Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.
Leren is een cognitief en sociaal proces. Interacties en dialogen tussen personen vormen belangrijke elementen van het leren. Deze interacties en dialogen kunnen ook online plaatsvinden. Daarbij zouden we wat mij betreft goed moeten kijken naar geleerde lessen uit discussies via sociale media zoals Twitter en Facebook.
Vanochtend las ik via Blendle de bijdrage ‘Even depolariseren’. Haroon Ali drinkt een biertje met zijn online tegenpolen. In deze bijdrage beschrijft journalist Haroon Ali hoe hij individueel face-to-face in gesprek is gegaan met twee van zijn ‘vrienden’ op Facebook waarmee hij regelmatig online in de clinch ligt. Ali beschrijft hoe online discussies gierend uit de hand kunnen lopen, terwijl je face-to-face wel in staat bent met dezelfde personen een fatsoenlijk gesprek aan te gaan over dezelfde gevoelige onderwerpen.
Als ik zijn bijdrage goed lees, dan haal ik daaruit de volgende geleerde lessen voor online interacties en dialogen bij technology enhanced learning.
Affordances online omgeving
Paul Kirschner heeft het begrip ‘affordance’ ooit omschreven (pdf) als “de unieke relatie tussen de kenmerken van een ‘ding’ in samenhang met een gebruiker die beïnvloedt hoe dat ding wordt gebruikt“. Digitale leeromgevingen of functionaliteiten waarmee je binnen een digitale leeromgeving kunt discussiëren hebben ook dergelijke ‘affordances’. Uit het artikel van Ali haal ik de volgende affordances die van belang zijn voor een goede interactie of dialoog.
Bekwaamheden van deelnemers
Deelnemers aan een online interactie moeten ook in staat zijn om online discussies te voeren. uit Ali’s artikel haal ik de volgende noodzakelijke bekwaamheden.
Regels en afspraken (en modereren)
Soms gebruiken deelnemers aan discussies bewust strategieën om het gelijk aan de eigen zijde te krijgen of om discussies te winnen. ‘Framing’ is zo’n strategie. Dergelijke strategieën moet je bespreken en zichtbaar maken. Daarnaast heb je regels en afspraken nodig die zorgen dat sprake is van een veilige omgeving waarin deelnemers hun men ing durven te geven. Een moderator bewaakt dan het naleven van dergelijke regels en afspraken.
Als het gaat om discussies via media als Facebook en Twitter schrijft Haroon Ali onder meer:
Schreeuwen in een publieke arena leidt zelden tot wezenlijke inzichten en kritisch zelfonderzoek. Het kost je vooral veel tijd en energie. Als een discussie escaleert, zal ik in het vervolg dus vaker voorstellen om even wat te gaan drinken om de boel te depolariseren. (…). We moeten dus een manier vinden om ons ook online tot elkaar te verhouden. Hoe dat beschaafder kan? Geen idee. De geest is uit de fles en het lijkt me sterk dat de massa op sociale media teruggaat van hard en grof naar genuanceerd en respectvol.
Ali houdt hoop. Ik heb de hoop opgegeven dat publieke sociale media ooit weer een bijdrage gaan leveren aan genuanceerde en respectvolle vertogen die ook gebruikt kunnen worden voor verdiepend leren. Ik vestig mijn hoop op meer besloten (online en face-to-face) omgevingen. Publieke sociale media gebruik ik voor andere doelen (zoals attenderen en geattendeerd worden).
Naam (verplicht) Naam Is Verplicht
E-mail (verplicht) E-mail Is Verplicht Ongeldig E-mailadres
Commentaar Is Verplicht
Bericht mij via e-mail over vervolg commentaar