Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.
Mensen onderscheiden zich onder andere van computers doordat zij emoties kunnen tonen. Emoties spelen een belangrijke rol in het aangaan van relaties en ook binnen leerprocessen. Computers worden echter steeds beter in het herkennen van en reageren op emoties. Dat heeft volgens Vishal Soni gevolgen voor online leren. Dat is m.i. echter maar de vraag.
Emotie-AI (Emotion AI) is een onderdeel van kunstmatige intelligentie dat menselijke emoties meet, begrijpt, simuleert en erop reageert. Het wordt ook wel affective computing of kunstmatige emotionele intelligentie genoemd (Bron).
Soni stelt dat je verbale en non-verbale signalen moet kunnen herkennen, doorgronden en interpreteren om iemands gevoelens te begrijpen. Je houdt dan bijvoorbeeld rekening met gezichtsuitdrukkingen, gebaren, spraak en stemgebruik. Tot nu toe zijn computers hier niet heel goed in. Bedrijven investeren echter al jaren in Emotion AI. Vishal Soni schrijft dat Gartner voorspelt dat 10% van de individuele gadgets binnen twee jaar emotionele AI-mogelijkheden zullen hebben. In tal van branches wordt deze vorm van AI toegepast. In India past de ed-tech sector Emotion AI inmiddels ook toe. Soni ziet een aantal toepassingsmogelijkheden:
Vishal Soni schrijft dat de verwachtingen ten aanzien van het gebruik van Emotion AI op het gebied van leertechnologie hoog gespannen zijn. Je bent dankzij deze technologie veel beter in staat rekening te houden met individuele lerenden. Tegelijkertijd staat deze technologie nog steeds in de kinderschoenen.
Dit maakt de toepassing ervan binnen leersituaties problematisch. Je wilt immers niet experimenteren met emoties. Daar komt bij dat je als organisatie data gaat verwerken die je volgens de AVG eigenlijk niet mag verwerken. En kun je bepaalde informatie over hoe lerenden leren niet ook op een andere manier verzamelen?
Het is dan ook de vraag of Emotion AI op het gebied van online leren binnen de EU breed zal worden toegepast.
Naam (verplicht) Naam Is Verplicht
E-mail (verplicht) E-mail Is Verplicht Ongeldig E-mailadres
Commentaar Is Verplicht
Bericht mij via e-mail over vervolg commentaar