Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.
Een kennissamenleving gedijt bij het delen van kennis. Bepaalde e-learning concepten zijn hier ook op gebaseerd. Lerenden ervaren echter diverse barrieres bij het delen van kennis. Welke zijn dat en wat is daar aan te doen?
Foto: geralt, Pixabay
Daarover gaat het artikel “Knowledge sharing barriers facing e-learners” van Al -Ali- Hussain. Hij heeft binnen het Institute of Banking Studies uit Koeweit een onderzoek uit gevoerd. Hij kijkt daarbij naar online cursussen. Zijn bevindingen zijn echter vooral ook van waarde voor andere leeractiviteiten waar kennis delen cruciaal is, zoals ‘learning communities‘. Je kunt veel kanttekeningen bij het onderzoek plaatsen (zie het eind van deze blogpost). Het overzicht van barrières is echter nuttig, en dat geldt ook voor de aanbevelingen.
Volgens Hussain kun je vijf typen barrières bij kennis delen onderscheiden:
Ik zou dus de volgende typen barrières onderscheiden:
De discussieparagraaf is het meest interessante onderdeel van dit artikel. Hussain formuleert daarin een groot aantal aanbevelingen:
spread throughout an organization with leadership roles and functions being performed by various people who do not necessarily hold formal leadership positions.
Het valt me op dat Hussain nauwelijks in gaat op de leeromgeving. Alleen bij leiderschap legt hij de relatie met ‘constructivistisch leren’. Het is echter ook noodzakelijk dat je bijvoorbeeld betekenisvolle leertaken definieert die gericht zijn op kennis delen en dat je stapsgewijs toegroeit naar informatie uitwisselen en samen kennis ontwikkelen (denk aan het 5 Stage model van Gilly Salmon).
Hussain heeft maar een kleinschalig onderzoek uitgevoerd (vragenlijst onder 16 medewerkers, plus één interview met een leidinggevende). Verder valt op dat een datum bij het artikel ontbreekt, evenals een literatuurlijst. De bronnen in de tekst zijn behoorlijk oud (de jongste is uit 2003), het artikel zelf mogelijk ook. De belemmeringen zijn echter voor een groot deel herkenbaar, al kies ik voor een andere ordening. De aanbevelingen vind ik nuttig al ontbreken m.i. aanbevelingen gericht op de leeromgeving.
Naam (verplicht) Naam Is Verplicht
E-mail (verplicht) E-mail Is Verplicht Ongeldig E-mailadres
Commentaar Is Verplicht
Bericht mij via e-mail over vervolg commentaar