Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 08-12-2022 | Article Rating | (0) reacties

Is het beluisteren van een audioboek net zo goed als het lezen van een geschreven boek?

Simona Tolcheva vindt van wel. Zij beargumenteert dat ‘literaire puristen’ het bij het verkeerde eind hebben als zij stellen dat pas sprake is van lezen als je een boek leest. Luisteren naar een audioboek is volgens Tolcheva net zo goed lezen. Hoe en wat je leest, maakt niet uit, meent zij.

Verschillende typen boekenFysieke exemplaren, digitale boeken en audioboeken zijn volgens haar allemaal boeken. Het medium waarmee  je leest doet er niet toe. Wat telt is dat je een boek van kaft tot kaft hebt gelezen. Je leest en consumeert inhoud die iemand voor jou bedoeld heeft. Hoe en wat je leest is dan irrelevant.

Jij bepaalt als lezer zelf wat lezen is. Volgens Tolcheva moet je je niet door anderen laten opdringen wat lezen is, en dat hoe en wat je leest verkeerd is. Jij leest en jij hebt het recht om te kiezen wat je leest.

Proberen anderen te dwingen jouw mening over lezen op te dringen, is een verloren strijd. Mensen zullen blijven lezen wat ze leuk vinden en zullen niet ophouden van hun voorkeuren te genieten. Lezen beperken tot een papieren of e-book kan ook schadelijk zijn, aangezien er een aanzienlijke groep mensen is die vanwege een beperking niet of moeilijk in staat is van papier of van een beeldscherm te lezen. Zij zijn aangewezen op audioboeken. Lezen zij daardoor niet?

Boeken zijn volgens Tolcheva boeken, en lezen moet altijd aangemoedigd worden. Zelfs als jij niet van een bepaald genre houdt, maakt dat het genre niet minder leuk voor anderen is om te lezen. Als je een boek begint en afmaakt, ben je een lezer. Zij stelt:

If you’re a book lover, how you’re enjoying your book should be the last thing on your mind—it’s the story you’re following that counts.

Mijn opmerkingen

  • De boekdrukkunst is ooit uitgevonden om informatie te verspreiden onder meer mensen. Met het vertellen van verhalen, konden minder mensen worden bereikt. Dit argument is inmiddels achterhaald.
  • Je moet rekening houden met het doel dat je nastreeft met lezen. Als je puur wilt lezen ter vermaak, dan maakt het medium waarschijnlijk niets uit. Daar lijkt Simona Tolcheva op te doelen. Het bestuderen van complexe onderwerpen gaat waarschijnlijk het beste via papieren of elektronische boeken. Verhalen blijven via audio mogelijk het beste ‘hangen’. Hoe je leest, doet er afhankelijk van het doel toe.
  • Papieren boeken, e-books en audioboeken hebben elk hun sterke en minder sterke kanten. Bij een papieren boek kun je makkelijker bladeren, heb je sneller een overzicht van de inhoud en kun je makkelijk teruggaan naar specifieke onderdelen. Elektronische boeken hebben vaak annotatiemogelijkheden en lenen zich goed voor het scannen van teksten. Bij audioboeken kun je de ’tone of voice’ gebruiken om sfeer te brengen, of het tempo versnellen.
  • Hoe je het medium gebruikt, beïnvloedt het ‘leerzame’ karakter. Je besteedt minder aandacht aan de inhoud als je een audioboek beluistert terwijl je in je auto de weg moet zoeken.
  • Het gaat er met name ook om wat je met de informatie doet, hoe je de informatie verwerkt. De voorkeur voor een medium is niet van invloed op de effectiviteit.
The post Is het beluisteren van een audioboek net zo goed als het lezen van een geschreven boek? first appeared on WilfredRubens.com over leren en ICT.
Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: