Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Sibrenne Wagenaar | 31-03-2021 | Article Rating | (0) reacties

Tool van de maand: Padlet

In de tool van de maand zetten we een nieuwe tool in het zonnetje. Echter, online leren kun je ook effectiever maken door innovatie gebruik van ‘oude’ tools. Daarom deze keer Padlet. Waarschijnlijk ken je Padlet al wel? Padlet is een online brainstorm muur, waar je online post-its op kunt plakken. Ik gebruik deze online post-it muur zelf al een flink aantal jaar, vanaf de tijd dat het nog Wallwisher heette. Ik heb zelfs een bevoorrechte positie bij Padlet. Als vroege gebruiker mag ik het aantal Padlets gebruiken dat ik in het begin aangemaakt had (20+), terwijl je er nu maar drie gratis mag aanmaken. Het fijne van Padlet is dat jouw deelnemers geen account hoeven aan te maken om te brainstormen. Ik ben ook een grote fan van de export functie. Je krijgt een mooie Pdf die ook nog goed leesbaar is. Bekijk bijvoorbeeld deze opbrengst van een sessie over online humor.

Je kunt Padlet inzetten op heel veel verschillende manieren. Hieronder een aantal slimme manieren waarop je onze tool van de maand kunt gebruiken. Heb je er zelf nog één dan is het fijn als je het toevoegt in de reacties op dit blogbericht.

Wat is Padlet?

Ben je nog niet bekend met Padlet? Bekijk dan de basis uitleg van Richard Byrne.

Richard heeft nog veel meer handige videos op zijn site waarin hij het gebruik van Padlet uitlegt zoals ‘how to reuse a Padlet wall’

De basis toepassing van Padlet

Natuurlijk kun je Padlet gebruiken voor alle manieren waarop je in een zaaltje post-its en een flipchart zou gebruiken.  Je stelt je deelnemers een vraag en laat ze post-its plakken. De hardcore brainstorm. Online kun je bij dit op dezelfde manier doen. Je kunt dan kiezen of je dit samen in een live online sessie doet, of mensen vantevoren al uitnodigt. Voor de sessie een Padlet uitsturen is fijn bij het verzamelen van vragen, of van ideeën. In de sessie kun je hier dan op doorpraten of clusteren. Wanneer je eerst iets uit wilt leggen, dan werkt het tijdens een online sessie.

Creatieve toepassingen van Padlet

Hier een aantal toepassingen waar je wellicht nog niet aan had gedacht.

De drietraps-brainstorm

Bij een drietraps-brainstorm denk je in drie stappen. Eerst brainstormen, dan liken, en dan bespreken. Padlet kun je zo instellen dan deelnemers ook comments en likes kunnen geven aan bijdragen (bij de instellingen -comments en reactions). Een voorbeeld is het uitnodigen van deelnemers om een goede blend van online en face-to-face te posten. Daarna vraag je deelnemers om te lezen, en likes uit te delen. Vraag daarna naar redenen om de bijdragen met de meeste likes te kiezen en zo maak je samen een lijstje van werkende elementen van een goede blend. Een andere drietrap is deelnemers uitnodigen lastige situaties te posten, dan elkaar suggesties te doen via de comments en tot slot een aantal cases bespreken.

 

De wereldkaart

Wanneer je een Padlet aanmaakt kies je een template. Een van de template is ‘map’. De wereldkaart in Padlet kun je gebruiken om deelnemers zichzelf te laten introduceren door zichzelf op de kaart te zetten. Dit geeft een mooi overzicht van de groep. Je kunt ze ook informatie laten toevoegen, bijvoorbeeld vragen waarvoor mensen hen hunnen benaderen. Je kunt ook inzoomen op Nederland (zie header van dit bericht). Wat ook kan is dat je informatie koppelt aan een locatie. Stel dat je informatie over klimaatverandering wilt aanbieden, dan kun je dat aan de lokatie koppelen.

 

De groepsopdracht in breakout groepen

Je kunt Padlet ook goed gebruiken als ondersteuning bij groepswerk in breakouts. In Zoom is het altijd even zoeken hoe je de opdracht helder mee geeft aan de groepjes. Soms zeg je dan ‘maak even zelf een foto’.  Een oplossing is een Padlet maken met kolommen (deze template heet ‘Shelf’. Je kunt een kolom gebruiken voor de opdracht zelf en iedere groep een kolom geven, waar ze aantekeningen maken. Dit is voor jou als facilitator een fijne manier om in de gaten te houden hoe het met de voortgang in de groepjes gaat. 

 

De mini-cursus in Padlet

Wat goed past bij microlearning is het gebruik van Padlet als basis voor een korte cursus, bijvoorbeeld een tiendaagse over ‘fit blijven in corona tijd’. Je kunt hier de kolommen vooor gebruiken en voor elke dag een kolom gebruiken met een korte opdracht. Je kunt daar een video, podcast of artikeltje aan toevoegen. Een andere manier is om meerdere Padlet te koppelen. Start een ‘moeder Padlet’ en link naar de andere Padlets. Hier vind je daar een uitleg voor. Of maake een escaperoom als mini-cursus. 

Een Padlet in je eigen platform zonder dat iemand het door heeft..

Er zijn verschillende platformen waar deelnemers niet kunnen reageren. Of ze kunnen wel reageren, maar het forum is nogal verstopt en ziet er niet aantrekkelijk uit (zoals in Moodle). Je kunt dan vaak wel andere inhoud ‘embedden’ = invoegen. Als dat kan, kun je er ook een Padlet in zetten. Voor de gebruikers is dan alsof ze in het platform reageren. Ook als je wel kunt reageren online kan dat handig zijn om alle reactie bij elkaar te hebben en makkelijk te kunnen exporteren. 

Een Padlet met videos of geluidsfragmenten

Een leuke optie van Padlet is ook het opnemen van een korte video via je webcam. Zo kun je het op dezelfde manier gebruiken als de app Flipgrid. Vraag bijvoorbeeld de deelnemers een pitch van maximaal 1 of 2 minuten op te nemen en vraag de andere deelnemers feedback te geven via de comments. Bij een serie digitale werkbezoeken houden we elkaar op de hoogte via korte video berichtjes. Bij een traject stonden de proeves op Padlet en gaven wij via de audio feedback. Dat maakt het toch persoonlijker. 

Ideeën toegevoegd door lezers:

  • Gebruik Padlet voor evaluatie: vraag mensen om hun ideeën in verschillende kolommen op te schrijven. Maak een kolom per deelnemer of per feedback vraag. 
  • Je kunt je eigen afbeelding als achtergrond toevoegen. Gebruik bijvoorbeeld een model en mensen vragen om ideeën toe te voegen over de verschillende elementen. Hiervoor moet je het canvas sjabloon gebruiken, anders kunnen de posts niet op een exacte plek aan de muur worden geplaatst.

Meer padlet

Ebook

Voor 12,50 kun je het e-book Interactief online leren met Padlet kopen op deze website. 


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: