Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Marcel de Leeuwe (redactie) | 12-02-2013 | Article Rating | (0) reacties

Open source alternatief voor Facebook!

Open source alternatief voor Facebook!

Wat als je wel de functionaliteiten van Facebook binnen je organisatie wil gebruiken maar je controle wil hebben over de inhoud? Dan zijn er open source alternatieven!

Waarom wel Facebook?

De functionaliteiten van Facebook zijn prima in te zetten binnen leersituaties in een organisatie. Zelf heb ik vorig jaar een masterclass mogen verzorgen bij een bedrijf aan senior e-Learning specialisten. Ter voorbereiding ontstonden er discussies over e-Learning binnen een afgesloten Facebookgroep. Een paar weken voor de sessie en een paar weken na de sessie had ik toegang. De functionaliteiten waren prima te gebruiken voor dit leerproces.


Verder kent een grote groep medewerkers de omgeving en de drempel om het te gebruiken is laag.

Waarom geen Facebook?

De legal terms van Facebook zeggen o.a.:



Voor inhoud waarop intellectuele-eigendomsrechten rusten, zoals foto’s en video (IE-inhoud), geef je ons nadrukkelijk de volgende toestemming, afhankelijk van je privacy- en app-instellingen: je verleent ons een niet-exclusieve, overdraagbare, royaltyvrije, wereldwijde licentie om alle IE-inhoud te gebruiken die je plaatst op Facebook of in verband met Facebook (IE-licentie). Deze IE-licentie eindigt wanneer je jouw IE-inhoud of je account verwijdert, tenzij je jouw inhoud hebt gedeeld met anderen en zij de inhoud niet hebben verwijderd.



Voldoende informatie denk ik.

Alternatieven

Net zoals je kunt microbloggen via Twitter en binnen je organisatie vergelijkbare functionaliteit hebt met Yammer zijn er ook alternatieven voor Facebook.

Zo’n alternatief kun je op een eigen server zetten of op een server van je provider.

Een al wat langer bestaand social networking software platform is Elgg. Elgg is een open source equivalent van Facebook. Gratis te downloaden.

Een recenter voorbeeld van zo’n platform dat je op een eigen server kunt installeren is Oxwall. Ook Oxwall is een open source product. Gratis te downloaden.


Oxwall

Als Oxwall wordt geïnstalleerd staan er al wat basisfunctionaliteiten klaar zoals:

  • profiel aanmaken
  • berichtenmuur
  • foto- en video’s delen
  • blogs, forum en wiki
  • groepen maken
  • comments, tags en ratings plaatsen
  • ….


De layout kan worden bepaald door een thema. Verschillende thema’s zijn te downloaden en bestaande thema’s kunnen worden aangepast.

Daarnaast zijn er al redelijk veel plugins te downloaden. Zo is er bijvoorbeeld een plugin waarmee gebruikers met Twitter of Google inloggen (of Facebook) zonder dat ze een nieuw account aanmaken. Of een plug-in waarmee je berichten kunt delen via andere social media tools.

Alle thema’s en plugins zijn te vinden in de Oxwall store. Niet alle thema’s en plugins zijn gratis, sommige zijn voor een beperkt bedrag te koop.

Wat is goed aan Oxwall?

De gebruiksvriendelijkheid is groot, zowel voor gebruikers als voor technische leken als ik die de omgeving inrichten.

Met name de aanpasbaarheid valt positief op. Zo zijn bijvoorbeeld de Nederlandse teksten in de interface eenvoudig aan te passen. Dat is bij veel leeromgevingen wel anders.

Wat is minder goed aan Oxwall?

Je ziet dat het nog een redelijk jong product is. Dat is positief door de frisse uitstraling maar je ziet dat het aantal beschikbare thema’s en plugins beperkt is als je het vergelijkt met al wat oudere open source projecten zoals Elgg of Moodle.

De kwaliteit en ondersteuning van de plugins is ook niet altijd erg goed.

Proberen?

Je kunt de software downloaden via de Oxwall site, je kunt het hosten bij een van de providers die Oxwall aanraadt of je kunt het installeren bij een andere hostingprovider die je zelf kiest.

Voor mensen zonder technische kennis kan dit bij providers die het installeren vereenvoudigen met installatiepakketten zoals Installatron. Zelf draai ik mijn blogging software en ook een Oxwall community op een server van Xynta. Daar kan ik voor een paar tientjes per jaar een account nemen inclusief url. Met een paar klikken is dan een omgeving als Oxwall te installeren. Natuurlijk zet je hier geen productieomgeving neer maar om te experimenteren is het prima!



Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Geen artikelen gevonden

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.