rond één of twee essentiële componenten. Ze zorgen ervoor dat lerenden direct naar de kern van de zaak gaan. Deze “nibbles” kunnen dus in nog kortere tijd worden bestudeerd.

In bijdrage twee worden vier AI-tools voor microlearning beschreven:

  1. ChatGPT: Deze AI-tool is volgens de auteur ideaal voor het genereren van relevante content. ChatGPT kan helpen bij het creëren van boeiende content in verschillende formaten, zoals video’s, infographics en eBooks. Dankzij een plugin als HeyGen kun je bijvoorbeeld met behulp van ChatGPT tekst converteren in een video.
  2. Canva: Een ontwerptool waarmee je graphics kunt maken. Canva biedt duizenden professionele sjablonen en afbeeldingen en heeft een speciale functie voor teams om samen te werken.
  3. Vyond Go: Een AI-gestuurde tool voor het maken van video’s. Hiermee kan snel boeiende videocontent worden gecreëerd zonder dat een storyboard nodig is.
  4. Synthesia: Deze tool is ideaal voor een wereldwijd verspreid publiek, omdat het de mogelijkheid biedt om hoogwaardige video’s met AI-avatars in meerdere talen te maken.

Microlearning kan een goede oplossing zijn voor bepaalde leervragen, met name op het gebied van werkplek leren. Er komen steeds meer technologieën beschikbaar die kunnen helpen bij het creëren van microlearning. Daarbij gaat het niet alleen om technologieën die speciaal ontwikkeld zijn voor microlearning. AI speelt een steeds grotere rol bij de gebruikte technologieën.

The post Technieken en tools voor microlearning first appeared on WilfredRubens.com over leren en ICT.
Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: