Nieuws van aanbieders

Hieronder treft u een overzicht van alle nieuwsberichten van onze marktspelers die zijn verschenen op e-Learning.nl.


Van Avetica | 07-03-2023 | Article Rating | (0) reacties

Verbetering communicatie in Moodle, is Matrix de oplossing?

Avetica, Moodle Premium Partner

Berichten in Moodle

Communiceren binnen Moodle met je docent en met elkaar is een essentieel onderdeel in een leertraject. Zeker als je bedenkt dat taal een grote plek inneemt in de leerpsychologie achter Moodle (het sociaal constructivisme). Maar hoe richt je goede communicatie in?

Binnen een cursus heb je de activiteit ‘chat’ die vrijwel niemand gebruikt omdat de functionaliteit erg beperkt is en dit een synchrone activiteit is waarbij iedereen online moet zijn. Het voordeel van online leren is dat je dit tijd- en plaats onafhankelijk kan doen en daar past bijvoorbeeld chat als synchrone communicatie niet bij.

Op siteniveau heb je het berichtensysteem van Moodle waarmee je naar iedere gebruiker binnen de site een bericht kan sturen. Ben je niet ingelogd, dan ontvang je een e-mail met het bericht. Dit berichtensysteem wordt weinig gebruikt en vaak alleen voor eenzijdige communicatie.

Aansluiting bij Matrix

Moodle wil de communicatie via chat, het berichtensysteem en alle gekoppelde notificaties verbeteren. Reden waarom men is gaan kijken naar hoe gebruikers momenteel al communiceren. Vrijwel iedere Moodle gebruiker heeft een mobiele telefoon met een goede internetverbinding en we chatten dagelijks via allerlei apps. Het is dan ook logisch om aansluiting te zoeken bij deze praktijk.

De uitdaging die Moodle had was de keuze tussen een eigen app ontwikkelen voor de communicatie of aansluiten bij een bestaand communicatieplatform. Moodle heeft gekozen om een integratie te maken met het open source communicatie platform Matrix, een open netwerk voor veilige, gedecentraliseerde communicatie. Anders gezegd: iedere organisatie kan zelf een Matrix server opzetten en onderhouden. Je bent niet afhankelijk van internetgiganten zoals Apple, Google of Meta/Facebook.

Element app voor Matrix

Er zijn diverse apps om te chatten via Matrix zowel voor de mobiele telefoon als voor de computer. Zelf gebruik ik Element als app en dit werkt prima. Er is een chatgroep (kamer genoemd) voor ‘Moodle in Dutch‘ waarin informatie wordt gedeeld en hulpvragen worden gesteld. Dit werkt goed en snel. Nadeel is alleen dat door dit extra kanaal de Nederlandstalige community op moodle.org minder wordt gebruikt. De vragen en antwoorden op dat forum worden geïndexeerd door zoekmachines en kunnen meer Moodlelaars bereiken. Zo heeft ieder kanaal zijn voor- en nadelen.

Status van Matrix in Moodle

Twee ontwikkelaars van Moodle hebben een video gemaakt met een korte update van deze ontwikkeling. In Moodle 4.2 moet het mogelijk zijn om vanuit een cursus een Matrix kamer op te zetten.


Het bericht Verbetering communicatie in Moodle, is Matrix de oplossing? is eerst gepubliceerd op Avetica.


Avetica is de enige Moodle Premium Partner van Nederland en België. Avetica biedt hosting, implementatie, training, support en consultancy aan voor Moodle LMS en Moodle Workplace.


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?