Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Sibrenne Wagenaar | 28-03-2023 | Article Rating | (0) reacties

Verrassend: VR toepassingen kun je al zelf maken

Ik spreek Peter Faulhaber via Zoom en het is meteen duidelijk hoeveel hij van technologie houdt want voor ik het weet praten we over digitale tweelingen, Hololensen en LXPs. Peter werkt als Digital Learning advisor en developer bij de NS, vooral aan medewerkers ondersteunen op de werkplek. Peter heeft interessante dingen gemaakt met Virtual Reality met WarpVR waar ik meer over wil weten. Ik ben vooral benieuwd of Virtual Reality al makkelijker is geworden om zelf te maken. Maar natuurlijk ook wanneer het echt meerwaarde heeft.

Wat heb je precies gemaakt met WarpVR? Hoe ziet het eruit?

Ik heb een introductie gemaakt van een nieuwe trein voor monteurs. Ze kunnen virtueel rondlopen in de trein en onderhouds- en reparatie procedures bekijken. De monteurs doen dit als onderdeel van een twee-daagse training. De complete doorloop van de trein is ongeveer een half uur, als je langer kijk kun je misselijk worden. Medewerkers kunnen dit zowel op hun eigen telefoon als via een 3D-bril bekijken. We hebben zelf deze brillen gekocht. Tussendoor worden er ook wat vragen gesteld aan de kijker.

Heb je ook al feedback van gebruikers ontvangen?

De reactie van deelnemers is heel positief. De gebruikers zeggen: “het is net of je in de trein zit”. De praktijkinstructeurs zijn ook enthousiast- de monteurs weten na de virtuele introductie sneller dingen te vinden in de trein.

Wat is het voordeel van deze toepassing vergelijken met andere vormen van leren?

Voor de NS is een groot voordeel dat we nu geen echte trein gebruiken, die moet je dan stilzetten voor zo’n training. Er kunnen steeds twee monteurs in een echte trein, dat zou betekenen dat de 400 lesdagen niet gebruikt kan worden. Je moet overigens wel kijken wat er nog meer nodig is. De virtuele tour vervangt het kennismaken met de echte trein niet helemaal. Ik zie het als verdieping. De trainer is nu niet meer afhankelijk van de beschikbaarheid van de echte trein, en kan bijvoorbeeld ‘s ochtends even virtueel de trein in met zijn deelnemers.

Verder is het schaalbaar. Zo kun je hetzelfde scenario wat we voor monteurs hebben gemaakt ook gebruiken voor conducteurs en machinisten.

Hoe moeilijk of hoe makkelijk was het om te maken?

We hebben deze VR toepassing helemaal zelf gemaakt, ik met twee collega’s samen. Van het schrijven van het script tot live zetten. We hebben 3D -video fragmenten opgenomen met een 3D-camera. Het was heel leuk om uit te proberen en te maken. Ik heb zelf gefilmd samen met een monteur.  Wat grappig is bij 3D- video: je moet zelf weg zijn voor je gaat filmen. Dan ging ik snel onder een bank liggen want ik wilde niet op de video staan, de monteur staat er wel op. In anderhalve dag hebben we alle video opnames gemaakt.

Daarna heb ik de toepassing gemaakt met WarpVR. Het programma is heel laagdrempelig en makkelijk te leren en er is veel uitleg op hun website. Je maakt eerst een flowchart met de stappen die je wilt laten zien. Per stap zet je een stuk tekst erbij, dat is dan je filmscript om te printen. Het werkt een beetje als Articulate Storyline, de elearning auteurstool. Is echt leuk en creatief werk. Hier zie je een voorbeeld van een WarpVR toepassing rond job interviews.

Hoe zie jij de toekomst van Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR)?

AR/VR wordt een belangrijke tool voor L&D, de KLM heeft al een heel team VR ontwikkelaars. Het is niet uitsluitend interessant voor leren en opleiden, maar ook voor communicatie. Op de NS website met informatie over treinen kunnen mensen door alle treinen heel lopen (scroll naar 3D wandelingen).

 

Wat zijn jouw drie tips voor anderen die aan de slag willen met 3D?

  1. Je moet goed afwegen wanneer je 3D-technologie inzet en wanneer een 2D-oplossing volstaat. In hoeverre is de omgeving echt van belang? Dat is bijvoorbeeld van belang bij kassatraining of een BOA aanhouding.
  2. Ga het gewoon eens doen. Start met scenarioVR.nl of WarpVR, beiden heel makkelijk.
  3. Als je geen ervaring hebt met goede filmscripts, probeer dan toch iemand in te huren voor het schrijven van een script en het opnemen van de video’s.

Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: