Columns

Een overzicht van columns geschreven door de redactie en medewerkers van aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Splintt | 15-12-2014 | Article Rating | (0) reacties

Boekmoe

Boekmoe

Boeken zijn fijn voor bij de openhaard? Fijn voor IN de openhaard, zul je bedoelen!”, zei mijn collega zonder gêne. Ben ik nou een ouwe man aan het worden of zit er aan de jeugd van tegenwoordig een steekje los?

 

10 jaar geleden schreef ik een boekje over e-learning. Het is al niet meer te koop en de restpartij ligt bij mij in de kast. Bij een verhuizing ontvlamde een verhitte discussie over het nut van papieren boeken met mijn 10 jaar jongere collega.

Ik pak één exemplaar uit de kast; zou er nog iets van kloppen? Corporate Universities, leermanagementsystemen, bandbreedte, content, sociaal leren, verandermanagement, weerstand, de voor- en nadelen van e-learning ten opzichte van klassikaal leren, digitale didactiek… veel aangestipt, veel nog steeds relevant. Is er ook iets belangrijks veranderd? Jazeker! De generatie Y is e-learningmoe.

 

Ik behoor bij de generatie X: de mensen geboren in de flowerpower, die de wereld zonder internet, mobieltjes en “walkie browsies” nog bewust hebben meegemaakt. Radio, tv en kranten waren de dominante media.

De meeste van mijn collega’s zijn generatie Y: televisie is meestal achtergrondbeeld, internet is als zuurstof, gamen, bloggen, twitteren, Pingen… allemaal heel gewoon. Ze hebben een hekel aan uit het hoofd leren, maar zoeken het even snel op of vragen het via Yammer aan hun vrienden. Inmiddels vertegenwoordigt deze generatie Y 50% van alle werkenden in Nederland. Die zijn e-learningmoe.

 

Op de eerste pagina vind ik een citaat van een wijze dode dichter: “education is not filling buckets but lighting fires”. Daar is niets aan veranderd, nog steeds helemaal waar. E-learning heeft vooral het boek vervangen, niet de medecursist en al helemaal niet de docent. Je zit in je  eentje achter een beeldscherm te lezen, je mag af en toe een vraag beantwoorden en als je mazzel hebt zie je foto’s, schema’s, animaties, video en hoor je geluid. Vooral logistiek handig voor emmervullers. Maar de generatie Y wordt e-learningmoe.

 

Sommige boeken kun je niet wegleggen. Die lees je in één ruk uit, lekker in je eentje, niet storen. Andere boeken zijn niet om door te komen, vooral niet als het moet, in je eentje. Sommige e-learningmodules zijn om te smullen, andere zijn slaapverwekkend. De generatie Y is niet e-learningmoe, ze willen alleen niet langer de emmer zijn.

 

Fijn voor IN de openhaard? Ze heeft te veel slechte boeken moeten lezen. Ze is boekmoe.


Erik Huisman werkt als ‘manus totalis’ bij Splintt. Email: erik@splintt.nlHoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

Meest gelezen columns

18-03

Betekent Corona doorbraak online le...

Door: Harm Weistra (hoofdredacteur)
25-10

Kanttekeningen bij het monitoren va...

Door: Wilfred Rubens (redactie)
07-01

Opkomst Microlearning in business

Door: Let’s Learn!
01-02

Hypes gaan, trends blijven bestaan

Door: Wilfred Rubens (redactie)