Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.
Het onderwijs krijgt onevenredig veel verantwoordelijkheid op het bordje als het gaat om de werking van arbeidsmarkt. In tijden van hoge werkloosheid zijn werkzoekenden onvoldoende bekwaam. En als vacatures niet kunnen worden vervuld, ligt het ook aan een veronderstelde ’skills gap’. Een wat al te simplistisch standpunt.
Foto: Rasnaboy (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
Volgens Ward gaat deze opvatting uit van een simplistische en beperkte visie op de werking van de arbeidsmarkt, de manier waarop banen beschikbaar komen en het doel van het onderwijs. Ward geeft Amnerikaanse en Britse voorbeelden van deze opvatting, maar ook in Nederland kom je deze opvatting bij herhaling tegen. Niet alleen als werkgevers roepen dat jongeren geen ‘hamer meer vast kunnen houden’ -dit is inderdaad een oud voorbeeld- maar ook als het UWV werkzoekenden een opleiding tot toverkol laat volgen, alleen omdat daar werk in is te vinden.
Ward’s kritiek op deze benadering komt in de kern op het volgende neer.
political dimensions of job diffusion driven by complex combination of political choices and shifting social norms.
In other words, the skills gap actually runs the other way. It is employers who have not kept up with the improved skills and knowledge of university graduates over the decades.
Dat heeft volgens Ward met name te maken met de wijze waarop arbeid is georganiseerd (over het algemeen nog sterk hiërarchisch waarbij werknemers vooral opdrachten moeten uitvoeren). Bovendien hebben aanhangers van de “skill movement” volgens Ward vooral oog voor de korte termijn, en zijn zij onvoldoende in staat om te denken in lange termijn termen op politiek en sociaal gebied.
Naam (verplicht) Naam Is Verplicht
E-mail (verplicht) E-mail Is Verplicht Ongeldig E-mailadres
Commentaar Is Verplicht
Bericht mij via e-mail over vervolg commentaar