Soms wil je online iets uitleggen en toelichten. En je wil voorkomen dat het veel tekst wordt. Dan kan een interactieve afbeelding een goed alternatief zijn. Dit noemen we ook wel een hotspot plaatje. Je kunt met hotspots informatie toevoegen aan een afbeelding. Deelnemers kunnen de punten openklikken om zo meer uitleg te zien.

Kijk eens naar deze foto. Hier zie je een afgraving ergens in het boerenland van Ruinerwold, waar een zoektocht door militairen van de Koninklijke Landmacht heeft plaatsgevonden. Via zogeheten ‘hotspots’ word je als kijker meegenomen in de wijze waarop zo’n zoektocht verloopt.
Interactief met hotspots
Wil je informatie overbrengen die zich goed laat visualiseren? Gebruik hotspots! De informatie op de hotspots kan allerlei vormen hebben: een stukje tekst, een filmpje, een andere website, een geluidsopname, een quiz, een link naar een forum.
Stel dat je nieuwe medewerkers wilt voorbereiden op hun eerste dag op kantoor en je geeft ze een afbeelding van het gebouw: fietsenstalling, ingang, iemand die je welkom heet. Of je gebruikt een afbeelding van een sandwich om de feedbackmethode toe te lichten: uitleg van de drie stappen, een filmpje van een concrete situatie uit het werk, een collega die je vertelt over feedback tijdens een vergadering en een link naar een online forum waar je een casus kunt indienen.
Waarom werkt het? Twee bewezen effectieve principes: modaliteitseffect en ‘interleaving’
Naast dat een interactieve afbeelding eens een andere manier kan zijn om iets over te brengen, zijn er ook bewezen leerprincipes die maken dat het werkt.
Ken jij het ‘modaliteitseffect’? Dit houdt in dat mensen meer leren van gesproken tekst met plaatjes dan van geschreven tekst met plaatjes. Mensen onthouden meer en kunnen het geleerde beter toepassen in een nieuwe situatie na het bestuderen van een gesproken tekst met plaatjes dan na het bestuderen van een geschreven tekst met plaatjes. Dit kun je toepassen door video toe te voegen.
En een ander ‘bewezen effectief’ principe is interleaving, ofwel gevarieerd leren. Dit is het bewust gebruik maken van variatie en afwisseling: verschillende soorten opdrachten, afwisseling in mediagebruik, dezelfde inhoud op verschillende manieren onder de aandacht. Iets aanbieden via een video, een podcast, een infographic, een blog of artikel, een cartoon. Of varieer in typen opdrachten: reflecteer ergens op, werk samen, oefen in het werk, maak iets, deel je mening en bediscussieer.
Beide principes blijken het leerrendement te verhogen en met interactieve afbeeldingen kun je deze principes zeker meenemen in je ontwerp en leeraanpak.
Twee fijne tools: Genially en Thinglink
De eerste tool die je hier goed voor kunt gebruiken is Genially. Met deze tool kun je van alles maken, maar voor dit doel is de optie ‘create interactive image’ interessant. Je kunt de afbeelding bewerken, tekst toevoegen, verschillende hotspots maken, kleuren aanpassen en animatie toevoegen. In dit filmpje krijg je een vlotte uitleg: