Columns

Een overzicht van columns geschreven door de redactie en medewerkers van aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van TinQwise | 20-04-2015 | Article Rating | (0) reacties

Kun je mensen empathie aanleren?

Kun je mensen empathie aanleren?

Is het mogelijk om naast feitelijke kennis (IQ) ook emotionele intelligentie (EQ) aan te leren met behulp van virtual reality? Het lijkt er wel op. Stel je eens voor hoe de wereld eruit ziet als we kunnen leren door ons in anderen te verplaatsen.

 

Met het betaalbaar worden van virtual reality apparatuur zoals de Oculus Rift, wordt dit middel ruimer ingezet dan alleen voor games. Het onderwijs begrijpt inmiddels voorzichtig dat mensen kunnen leren binnen virtuele omgevingen. Dat we virtueel onze kennis kunnen uitbreiden is een feit. Interessanter vind ik de vraag of we ook empathie kunnen aanleren met behulp van virtual reality.

 

Sweatshop project

Samen met studenten van de Technische Universiteit Delft werken we momenteel aan het project ‘Sweatshop.’ Hiermee proberen we de beleving van het werken in een kledingfabriek over te brengen. Zou je goedkope kleding kopen als je hebt ervaren hoe het is om veertien uur lang in een snikhete ruimte achter een naaimachine te zitten?

 

Immersive learning

Of blijf je pesten als je weet hoe het voelt om gepest te worden? Hoe beleef je de wereld als je in het ziekenhuis ligt? In een virtuele wereld waan je je op een andere plaats, in een andere omgeving en een andere tijd. Kun jij je dan ook in een andere persoon verplaatsen? En wat zou je daarvan leren? Dit wordt immersive learning genoemd: leren door de ervaringen van een ander.

Hoe leer je op de juiste manier?
Om een beroemde quote van Einstein aan te halen: “Leren is ervaren, al het andere is informatie.” Ik ben er van overtuigd dat je als mens het meeste leert door het te beleven. Waar ik vervolgens in geïnteresseerd ben is: hoe kan ik deze ervaringen zodanig maken dat je precies het goede ervan opsteekt. Daar ben ik nu naar op zoek: hoe leer je op de juiste manier van de ervaring van anderen?

3D-printer voor empathie
Immersive learning helpt ons te realiseren dat we allemaal mensen zijn. Het brengt ons terug naar onze eigen verantwoordelijkheid en dat is precies wat we nodig hebben als we problemen willen oplossen als: hoe gaan we om met andere mensen of met het milieu? Ik noem het de 3D-printer voor empathie.

 

TEDx Talk

Eind maart stond ik op het podium van TEDx, waar ik een presentatie hield over immersive learning: ‘Hoe zou de wereld eruit zien als ik jou kan zijn. Als we empathie voelen, niet alleen voor de mensen die ons dierbaar zijn, maar ook voor totaal onbekenden?’ Bekijk hieronder mijn TED Talk.

 

Wereld vol begrip

Binnen TinQwise zijn we nog volop bezig met de ontwikkeling van Immersive Learning. Ik heb dus geen sluitende antwoorden op alle vragen die we tegenkomen. We willen zoveel mogelijk mensen meenemen in onze gedachtegang en kijken hoe ver we kunnen komen. Empathie is een lastig begrip, maar iedereen heeft het in zich. We gebruiken het gewoon veel te weinig. Probeer je eens voor te stellen hoe de wereld eruit zou zien als we elkaar allemaal zouden begrijpen.

 

Meer weten over immersive learning?

Bekijk ons online magazine over immersive learning of neem contact op met mij.

 

Joost Uitdewilligen is Creatief Directeur bij TinQwise. Email: joost@tinqwise.nl


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website