Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Sibrenne Wagenaar | 25-11-2022 | Article Rating | (0) reacties

Tool van de maand: Ai helpt je online video’s, afbeeldingen en muziek maken

De tool van de maand is dit keer meer dan zomaar een tool – het is een heuse technologie! De technologie is Artificial Intelligence (AI) of Kunstmatige Intelligentie in goed Nederlands. Ik ben een beetje biased want mijn beide dochters studeren het nu :). Er is een nieuwe ontwikkeling gaande met allerlei tools die je helpen om content te maken, bijvoorbeeld tekst invoeren en dan kun je een plaatje maken. Super handig als je dezelfde stock foto’s eens zat bent. Ik ben er mee gaan experimenteren en wil je aanraden hetzelfde te gaan doen. In deze blog een aantal tips.

Een illustratie maken op basis van tekst Bij blogs maar ook in e-learning herken je soms dezelfde plaatjes. We graaien allemaal in dezelfde stock box. Goed nieuws. Er is een nieuwe stroming die kunst maakt op basis van tekst. Hoe werkt het? Je typt zelf een omschrijving in, en de Ai gaat voor je aan de slag om plaatjes te maken. Het plaatje hiernaast is bijvoorbeeld het resultaat van de omschrijving: “a robot writing an article for the king of the Netherlands” (gemaakt met stable diffusion). Dit is natuurlijk prachtig om je eigen beelden te maken. Geen copyrights, want het zijn jouw gedachten omgezet in beeld. Overigens zijn er veel tools waarmee je kunt experimenteren zoals DaLL-E en Midjourney. De header van dit bericht is gemaakt met Dall-e en de tekst ‘two women flying in space‘ (ala Sibrenne en ik natuurlijk :).

Een video maken met AI Heb je ook wel eens een video gemaakt waarin je iets uitlegt en je geërgerd aan je eigen stem? Dat is voorbij als je Wowto Ai gebruikt. Hiermee kun je namelijk je slides opladen en dan je eigen stem kiezen, wil je een Brits of Amerikaans accent en wil je een mannen of een vrouwen stem? Ik heb het uitgeprobeerd met Engelse slides, zie hiernaast. Echter, bij ‘languages’ kun je ook Dutch kiezen en dan krijg je een Nederlandse stem. En ja, dan kun je ook voor een Vlaams accent kiezen. Super tof! Bij mij komt het altijd net iets beter binnen in het Vlaams :). Andere tools zijn Synthesia en Colossyan.

De tweede video is met Colossyan gemaakt. Bij de gratis versie kun je daar alleen Engels gebruiken. Er zijn ook tools die al verder gaan. Met make-a-video kun je een video maken op basis van tekst, bv een vliegende kat. Echter dit is nog in de onderzoeksfase. Zie ook imagen research van google  en Phenaki.

Large-scale online events met samenwerkend leren

Haal de achtergrond van je foto weg Een hele eenvoudige tool waarbij een kind de was kan doen is de baseline background remover. Voorbij is het pielen met photoshop om de randjes rond iemand weg te halen. Met 1 klik in baseline heb je de achtergrond verwijderd. Hier zie je een foto van mij- maar niet meer te zien waar ik was (op het losmakers event).

Muziek maken bij een foto Gevonden via Jarno Duursma: je kunt ook muziek laten maken bij een afbeelding. Dit kan met Hugging Face. Ik vind het nu meer grappig dan heel nuttig. De muziek bij een collage van het losmakers event was nogal heftige ADHD muziek. De muziek bij de prijsuitreiking juist extreem zen. Zou jij dit ergens voor gebruiken? Bij mij valt het meer in de categorie; leuk dat het kan maar wat moet ik ermee.

Je blijft zelf nog wel nodig

De ontwikkeling in wat AI kan maken gaan snel. Jasper belooft al onze blogposts te schrijven :). Dus misschien is dit wel mijn laatste eigen geschreven blog. Zijn we zelf dan nog wel nodig? Jazeker!

Setup heeft een interessant experiment uitgevoerd om AI smartlappen te laten schrijven. Dat is deze smartlap Tranen op de dansvloer geworden.

Het nummer is gemaakt door een algoritme te trainen met 100 bestaande smartlappen. Het lied is niet voor 100% door AI gemaakt maar was echt een co-creatie van AI en mensen. De muziek en teksten zijn door mensen aangepast, anders zou het wel echt een draak van een lied zijn geworden. Wil je daar meer over weten? Klik dan hier om de podcast hierover te beluisteren.

Conclusie: Fijn dat er hulp komt om online content te maken maar we blijven wel zelf nodig om de opdrachten te geven en waar nodig bij te sturen.


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: