Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Sibrenne Wagenaar | 28-03-2014 | Article Rating | (0) reacties

Ontwerp een blended leerinterventie in 5 stappen

Ben jij heel bedreven in het ontwerpen van een face-to-face leerinterventie zoals een workshop, teamsessie of training? Je hebt je eigen manier ontwikkeld van ontwerpen en hebt je favoriete werkvormen. Het blijft een creatief proces…

Echter, hoe ontwerp je nu een blended interventie waarbij je zowel online media als face-to-face slim inzet? Er komen opeens veel nieuwe vragen bij zoals: welke tools zijn geschikt, hoe zorg ik dat mensen zich veilig en uitgenodigd voelen om online uit te wisselen, hoe start je online een inhoudelijke discussie, hoe faciliteer je de overgangen? Bij het ontwerp van blended leerinterventies komen meer vragen kijken dan bij face-to-face interventies, neem alleen al de vraag welke online tools je gaat gebruiken. In ons boek En nu online beschrijven we 4 stappen als leidraad bij het ontwerpen van je blended leerinterventies. Inmiddels zijn het er 5 geworden.

Stap 1: Analyseer doelgroep en context
Hoeveel online (leer-)ervaring heeft de doelgroep? Hoe actief zijn ze online privé en professioneel? Wat zijn favoriete media? Hoe vaak gebruiken ze mobiel/tablet/laptop? In hoeverre staan ze open voor nieuwe tools en experimenten? Wat zien zij als mogelijke voordelen van een blended interventie? Kunnen/willen ze zelf de tijd bewaken om online te investeren? Is er ondersteuning vanuit de organisatie voor deelname en voor een blended benadering? Wat zijn voor -en nadelen van een blended benadering?

Stap 2: Maak een ontwerp op hoofdlijnen
Wat zijn belangrijke doelen en principes? Hoe lang wordt het traject? Hoe ga je synchrone en asynchrone activiteiten afwisselen met face-to-face? Richt je je op individueel of groepsleren? Wat wordt de belasting voor deelnemers en zijn er verschillende niveaus van participatie? Ga je mensen van buiten uitnodigen? Wat is de balans tussen Absorbing/Doing/Connecting? In hoeverre ligt het programma en leerdoelen vast of wordt het co-creatie met deelnemers? Welke multimedia wil je inzetten? Maak je goed gebruik van de voordelen van online en face-to-face in je ontwerp? Hoe ga je evalueren?

Stap 3: Definieer leeractiviteiten
Wat worden de specifieke face-to-face en online activiteiten en waarom? Welke werkvormen ga je kiezen? Hoe zorg je voor een aantrekkelijk programma? Hoe is de samenhang tussen de activiteiten? Hoe hou je het overzichtelijk?Wat wil je dat er bij elke activiteit gebeurt of ontstaat? Welk ritme ga je inbouwen in je activiteiten (bv. wekelijks een webinar)? Begin je online of face-to-face? Is er voldoende afwisseling in werkvormen, en verschillende media?  

Stap 4: Selecteer platform en tools
Is er al een platform beschikbaar en waar hebben deelnemers al ervaring mee? Ben je zelf bekend met het platform of de software? Zijn er alternatieven? Kies je voor 1 platform of een verscheidenheid aan media of tools? Kies je voor open (publieke) of gesloten (password-protected) media of een combinatie? Zijn tools via laptop, tablet en smartphone bereikbaar? Zijn er mogelijke firewall issues? Wat zijn de risico’s? Hoe kun je platform en tools testen?

Stap 5: Organiseer de online facilitatie
Wie gaan er online faciliteren? Zijn dit dezelfde personen als face-to-face? Is er een taakverdeling? Hoe vaak en snel gaan ze reageren? Hoeveel tijd kost het online faciliteren? Hoe begeleid je de online start en het wegwijs raken in de omgeving of met de tools? Is er technische ondersteuning? Wat zijn belangrijke faciliteermomenten? Wat zijn mogelijke valkuilen? Hoe faciliteer je de overgangen tussen face-to-face en online? Wat doe je als mensen afhaken? 

Meer lezen over het ontwerp van blended leerinterventies?

Ook een blended of online leerinterventie ontwerpen? Dit kan zijn een webinar, een les, een workshop, een teamsessie of een langer leertraject. Kom op 11 april naar onze workshop in Utrecht!

Het bericht Ontwerp een blended leerinterventie in 5 stappen verscheen eerst op Ennuonline.


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: