Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 11-04-2015 | Article Rating | (0) reacties

WilfredRubens.com geregistreerd als instelling in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs

Eén van mijn activiteiten als zelfstandig adviseur is het verzorgen van professionaliseringsactiviteiten op het gebied van ‘technology enhanced learning’. De afgelopen week heeft WilfredRubens.com een audit ondergaan, en is mijn bedrijf in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) geregistreerd als instelling.

CRKBO registerIk ben al een tijdje in het CRKBO geregistreerd als docent. Dat betekent dat je een onderwijsinstelling of opleidingsinstituut geen BTW hoeft te berekenen als deze organisatie jou inhuurt voor bijvoorbeeld het verzorgen van gastcolleges.

Als je echter zelf cursussen, workshops of masterclasses ‘BTW-vrij’ wilt aanbieden, bijvoorbeeld ook een maatwerktraject voor een docententeam, dat moet je in het CRKBO geregistreerd zijn als instelling.

Daar komt meer bij kijken dan bij het registreren als docent. Je moet aan allerlei eisen voldoen (zoals het hebben van een klachtenregeling) die in een auditgesprek getoetst worden. De afgelopen week dinsdag heb ik zo’n audit gehad. Ik moest vervolgens een paar kleine dingetjes aanpassen waarna ik de bevestiging kreeg dat ik opgenomen ben in het CRKBO-register voor instellingen. Dat betekent dat ik geen BTW hoef te berekenen over ‘beroepsonderwijs’. Dat scheelt dus 21% op de rekening.

Volgens de Belastingdienst is beroepsonderwijs “onderwijs dat rechtstreeks verband houdt met een vak of beroep”. Professionaliseringsactiviteiten voor beroepsdoeleinden of het op peil houden van kennis maken daar deel van uit. Dus ook professionalisering op het gebied van ICT en leren (hobbycursussen of ‘Frans voor op vakantie’ bijvoorbeeld niet).

De audit wordt elke vier jaar herhaald.


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: