Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Sibrenne Wagenaar | 19-09-2023 | Article Rating | (0) reacties

Tool van de maand: videos maken met AI tools

Zeg eens eerlijk, heb je ooit gedacht, wat zijn we veel tijd kwijt voor het maken van een video van 5 minuten? Met een team van inhoudsdeskundigen, cameramensen en filmen op lokatie? Er is nu een buslading nieuwe AI-gedreven tools voor het maken van video’s. Maar hoe zie je door de bomen het bos? Daarom heb ik er een aantal voor jullie getest, te weten Synthesia, Wowto.ai, Invideo, Play.ht en Genmo. Ik ben gestart met onze presentatie van 7 principes voor blended leren als inhoud en ben gaan kijken of ik die makkelijk in een video kan zetten.

Betekent dat dat je vanaf nu in een uurtje een video hebt en alle cameramensen werkloos zijn? Scroll naar beneden voor mijn conclusies. Ben je wel heel nieuwsgierig naar de 5 tools die ik heb getest en het resultaat? Bekijk dan de videos hieronder. Ze zijn echt heel verschillend geworden! 

Synthesia maakt video op basis van tekst

Synthesia is een tool die samen met ChatGPT nieuw is binnengekomen in de top 100 tools for learning van Jane Hart – Synthesia op plek 95, terwijl ChatGPT op plek 4 staat- maar toch.  In Synthesia start je met tekst en daar maak je je video mee. We noemen dit dan ook wel text-to-video tools. Je kunt binnen Synthesia vanuit 140 avatars een presentator kiezen die je tekst gaat voorlezen. Je kunt ook starten met je eigen slides en tekst dan voegt Synthesia de voiceover toe. Je kunt eventueel ook je scherm opnemen. Klik daarna op maken en voilà, daar is je video. Zie de eerste video hiernaast.

Je kunt ook je video direct vanaf een onderwerp laten genereren, zonder uitgeschreven tekst. Zie de tweede video.Dat bespaart wel heel veel tijd. Het zijn wel 7 andere principes geworden…

Synthesia kost het 26 euro per maand, en wordt goedkoper als je per jaar betaalt.

Wowto AI

Heb je ook wel eens een video gemaakt waarin je iets uitlegt en je geërgerd aan je eigen stem? Dat is voorbij als je Wowto Ai gebruikt. Het lijkt redelijk op Synthesia. Je kunt namelijk je slides opladen met de tekst en dan je eigen stem kiezen voor de voice over. Bij ‘languages’ kun je ook Dutch kiezen en dan krijg je een Nederlandse stem. En ja, dan kun je ook voor een Vlaams accent kiezen. Je kunt ook starten van scratch of vanuit een PDF. In het Nederlands kun je uit ongeveer 15 stemmen kiezen.

De kosten zijn: Gratis voor 15 videos van maximum 2 minuten, daarna vanaf 25 euro per maand.

 

Een flitsende video met Invideo

Terwijl Wowto wel lijkt op Synthesia is Invideo een hele andere video tool. Hier kun je namelijk videos mee maken met beeld en muziek. Je doelgroep moet hier wel van houden natuurlijk :). Wat je kunt doen is je tekst opladen in Invideo en dan zoekt de tool zelf beelden en muziek erbij. Ik heb er nog niet mee gespeeld om de beelden passender te maken, maar dat kan vast. Het nodigt wel uit om je boodschap kort en bondig te maken.

Je kunt het gratis uit proberen. Wel moet je betalen als je het wilt exporteren. Ik heb daarom een maand abonnement genomen voor 15 dollar per maand.

Play.ht om een podcast te maken

Play.ht is gemaakt om de beste AI stemmen te maken. Luister naar het verhaal over blended leren in het Engels. Mocht je niet tevreden zijn over de stemmen van een video, kun je natuurlijk ook Play.ht gebruiken om een voice-over te maken.  Je kunt er namelijk ook een video importeren.

Play.ht kun je gratis uitproberen, daarna is de goedkoopste optie 32 dollar per maand. Overigens zijn de Nederlandse en Vlaamse stemmen allemaal premium en niet gratis.

Creatief met Genmo

Genmo is weer een hele andere tool, ook qua look en feel als je ermee werkt. Wat is er anders aan Genmo? Je kunt hier via tekst een beeld oproepen, wat veel meer lijkt op een gifje. Je kunt ook een eigen beeld opladen wat dan bewegend beeld wordt. Het stimuleerde wel mijn creativiteit. Hoewel ik maar twee principes heb uitgewerkt omdat mijn fuel op was en het meer werk is, nodigt het veel meer uit om een verhaal te gaan vertellen. Ik heb de korte stukjes video met imovie achter elkaar gezet en een eigen voice over ingesproken.

Genmo is nog in ontwikkeling maar al wel heel krachtig. Je krijgt dagelijks 100 (liter?) aan fuel gratis. Wil je meer dan kun je een betaalde account nemen voor 10 dollar per maand. Dat moet je ook doen als je het watermerk wilt verwijderen. 

Spreek je talen met HeyGen

HeyGen is al heel veel in het nieuws geweest – omdat je een video met een Nederlandstalige persoon in allerlei andere talen kunt laten spreken. Bekijk maar eens mijn felicitatie hiernaast in het Mandarijn. Ik heb het gecheckt en het is prima te verstaan.

HeyGen kun je gratis gebruiken, dan krijg je 2 credits. Deze video maken was 1 credit. Ik moest echter wel 2 uur in de virtuele rij :). Maak je er meer gebruik van dan is het 24 dollar per maand, jaarlijks gefactureerd. Of een maand account is 29 dollar. Voor een internationale organisatie is dit natuurlijk wel heel interessant.

Vidiofy

Vidiofy kan artikelen omzetten in een video. Ik heb de reflecties op deze tools in Vidiofy gezet. Daar kwam in 5 minuten deze video uit. Je plakt de tekst en daar gaat Vidiofy mee aan de slag om er beelden met geschreven tekst, een voice over stem en muziek bij te zoeken. Je krijgt 5 gratis credits / videos om het uit te proberen. Pro kost 22,90 dollar per maand en daarmee kun je 15 videos maken. 

Mijn conclusies na het testen van vijf video tools

De ontwikkeling in wat AI kan maken aan videos gaan snel. Wat mij opvalt is dat alle geteste tools heel makkelijk in gebruik zijn, en veel verschillende dingen kunnen.  Ik vind zelf dat de presentatoren (de avatars) in de videos wel erg robottig zijn. Ik denk dat ik de video dan liever nog zelf inspreek en presenteer. Tegelijkertijd worden de AI stemmen wel steeds beter en kun je denk ik prima een AI stem gebruiken als je zelf geen heldere, duidelijke stem hebt.

Kunnen we nu sneller videos maken? Ja, zeker als je tools als Invideo gebruikt of het eerste script door Synthesia laat maken. Natuurlijk kun je ook de combinatie maken met ChatGPT, Bard of Bing ai om je te helpen bij het maken van een script.

Wanneer zet je het wel en niet in voor AI on-the-fly videos? Bij Ennuonline maken we het onderscheid tussen professionele en on-the-fly videos. Ik denk dat je nog niet snel een professionele video vervangt door een AI video. Wel zou je al tussenstukjes kunnen laten maken. Voor on-the-fly video zou ik kijken naar het belang van authenticiteit. Het grote verschil zit voor mij in authenticiteit. Waarschijnlijk wil je bij een video van Ennuonline toch liever de stem van mij of Sibrenne horen. Voor ik het in zou zetten zou ik met elke tool een betaalde versie nemen en er meer mee gaan spelen dan ik nu gedaan heb. Ik denk dat ik eerder een video met slides zou laten inspreken dan een avatar gebruiken. Zelf zou een AI video denk ik vooral inzetten bij korte, algemene videos.

Het levert een nieuw type video op. De verrassing voor mij is de creativiteit die sommige tools stimuleren. Zo vind ik Invideo toch wel flitsend (maar ook wel schreeuwerig – maar daar kun je een rustiger muziekje voor zoeken) en bracht me op het idee van een video met tekst en muziek. Deze tool liet me weer anders naar mijn  script kijken, het nodigt uit tot inkorten. En Genmo was mijn grote verrassing. Ik zou daar nog wel meer beelden mee willen maken, ik zou daar nog wel beter in willen worden. En hoe kun je je deelnemers daar bijvoorbeeld korte beelden mee laten maken?

Wat zegt onderzoek? In dit onderzoek naar perceived authenticity van Avatar blijkt toch wel degelijk dat avatars authentiek kunnen over komen. In het onderzoek werden alcohol verslaafden aan het woord gelaten door middel van een avatar. Dat zou betekenen dat het verhaal toch belangrijker is dan een herkenbaar gezicht. In dit geval waren de gezichts expressies wel realistisch.

Tijd voor feedback! Welke video spreekt jullie aan? En met welke AI video tool heb je al ervaring misschien? Laat het weten in het commentaar.

Update: Interessant is dat Vimeo nu ook Ai-empowered video maken ondersteunt. Zo kun je een script laten maken, een teleprompter maken (een autocue) en video editen door de tekst te editen. En HeyGen heeft nu de mogelijkheid te vertalen in verschillende talen, zie hier Alexander Klöpping op LinkedIn. 

Een blend leren ontwerpen met AI?

We hebben een leergang waarin je zelf aan de slag gaat met AI om een sterke blend te maken. 


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: