Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Sibrenne Wagenaar | 22-02-2022 | Article Rating | (0) reacties

Tool van de maand: 4 habit tracker apps om nieuwe gewoontes te ontwikkelen

habit tracker apps

De tool van de maand vergelijkt vier habit tracker apps. Misschien denk je huh? Habit trackers zijn apps die je helpen met gewoontes ontwikkelen. Neem jij je regelmatig voor om minder tijd op je telefoon te verliezen, je corona kilo’s kwijt te raken of nu toch drie keer per week te gaan hardlopen in plaats van nauwelijks één keer?  Dit zijn routines waarbij deze apps je kunnen helpen. Waarschijnlijk ken je wel Ommetje, de app die mensen in corona tijd stimuleerde te gaan wandelen. Dat is ook een habit tracker.

De apps helpen bij een breed scala aan gewoontes. Misschien denk je dat deze apps vooral helpen bij gezonder leven, zoals meer sporten of afvallen. Dat is zeker niet het geval. Ze kunnen je helpen bij allerlei nieuwe gewoontes denk aan meer leren, boeken lezen, actiever netwerken of gitaar spelen.

Behalve dat deze apps je zelf kunnen helpen zijn ze ook super om in te zetten in een training of traject waarin je deelnemers helpt met nieuwe routines. Vind je dat interessant? Dan kun je mee doen aan de gratis LOSmakers meetup op 9 maart over dit onderwerp. Ik organiseer de meetup samen met Karin Hornstra.

wonder me

Streaks is een gratis app, beschikbaar voor Apple en Android. Het mooie van Streaks is dat het super simpel is: je download de app, klikt op de grote plus om een gewoonte toe te voegen en je kiest voor een frequentie. Daarna hou je de gewoonte bij door iedere keer op het rondje te klikken. Wat heel fijn is dat je je stappenteller kunt koppelen dus je stappen houdt hij automatisch bij. De app heet Streaks omdat hij je stimuleert het vol te houden en een streak te halen. Je moet elke dag volhouden of je doorbreekt de ‘streak’ of serie.

Habitshare is ook gratis en heel overzichtelijk. Je kunt zelf instellen hoe vaak je een activiteit wilt doen, dagelijks of wekelijks en welke dagen per week. Het voordeel boven Streaks is dat je vrienden kunt toevoegen en ze uitnodigen om een gewoonte te volgen. Je kunt dan ook chatten. Dit stimuleert wel als je meldingen van je vrienden krijgt. Hun slogan is dan ook “habit tracking just went social”. De app is beschikbaar voor zowel Apple als Android. Hier vind je meer informatie en reviews. Hij krijgt van mij minder sterren omdat hij er een beetje saai uit ziet.

Een heel mooi vormgegeven app is Fabulous.  Deze app is niet gratis. Het kost 39 dollar per jaar. Je kunt het wel 7 dagen gratis uitproberen en ik kreeg daarna ook nog een maand gratis. De app is gebaseerd op gedragswetenschap – uit de koker van Duke University’s Behavioral Economics Lab van Dan Ariely. Het werkt iets anders dan Habitshare en Streaks. Je geeft aan aan welke gebieden je wilt werken, bv gezondheid of studie en krijgt dan tips voor gewoontes. Zo moest ik 3 glazen water drinken in de ochtend. Je kunt ook mee doen aan allerlei challenges. Het is wel een leuke app als je daar helemaal in duikt, zo zijn er verhaaltjes die je kunt beluisteren, uitleg en een community. Drie sterren omdat hij zo mooi is maar best ingewikkeld en niet gratis.

Habitica is een app die werkt met gamification. Hun slogan is dan ook “Gamify your life”. Je kunt een avatar aanmaken van jezelf. Ik heb een zwaard ontgrendeld, en chocolade en een suikerspin ontgrendeld. Helaas werkte het voor mij niet zo goed. Ik kwam er niet helemaal achter hoe ik mijn taken er in kon zetten. Maar als je van gamification houdt kan het wellicht een leuke app zijn. Eén ster maar wat mij betreft want ik heb er niet mijn draai gevonden. Hij is wel gratis beschikbaar voor Apple en Android.

Zit jouw favoriet er nog niet bij? Er zijn echt super veel habit tracker apps. Hier nog een aantal tips:

  • MyEP – met videos en coaches
  • Randomly remind me (alleen voor android)- goed in reminders en je kunt ook motivational quotes ontvangen als je wilt
  • Yapp reminder – lijkt op Randomly remind me maar dan voor Apple)
  • Way of life – ziet er mooi uit en belooft je wel te motiveren :).
  • Zombies run – deze lijkt me heel leuk voor hardlopen, je moet namelijk zorgen dat je de zombies voor blijft!
  • Coach.me – de habit tracker is gratis maar voor 25 dollar per maand krijg je een coach
  • Productive – gratis, makkelijk en hoge waarderingscijfers
  • Superbetter– een spel gebaseerd op onderzoek. Deze wil ik nog wel uitproberen
  • EpicWin– helpt bij het uitvoeren van taken
  • Nukshuk – heeft een mooi verhaal. De naam komt van de Inuit die stenen gebruiken om elkaar te helpen herinneren
  • Moments – voor habits en to-do lijsten

En speciale vermelding voor the Conqueror, een app waarmee je virtueel de Chinese muur kunt wandelen! (niet gratis)

Wat zijn mijn ervaringen?

Ik heb deze apps een maand getest. Mijn voornemens waren blogs lezen via Feedly, 5000 stappen er dag lopen en gitaar spelen. Wat mij op viel is dat de apps je niet motiveren. Je moet zelf al gemotiveerd zijn :). Zo moest ik nog een beetje wennen aan het idee dat ik nu eindelijk gitaar ging spelen, en vond ik het best makkelijk een herinnering te negeren. Feedly lezen deed ik al, dat wilde ik regelmatig doen en daar werd ik blijer van. Als je zelf gemotiveerd bent kunnen de apps je helpen door:

  • Het instellen van je voornemen. Het helpt al je voornemen concreet te maken en te kiezen hoe vaak je iets wilt doen. Ik heb de frequentie van gitaar spelen terug gebracht van dagelijks naar 1-2 keer per week.
  • De apps sturen je herinneringen op een eigen gekozen tijd van de dag. Daarmee kun je het niet vergeten.
  • Je kunt peer pressure voelen. Dit doen Habitshare en Fabulous. In Habitshare kun je je voornemens delen met vrienden, en als zij ook hun voornemens delen dan krijg je meldingen. Als ik zag dat Karin wel Spaans aan het leren was, voelde ik met schuldig over het overslaan van gitaar. In Fabulous zijn er challenges en een community waar je bij aan kunt sluiten.
  • Je krijgt Inzicht in de aantallen. In Streaks krijg je meldingen als je worstelt met een taak en het voorstel de frequentie aan te passen. Je ziet ook hoeveel stappen er nog missen op een dag.

Meer weten? Doe mee aan gratis LOSmakers meetup op 9 maart

 

 


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: