Columns

Een overzicht van columns geschreven door de redactie en medewerkers van aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van aNewSpring | 08-12-2017 | Article Rating | (0) reacties

Wat kunnen we leren van de trainer van het jaar?

Wat kunnen we leren van de trainer van het jaar?

René Luisman, trainer en zelfstandig ondernemer op het gebied van blended learning, heeft de NOBTRA-Trainer van het jaar 2017/2018 gewonnen. Wat kunnen we leren van hem, hoe kijkt hij tegen leren aan en hoe zet hij aNewSpring in? Hoog tijd voor een kop koffie met René om hier antwoorden op te krijgen.

1. René, kan je kort uitleggen wat je doet?
Als zelfstandig ondernemer ontwikkel ik in opdracht van diverse opdrachtgevers leertrajecten op het gebied van loopbaancoaching, ondernemerschap, communicatie en persoonlijke ontwikkeling. Ook train en coach ik individuen en groepen op deze thema’s.

2. Waar komt die interesse voor leren en coachen vandaan?
Als kind heb ik altijd moeite gehad met leren. Of het nu gaat om fietsen, schaatsen of leren op school. Voor mijn gevoel liep ik in mijn ontwikkeling altijd achter ten opzichte van anderen. Dat maakte dat ik me onzeker voelde en me steeds meer terugtrok. Totdat ik een werkgever had die wel in mij geloofde en mij de kans gaf om mezelf te ontwikkelen. Met vallen en opstaan leerde ik om weer in mezelf te geloven. Dit proces heeft me geleerd dat er verschillende manieren zijn om te leren en mijn manier is vooral door te doen. Als ontwikkelaar, trainer en coach combineer ik verschillende leerstijlen om zo aan te sluiten bij de behoeften van de deelnemers.

3. Je bent nog niet zo lang actief in de wereld van leren maar je hebt heel snel succes geboekt. Hoe komt dat?
Succes gaat om houding en ambitie. Wat is je doel en hoeveel ben je bereid om hiervoor te geven? Vanaf het begin heb ik de ambitie uitgesproken om expert te worden in mijn vakgebied. Maar alleen met ambitie kom je er niet. Dat wat ik doe, wil ik goed doen. Continu mezelf uitdagen om het beste uit mezelf te halen en mezelf blijven ontwikkelen. Bijvoorbeeld door kritisch naar mijn eigen gedrag te kijken, hierop te reflecteren en van daaruit bij te stellen.

4. Op welk succes ben je het meest trots?
Waar ik het meest trots op ben is dat ik de dingen op mijn manier doe. Authenticiteit is voor mij ontzettend belangrijk. Doordat ik me vaak onzeker voelde, was ik geneigd om me aan anderen aan te passen. De afgelopen jaren heb ik een duidelijke visie ontwikkeld en draag ik dit ook uit door mezelf kwetsbaar op te stellen. Dit doe ik bijvoorbeeld door tijdens mijn trainingen transparant te zijn in wat er met mij gebeurt op het moment dat ik geraakt word.

5. Wat bedoel je precies met authenticiteit in leren? Kan je hier een voorbeeld van geven?
Als trainer ben je zelf een belangrijk instrument. Door je bewust te worden van wie je bent en waar je voor staat, kun je ook op zoek gaan naar een stijl van trainen die bij jou past. Ditzelfde geldt ook als je aan de slag gaat met blended learning. Enerzijds bepalen leerdoelen, het budget en de beschikbare tijd voor een belangrijk deel welke middelen je inzet. Anderzijds gaat het ook om welke middelen bij jouw persoonlijke stijl passen. Wil je deelnemers tussen de fysieke contactmomenten stimuleren om met het geleerde aan de slag te gaan? En heb je affiniteit met techniek? Dan ben je wellicht eerder geneigd om een leeromgeving met e-learning modules in te richten. Heb je minder affiniteit met techniek? Dan kan het inzetten van videomaterialen of sms een geschikte leerinterventie zijn. Blended learning kent 101 toepassingen en hierin kun je zelf combinaties samenstellen om tot een effectief leertraject te komen.


  


 Door Corjan Bast
 Content Hero bij aNewSpring


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

Meest gelezen columns

09-10

Retentie en AI

Door: Let’s Learn!