Columns

Een overzicht van columns geschreven door de redactie en medewerkers van aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Fabian Gort | 27-03-2014 | Article Rating | (0) reacties

Open technologie verandert onderwijs

Open technologie verandert onderwijs

We staan aan de vooravond van een nieuwe internetrevolutie. Hoewel we er op dit moment nog niet zo heel veel van merken. Die revolutie heet WebRTC, wat staat voor Web Real Time Technology. WebRTC is een nieuwe en open webstandaard die momenteel volop in ontwikkeling is en die het toelaat om tussen twee apparaten direct informatie uit te wisselen. Dat gaat via een set van protocollen. Simpel gezegd komt het er op neer dat je bijvoorbeeld tekstberichten, bestanden en webcam-streams kunt uitwisselen als twee partijen over een WebRTC-ondersteunend programma beschikken. Het meest interessante programma is de webbrowser.

 

Feitelijk is WebRTC nu al voor een groot deel geïmplementeerd in de browsers Chrome, Firefox en Opera. De makers van Safari en Internet Explorer willen er nog niet aan. Ook is de ondersteuning van WebRTC in applicaties voor tablets en smartphones momenteel nogal beperkt. Te verwachten is dat de belangstelling voor WebRTC groeit, en dat het daarmee binnenkort heel eenvoudig wordt om direct via allerlei apparaten met elkaar te communiceren.

 

WebRTC kan ook voor het online onderwijs grote gevolgen hebben. Doordat de technologie al aanwezig is in browsers, betekent dit concreet dat je – zonder het installeren van plug-ins – allerlei online onderwijstools kunt aanbieden met een scala aan mogelijkheden. Een voorbeeld van wat mogelijk is, is mijn eigen online schoolbord PeerSquared.

 

Met deze technologie wordt online onderwijs toegankelijker en ook goedkoper. Tot voor kort waren de mogelijkheden voor echte interactiviteit tussen computers zeer beperkt en was je aangewezen op vaak niet erg goedkope services als Adobe Connect. Maar nu kan iedere webprogrammeur met de standaard webtalen HTML en Javascript een interactieve onderwijsapplicatie maken.

 

Hoewel WebRTC de grootste verandering is, zijn er nog andere interessante open technologieën. Het gaat om technologieën die onder de noemer van HTML5 vallen. De belangrijkste hiervan is webGL. Dit is een technologie waarmee binnen de browser allerlei 3D-scenario's realistisch kunnen worden weergegeven, zoals in het voorbeeld van plus360degrees. WebGL is uitermate geschikt voor het creëren van 3D-werelden en het visualiseren van 3D-processen. Samen met verscheidene andere nieuwe open HTML5 technologieën, zoals voor audiobewerking en databasebeheer, kun je zeer complexe applicaties bouwen voor de webbrowser. e-Learning en andere onderwijstoepassingen worden steeds interessanter.

 

Fabian Gort is ondernemer en de maker van PeerSquared.

E-mail: fabian@peersquared.info


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

Meest gelezen columns

15-04

Gepersonaliseerd leren heilige graa...

Door: Wilfred Rubens (redactie)
25-10

Kanttekeningen bij het monitoren va...

Door: Wilfred Rubens (redactie)
07-01

Opkomst Microlearning in business

Door: Let’s Learn!